Jochem Garthoff verlaat Kiemt

Na zes jaar van toegewijde inzet gaat Jochem Garthoff, Programmamanager Energietransitie, Kiemt verlaten.

Jochem heeft gedurende zijn zes jaar bij Kiemt een significante impact gehad op de ontwikkeling van diverse projecten binnen de energietransitie. Hij stond aan de wieg van mooie initiatieven zoals het waterstofcluster van Kiemt en andere inspirerende programma’s.

Daarnaast heeft Jochem als gastheer gefungeerd bij verschillende evenementen, maar ook bij uitzendingen en livestreams zoals de Early Morning Talks en Oost-Nederland Uitgelicht. Ook daarin had hij een belangrijke rol in het delen van kennis en het bevorderen van samenwerking binnen de sector.

We zijn Jochem dankbaar voor zijn inzet en de impact die heeft gemaakt op de energietransitie community in Oost-Nederland.

We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe uitdaging.

HYGENESYS: HYdrogen GENEration SYStem for decentral applications

Het HYGENESYS-project richt zich op het ontwikkelen van expertise en innovaties voor decentrale waterstofproductie, een cruciale stap in de energietransitie. Bedrijven en kennisinstellingen bundelen hun krachten in het netwerk rondom waterstof innovatiecentrum H2Hub Twente en streven naar de realisatie van een efficiΓ«nt elektrolysesysteem voor groene waterstofproductie. Dit project biedt studenten vanuit verschillende disciplines de kans om praktijkgericht onderzoek te doen en expertise op te bouwen op het gebied van waterstoftechnologie.

Het project heeft verschillende fasen doorlopen, waarbij studenten vanuit diverse achtergronden aan uiteenlopende opdrachten werkten. Ze hebben zich beziggehouden met het mechanisch ontwerp, parameteronderzoek, modellering van systeembesturing, samenstellen van een Piping and Instrumentation Diagram (P&ID), gasafscheiding, elektrisch ontwerp en veiligheidsaspecten.

De samenwerking tussen het bedrijfsleven en studenten van Saxion, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ROC van Twente en Universiteit Twente heeft geleid tot waardevolle resultaten. Deze omvatten gedetailleerde ontwerpen, simulaties, besturings- en regelsystemen, evenals onderzoek naar veiligheidsvoorschriften en omgevingsveiligheid.

De studenten benadrukken de waarde van hun ervaringen in het project, waarbij ze nieuwe kennis hebben opgedaan, vaardigheden hebben ontwikkeld op het gebied van samenwerking, projectmanagement en presenteren. De meeste studenten hebben bovendien bewust gekozen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een veelbelovende technologie voor de toekomst.

Het project gaat de laatste fase in met stappen gericht op het voltooien van het definitieve ontwerp en het opstellen van een Bill of Materials voor de fysieke realisatie van het systeem. De bevindingen en resultaten van het HYGENESYS-project vormen een solide basis voor verdere ontwikkelingen op het gebied van decentrale waterstofproductie.

Voor meer gedetailleerde informatie, download dan hier het volledige artikel.

Mocht je vragen hebben over het project of interesse hebben in verdere samenwerking, neem dan gerust contact met ons op.

H2 Propulsion BV

Masterclass Waterstof in de Praktijk

Waterstof is niet meer weg te denken uit de energiemix die we nodig hebben voor het realiseren van de energietransitie. In de afgelopen jaren is er dan ook veel geΓ―nvesteerd in de technologieontwikkeling, het opzetten van pilots en demonstraties en het verkennen van marktconcepten.

Veel kennis is opgedaan, maar waar staan we nu? In welke markten wordt waterstof al toegepast en hoe bepaal je of het ook voor jouw uitdaging een goede oplossing kan zijn? Dit alles komt aan bod in de masterclass Waterstof in de Praktijk.

Waarom?

Het huidige energiesysteem dient opnieuw uitgevonden te worden. Een nieuwe mix aan duurzame, of zelfs zero-emissie energiedragers gaat hier een rol in spelen, zo ook waterstof. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om de duurzaam opgewekte energie te bufferen, om zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook hier kan waterstof een belangrijke bijdrage in leveren. Bovendien is waterstof – door het vloeibaar, in oplossing, gasvorm of vaste vorm – op te slaan, goed te verplaatsen van A naar B. Met als doel: overtollige energie brengen naar locaties waar te weinig energie aanwezig is.

Veel toepassingsmogelijkheden dus. Maar waar staan we nu in deze ontwikkeling? En hoe bepaal je of voor jouw case waterstof een goed en duurzaam alternatief is? Wat komt erbij kijken om waterstof als oplossing toe te passen? In deze masterclass geven wij antwoord op deze vragen.

Deze Masterclass Waterstof in de praktijk wordt georganiseerd door Connectr, SEECE en Kiemt. Meer informatie over het programma, sprekers, kosten en aanmelden vind hier.

Programma in de schijnwerpers: Waterstofcluster

Kiemt wil zoveel mogelijk ondernemers en start-ups verder helpen met hun innovaties en duurzame transities. Daarvoor hebben we veel verschillende programma’s tot onze beschikking. Omdat deze programma’s niet bij iedereen bekend zijn, zetten we elke maand een programma in de schijnwerpers. Deze maand is dat het Kiemt Waterstofcluster.

Doel

Het waterstofcluster bestaat uit meer dan 30 MKB’s, kennisinstellingen, start- en scale ups, heeft als doel om innovaties voor de doorontwikkeling van Gelderland/Oost-Nederland als waterstoftechnologie regio aan te jagen en daarmee de regionale economie te versterken.

Voor wie

De bij het cluster betrokken partijen houden zich bezig met het hele proces, van onderzoek tot realisatie. Productie, transport (of distributie), afname en gebruik (of toepassingen) van waterstof. Kortom, de hele waterstofketen.

Daarnaast wordt ook de samenwerking over de grens gezocht. Bekijk hier de video van de cross-border waterstofcluster in samenwerking met Go4Export.

Recente clusters

Het afgelopen cluster zijn we op bezoek geweest bij Firan. We hebben hier presentaties gezien van het Waterstof Distributienet Havengebied Amsterdam (Firan), het GROHW project in Deventer (Witteveen + Bos), de ontwikkeling binnen het project van Volta Energy en Alles over Waterstof en mobiele energie op waterstof door middel van de Hydrogen Box (Bredenoord). Daarnaast hebben we een kijkje genomen in de Eusebiuskerk die verwarmd gaat worden met waterstof. Uiteraard was er na de presentaties tijd om te netwerken en nieuwe initiatieven te bespreken.

Evenementen

Wil je aansluiten bij het waterstofcluster? Neem dan contact met ons op. In 2024 staan bovendien de volgende waterstof evenementen op de kalender:

Het volgende cluster is op donderdag 25 januari. Deze organiseren we in samenwerking met de HAN: het HAN H2 event. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Op donderdag 14 maart organiseren we het β€˜Waterstoftechnologie: hoe maakt u het?’ evenement. Dit evenement is gericht op ketens die nodig zijn voor elektrolysers en brandstofceltechnologie en brengt deze twee werelden samen. Kijk hier meer informatie en aanmelden.

Early Morning Talk Netcongestie

HAN H2 Event

In de ochtend van 25 januari 2024 bundelen de Learning Community Waterstof, de Themaroute Waterstoftechniek, Groenvermogen.nl, Lectoraat Balanced Energy Systems en het Kiemt H2cluster hun krachten.

Zij organiseren dan samen een nieuwe editie van het HAN H2 Event!

Keynote speaker Guido Dalessi van Elestor zal de ochtend aftrappen. Daarna worden er in drie routes verschillende parallelle sessies aangeboden. De routes zijn deze keer: Decentrale H2 Systemen, Mobiele H2 systemen en Brede maatschappelijke context. Er zullen diverse interessante en inspirerende sessies worden verzorgd door o.a. Volta Energy, Schipper Bosch, Wim Windt (alumnus), Anna Sabidussi (lector International Business HAN), MTSA, HAN Hydromotive, Aventus en Tim Vianen namens Young NWBA. Tijdens één van de sessies zal de certificaatuitreiking van de Themaroute Waterstoftechniek plaatsvinden.

We sluiten af met een gezamenlijke lunch.

Kortom een ochtend vol kennisdeling en ontmoeten van nieuwe mensen.

Schrijf je in via de website H2 Event 25 januari 2024Β 

Daar vind je ook het programma, dat verder wordt geactualiseerd wanneer het definitief is. Wees er snel bij, want vol = vol!

Nieuwe collega’s bij Kiemt

Deze maand zijn twee nieuwe collega’s begonnen binnen het team van Kiemt. Beide projectleider, ze stellen zich graag aan je voor:

Jeroen van den Bosch – Projectleider Circulaire Economie

Mijn naam is Jeroen van den Bosch, en sinds 1 november vervul ik de rol van Projectleider Circulaire Economie. Met een achtergrond als Industrial Designer (Universiteit Twente), heb ik de vaardigheden en motivatie om met een brede kijk naar zowel technologie als de wereld te kijken. Soms word ik gekenmerkt als een “T-shaped engineer.” Mijn eerdere ervaring als design engineer en product manager heeft me uitgebreide expertise opgeleverd in het werken binnen internationale productie- en projectteams, waarbij design, kostenefficiΓ«ntie en met name innovatie altijd centraal staan.Β 

Ik heb uiteenlopende interesses, variΓ«rend van architectuur tot kunst, maar vooral in innovatie in de ruimste zin van het woord. Duurzaamheid heeft al geruime tijd mijn bijzondere interesse en ik volg nauwlettend de ontwikkelingen op dit gebied. In projecten bij mijn vorige werkgever heb ik gemerkt hoe uitdagend het kan zijn om circulaire ontwerpprincipes te integreren. Bij elke stap richting duurzaamheid rijzen er talloze vragen. Desondanks hebben we, met behulp van R&D en samenwerking met toeleveranciers, grote stappen gezet.

Ik woon in de buurt van de Achterhoek en de Duitse grens, en ik ben onder de indruk van de innovatiekracht van deze regio. Ik zie natuurlijke samenwerkingsverbanden ontstaan en ben enthousiast over de mogelijkheid om deze te versterken en uit te breiden. De internationale aspecten van mijn werk in het Two4C-project spreken me erg aan, en ik kijk ernaar uit om samen te werken met het internationale team. 

Zoals eerder genoemd, ben ik afkomstig uit ‘s-Heerenberg, heb ik mijn vleugels uitgeslagen naar Enschede en Amsterdam, maar woon ik nu al geruime tijd met veel plezier, samen met mijn vrouw en twee kinderen. Ik kijk ernaar uit om mijn passie voor duurzaamheid en innovatie in te zetten bij Kiemt en samen met de regio ons gezamenlijke toekomst vorm te geven. 

Diederik Hoefsmit – projectleider Energietransitie

Mijn naam is Diederik Hoefsmit en met veel enthousiasme ben ik op 1 november begonnen als Projectleider Energietransitie bij kiemt. Tijdens mijn studie Civiele Techniek aan de Universiteit Twente heb ik een drive ontwikkeld om de wereld te verduurzamen. Mijn levensmotto is om de aarde beter achter te laten dan ik hem heb aangetroffen.

De afgelopen jaren heb ik bij verschillende organisaties gewerkt om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Zo heb ik bij een adviesbureau gewerkt om de bouw te verduurzamen en gemeenten over duurzaamheid te adviseren. Ook heb ik bij een non-profit organisatie gewerkt op de thema’s energietransitie en circulariteit. Momenteel werk ik ook bij De Blauwe Wijkeconomie in Arnhem waar ik me met name bezig houdt met energiearmoede. En bij kiemt ga ik dus de komende tijd aan de slag op het gebied van de energietransitie. Hierbij hoop ik positief en actiegericht aan de slag te gaan, met veel creatieve oplossingen te komen en veel nieuwe mensen te leren kennen en aan elkaar te verbinden.

Zelf ben ik 30 jaar en woon ik sinds 1,5 jaar in Arnhem samen met mijn vriendin Roos. Ik ben opgegroeid in Voorthuizen, aan de westkant van de Veluwe. Ik ben blij dat ik na op andere plaatsen te hebben gewoond weer in de buurt van de Veluwe woon. Hier ga ik graag wandelen of fietsen. Daarnaast sta ik in mijn vrije tijd graag in de keuken of lees ik een goed boek. In de vroege ochtenden ben ik regelmatig in de yogaschool te vinden om mijn dag een vliegende start te geven.

Oost-Nederland Uitgelicht

Early Morning Talk: Netcongestie, maar wat kan wel?

Inmiddels is bekend dat netcongestie een serieus probleem vormt voor de inpassing van duurzame energie bronnen, zoals wind en zon, in ons toekomstig energiesysteem. Daarnaast wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om uit te breiden of zich zelfs te vestigen, omdat een netaansluiting te krap of niet beschikbaar is. Ook zien we dat de woningbouwplannen uitgesteld moeten worden door gebrek aan aansluitcapaciteit. Dit vertraagt niet alleen het behalen van de energietransitie doelen, maar ook van onze economische ontwikkelingen en daaraan gekoppelde welvaart.

Toch zijn er ook oplossingen die een uitweg kunnen bieden, totdat de uitbreiding van de energie infrastructuur passend is bij de behoefte. Hierover gaat Jochem Garthoff in gesprek met Jon Feenstra van de Radboud Universiteit en Marius Groen van Alliander, die met verschillende partners werken aan de ontwikkeling van het PowerGrid Boost project dat zich o.a. richt op het vaststellen van de maximale fysieke capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook ondernemer Frank Bult van ECOVOLT schuift aan om toe te lichten wat dan slimme alternatieven zijn voor netcongestie. En Wietse Venema van www.bedrijventerreinaanpak.nl: Hij vertelt ons hoe zij te werk gaan om informatie, zoals data en technisch onderzoek, bij bedrijven op te halen om zo mogelijkheden te vinden om netcongestie op te lossen.

Sprekers

Jon Feenstra – Project CoΓΆrdinator – Research & Impact – Radboud Universiteit
Frank Bult – CEO en Grid Consultant/Procesmanager – Ecovolt
Wietse Venema – mede-eigenaar – bedrijventerreinaanpak.nl
Marius Groen – Consultant Innovatie – Alliander

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor deze uitzending. Wil je toch graag meekijken op 19 december om 8:00u? Dat kan op deze pagina.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld