Export CafΓ©: Duurzame mobiliteit in Oost-Nederland en groei over de grens

De ontwikkeling van duurzame mobiliteit gaat razendsnel. Steeds meer mensen gebruiken elektrische fietsen, scooters en auto’s. Ook de transportwereld zoekt actief naar duurzamere oplossingen.Β En sinds 2017 is, met de introductie van het eerste elektrische vliegtuig, ook in de luchtvaart de duurzame ontwikkeling niet meer weg te denken.

Dat veel van deze innovaties beginnen in Oost-Nederland, is voor het grote publiek echter onbekend. En ookΒ op internationaal vlak bieden duurzame mobiele oplossingen kansen voor Nederlandse ondernemers.

Op donderdag 30 juni organiseert Oost NL eenΒ  Export CafΓ© van de WTC Business Club waarbij ze ingaan op ontwikkelingen in de duurzame mobiliteit in Oost-Nederland en hoe Nederlandse bedrijven hun duurzame mobiele oplossing kunnen laten groeien over de grens. Sprekers vanuit verschillende achtergronden zullen hun ervaringen delen. Tijdens een interactieve paneldiscussie krijgt je ruim gelegenheid om eigen ervaringen of vragen in te brengen.

Ennatuurlijk

Symposium HAN – Het Energiesysteem van 2050

De lat is hoog gelegd: in 2050 willen we beschikken over een grotendeels duurzaam energiesysteem. Tijdens dit symposium van de HAN willen we helderheid creΓ«ren in wat we weten, kennen, kunnen en moeten op weg naar dit energiesysteem.Β 

Op weg naar 2050 (2023, 2030, 2040) zijn er al diverse ambities en doelen geformuleerd op nationaal, regionaal en lokaal niveau.Β Om deze sprint en sprong te maken, is het cruciaal dat we goed voorbereid zijn. Een topsporter heeft jaren van training en voorbereiding nodig om op enkele belangrijke momenten goed te presteren.

We hebben vanaf nu een kleine 28 jaar te gaan om te slagen. Zijn we nog in de trainingsfase of is de estafette inmiddels begonnen? Zijn we erΒ klaar voor?Β Met dit symposium proberen we daarop een antwoord te krijgen. Zijn er nog blinde vlekken (geven we het stokje wel goed door?), dan zijn we onbewust onbekwaam!

Kiemt sluit aan

Tijdens dit symposium zal ook Kiemt een inhoudelijke bijdrage leveren met een inspirerende break out sessie over de energie infrastructuur en grondstoffen zoals aardmetalen.

TMC Technology Oost

TMC is een uniek gezelschap van technische professionals die ondernemingsgezind, vakbekwaam en bijna zelfstandig te werk gaan. TMC is een internationale tech consultancy organisatie die bestaat uit Employeneurs (consultants) met meer dan 65 nationaliteiten die klanten over de hele wereld adviseren en ondersteunen.

TMC Infra & Renewable Energy richt zich op de aorta van onze samenleving. De employeneurs zorgen er dagelijks voor dat particulieren, bedrijven en instanties worden voorzien van elektra, water, gas en warmte. Onze opdrachtgevers bestaan uit netbeheerders, ingenieursbureaus, aannemers en (semi)-overheidsorganen die zich bezig houden met het versnellen van de energietransitie.

Feestelijke opening van ElaadNL Testlab als eerste bewoner bij Connectr

Op woensdag 8 juni opende Zijne Majesteit de Koning het nieuwe Testlab van ElaadNL in aanwezigheid van tientallen genodigden in het Connectr Innovatielab. De Koning plugde een elektrische vuilniswagen in, en startte daarmee officieel de eerste laadsessie in het nieuwe lab. Bij dit besloten ochtendprogramma waren naast Koning Willem-Alexander ook Staatssecretaris Vivianne Heijnen, Commissaris van de Koning John Berends, Burgemeester Ahmed Marcouch en gedeputeerde Helga Witjes aanwezig.

Het middagprogramma was voor iedereen toegankelijk. Na een aantal plenaire presentaties over het Testlab, Smart Charging en het belang van PKI (Public Key Infrastructure) hadden bezoekers de mogelijkheid om zelf rond te kijken. Binnen en buiten stonden diverse opstellingen van voertuigen en laadinfrastructuur van verschillende partners van ElaadNL en Connectr. Naast de technische samenwerking wordt ook de samenwerking gezocht rondom het Human Capital vraagstuk, essentieel voor de energietransitie.

β€œElaadNL zoekt graag de samenwerking op. Dit vinden we bij Connectr. Steeds meer bedrijven gaan zich hier vestigen. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wordt binnenkort onze buurman. We verheugen ons enorm op de samenwerking en synergie.” Onoph Caron, directeur ElaadNL.

Connectr feliciteert ElaadNL met de opening van het Testlab en kijkt er naar uit samen te werken en elkaars groei te versnellen.

Oost-Nederlandse H2 bedrijven volop aanwezig bij World Hydrogen Summit!

Van 9 juni tot met 11 juni stond Rotterdam in het teken van de World Hydrogen Summit. Met meer dan 180 standhouders en 6000 bezoekers was het een druk bezochte Summit met internationale allure.

Waterstof speelt een belangrijke rol in de energie transitie. Intensieve samenwerking met andere (Europese) landen is daarbij noodzakelijk. Aldus de keynote speech van Minister Klimaat en Energie Rob Jetten. De World Hydrogen Summit was daardoor de juiste aangelegenheid om de internationale banden aan te halen.

Elektrolysers, Elektrolysers, Elektrolysers…

Gedurende de beurs was er volop aandacht voor elektrolysers. Elektrolysers splitsen het water met behulp van (duurzame) elektriciteit in zuurstof en waterstof zonder dat hier CO2 bij vrij komt. Een techniek die nog niet op grote schaal beschikbaar is en duurder in vergelijking tot fossiele brandstof. Gelukkig zijn er ondanks de hogere kosten ambitieuze plannen om 8 GW elektrolyseer capaciteit te realiseren voor 2030 in Nederland als bijdrage aan de onze klimaatdoelstellingen. Dus de ontwikkeling van deze technologie is daarom van groot belang.

Een ander opvallend feit is dat er steeds meer wordt ingezet op systeem geΓ―ntegreerde en modulaire β€˜alles in 1’ H2 producten om de investeringskosten te verlagen.  

Oost-Nederland present!

Tussen alle Australische, Duitse en Scandinavische organisaties was ook de regio Oost-Nederland goed vertegenwoordigd op deze internationale beurs. Naast een eigen β€˜Oost-Nederland’ stand van Oost NL (in samenwerking met Nedstack, HyMatters en de HAN), waren er ook vele H2clusterleden, zoals HyET Hydrogen, Thomassen Energie, Kiwa, MTSA, HyGear en Elestor als standhouder met hun product aanwezig op de beursvloer. Fijn om zoveel bekende gezichten te zien op de beurs! En dat we Oost-Nederland goed op de internationale kaart hebben gezet!

Opening ElaadNL Testlab in Innovatielab Connectr

Op woensdag 8 juni neemtΒ ElaadNLΒ als eerste gebruiker plaats in het Connectr Innovatielab op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Het ElaadNL Testlab is een unieke Europse testlocatie voor het onderzoeken en testen van veilige, slimme en duurzame laadinfrastructuur. Ook kunnen in het nieuwe testlab verschillende tests gedaan worden. Zo kan worden gekeken naar de ICT-communicatie in de hele keten, van auto, laadpaal, tot backoffice en de interactie met andere elementen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en home energy managementsystemen.

ElaadNL is de eerste bewoner van het Connectr Innovatielab, voor Connectr is het daarom een mijlpaal dat de eerste bewoner in het Innovatielab zit! Het ElaadNL Testlab is mede mogelijk gemaakt door het Connectr Innovatieprogramma, ondersteund door de Provincie Gelderland.

De energietransitie heeft een schaalsprong nodig, wat vraagt om het versneld toepassen en opschalen van innovaties. Met het Innovatielab van Connectr wordt daarvoor gezorgd. Het wordt een aantrekkelijke Europese hotspot waar alle spelers in het energy cluster fysiek samenkomen om nieuwe innovaties versneld naar de markt te brengen.

Koning Willem-Alexander

In de ochtend is er een gesloten programma.Β Dan komt niemand minder dan Koning Willem-Alexander het Testlab openen!Β Na de openingshandeling krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding door het Testlab. Tijdens de rondleiding krijgt hij een toelichting op de samenwerking tussen elektrische apparaten en op het duurzaam opladen van voertuigen op momenten dat er veel stroom is uit zon en wind.

Programma

Ochtend
Koning Willem-Alexander opent het Testlab. Gesloten programma, aanmelden niet mogelijk.

Middag
13.00 uur: aanvang middagprogramma
13.15 uur: plenaire presentaties over Testen en het Testlab, Smart Charging, Elektrificatie transport en logistiek, en het belang van PKI (Public Key Infrastructure)
14.15 – 16.15 uur: open huis en markt met voertuigen en laadinfrastructuur van diverse partners van ElaadNL in het Testlab en op het laadplein. Connectr organiseert ook een aansluitende markt. Tijdens dit programmaonderdeel is de bar geopend voor hapjes en drankjes.

Klik op onderstaande link om je aan te melden! Aanmelden kan tot uiterlijk 27 mei.

Aanmelden

Thomassen Energy Asset Manager Conference 2022

De Thomassen Energy Asset Manager Conference is dit jaar hybride en vindt plaats zowel online als op locatie bij Hotel Haarhuis in Arnhem. Het event focust zich op zowel op koolstofarme gasturbines als op conventionele toepassingen, service, ondersteuning en upgrades.

Tijdens het event kun je interessante presentaties en panelsessies verwachten van en met bestaande klanten en experts uit de branche. De ronde tafel sessies worden gehost door energy engineers van Thomassen. Bovendien is er genoeg tijd om gelijkgestemde uit de branche te ontmoeten!

Wil je ook meedoen aan de Energy asset manager conference? Meld je dan snel aan via deze link. Je vindt hier ook het volledige programma van de conferentie.

Thomassen Energy levert, samen met PSM, innovatieve en schone energie oplossingen voor gas turbine fabrieken wereldwijd. Zij doen dit als onderdeel van de Hanwha Impact divisie van de Hanwha Group gas turbine services organization.

LeanENT B.V.

Kranji Solutions R&D Lab

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld