Kiemt Innovatiepodcast

Een impuls voor duurzame en innovatieve ondernemers

Welkom bij de Kiemt Innovatiepodcast waar we actuele inzichten en oplossingen voor de Energietransitie en Circulaire Economie delen. Hier vind je een overzicht van onze nieuwste afleveringen en waar ze over gaan.

“De Kiemt Podcast” is een platform waar we diepgaande gesprekken voeren met experts, ondernemers en innovators in Oost Nederland over technische-, sociale-, keten- en systeeminnovaties die bijdragen aan een duurzame toekomst. Onze podcast biedt inspirerende verhalen, actuele inzichten en praktische tips voor een groene samenleving.

Abonneer en Volg

Mis geen enkele aflevering! Abonneer je op de ‘Kiemt Innovatiepodcast’ op Spotify. Volg ons op LinkedIn voor updates over nieuwe afleveringen en meer.

Afleveringen

Aflevering 11: Biomimicry – De natuur als inspiratiebron voor innovatie

In deze podcast spreekt Erick Wuestman met Saskia van den Muijsenberg over Biomimicry.

Als directeur van Biomimicry NL weet zij op heel veel fronten hoe we de natuur als voorbeeld en inspiratiebron kunnen inzetten. Om daarmee onze producten en manieren van organiseren slimmer, schoner en vooral volhoudbaar te maken.

Wat Biomimicry precies is, hoe het werkt en waar het zoal toe leidt, hoor je in deze podcast. Die interessant is voor iedereen die werkt aan verandering en innovatie. En helemaal wanneer je de circulaire economie een warm hart toedraagt. Dat deed ook Geanne van Arkel een bevriende relatie van Saskia en Erick. Geanne is in juli 2023 plotseling overleden. In deze opname wordt een mo(nu)ment stilgestaan bij haar betekenis voor de circulaire economie. En Biomimicry als drager voor haar vooruitstrevende manier van werken en inspireren.

Luister direct

Aflevering 10: Join the Loop – Herbruikbaar maken van verpakkingen

Erick Wuestman bespreekt met initiatiefneemster van Join the Loop, Christa Bakker, verpakkingstechnoloog, een oplossing voor de enorme uitdaging om Business tot Business verpakkingsmateriaal in de Chemie, Pharmacy en Food. Momenteel wordt al dat verpakkingsmateriaal vernietigd en dat is een onhoudbare situatie.

Wij hebben een oplossingsrichting , waar we vanuit die drie sectoren, Chemie, Pharma en Food, partijen aan willen verbinden, om tot een taal en systematiek te komen, die op een veilige en verantwoorde manier deze verpakkingen terug in de keten brengt. En zo een circulair verantwoorde loop orkestreert.

Luister direct

Aflevering 9: Dirk Jan van Dalfsen – Genomineerde Jan Terlouw Innovatieprijs 2023

Dit is de zesde Kiemt podcast in een serie van zes genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023. Erick Wuestman bespreekt met Dirk Jan van Dalfsen zijn wol verwaardings-innovatie. Dirk Jan is paraveterinair en schaapscheerder. Maar vooral ook innovator en producent. Daarbij is Anneke Tuinema te gast, actief betrokken bij de schaapskooi, bezoekerscentrum Schapedrift en kudde in Ermelo. En Jeroen Peters projectmanager van Soil Valley en het Fieldlab InnoFields dat daar deel van uitmaakt.

Luister direct

Aflevering 8: Pauline van Dongen – Genomineerde Jan Terlouw Innovatieprijs 2023

Dit is de vijfde Kiemt podcast rond de zes genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023. Erick Wuestman bespreekt met Pauline van Dongen haar Suntex textiel waarmee ook energie kan worden opgewekt. Pauline van Dongen is designer in de textiel sector maar vooral ook bekend om haar visie en ervaring in het vormgeven van nieuwe manieren van omgaan met zonne energie. In plaats van daken of velden vol zonnepanelen moeten we nadenken over het integreren van opwekking en schaduwwerking op een manier die de wereld mooier maakt.

Luister direct

Aflevering 7: Bondus – Genomineerde Jan Terlouw Innovatieprijs 2023

Dit is de vierde Kiemt podcast uit een serie van zes genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023. Erick Wuestman spreekt met Sven Eijpe van Bondus over piepkleine innovaties, op een enorme schaal. Namelijk medische zelftesten in de vorm van een laboratorium op een chip. Sven neemt ons mee in die wereld van micro intelligentie op formaat mensenhaar, naar de wereldschaal waar je je als start-up een plek in moet veroveren.

Luister direct

Aflevering 6: Aendless – Genomineerde Jan Terlouw Innovatieprijs 2023

Dit is de derde Kiemt podcast uit een serie van zes genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023. In deze podcast bespreekt Erick Wuestman van Kiemt met Dennis ten Barge, bedrijfsleider bij Aendless Energy, hun aardgasvrije wijken aanpak. Waarbij hun kunstgraswarmte is genomineerd. Aendless is gericht op het aardgasvrij verwarmen van woonwijken en bedrijventerreinen, op basis van Zeer Lage Temperatuur warmtenetten, die ook gebouwen kunnen koelen. Waarbij asfaltwegen en kunstgrasvelden als bron dienen voor het opwekken van de warmte.

Luister direct

Aflevering 5: ZEBRA – Genomineerde Jan Terlouw Innovatieprijs 2023

Dit is de tweede Kiemt podcast in een serie van zes over genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023. Erick Wuestman bespreekt met Craig Savy , CEO van ZEBRA hun nominatie met het Zebra Energie Management Systeem. Kortweg EMS. Bij alle uitdagingen in de energietransitie speelt het kunnen sturen op data rondom energie in productieprocessen en vastgoed een belangrijke rol. ZEBRA heeft met haar EMS een manier in handen waarmee gebouwen, wijken en bedrijventerreinen hun onderlinge energiehuishouding kunnen uitlijnen.

Luister direct

Aflevering 4: CLS-TEX – Genomineerde Jan Terlouw Innovatieprijs 2023

Dit is de eerste opname in een serie van zes genomineerden. CLS staat voor Closed Loop Solutions in de textiel en is genomineerd met hun product Cliff. Cliff is manier om met textielvezels die niet meer geschikt zijn om textiel van te maken alsnog een waardevolle toekomst vorm te geven. Rien Otto en Niek Hokken geven een forse kijk achter de schermen van jarenlang leren en innoveren. En wat daar bij komt kijken.

Luister direct

Aflevering 3: CSRD wat betekent dit voor ondernemers?

Rob Westerdijk, expert op meervoudige waarde ontwikkeling legt dit uit. In gesprek met Marcel Hielkema, voorzitter van VNO-NCW Midden en zelf ook bestuurder van een groot bedrijf. Rob Westerdijk is directeur van Organisatie-kundig, van waaruit hij bedrijven en adviesbureaus ondersteunt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de β OK-Methode.nl. Erick Wuestman bespreekt met hen de voor en nadelen van het moeten voldoen aan dit soort nieuwe eisen aan het bedrijfsleven.

Luister direct

Aflevering 2: Warmte – Koude transitie aardgasvrije wijken

Alle gebouwen moeten van het aardgas af. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het organiseren hiervan en het bieden van een aardgas alternatief. In deze podcast geeft Robert Jan van Egmond, programmaleider TKI Urban Energy aan in welke richting deze transitie zich zal ontwikkelen. Hij bespiegelt dit met Matthew Vuijk, beleidsmedewerker energie en duurzaamheid bij de gemeente Berkelland. Er worden belangrijke perspectieven geschetst, waar beleidsmakers, bouwers, woningeigenaren en overheden richting aan kunnen ontlenen.

Luister direct

Aflevering 1: Circulair bouwen

In deze aflevering bespiegelen Erick Wuestman en Maurice Beijk de actualiteit in circulair bouwen. In het spraakmakende circulaire kantoor van Reinten Infra komt o.a. aan bod hoe gemeenten kunnen inspelen op het verlenen van vergunningnen, daar waar na vergunningverlening ineens donor onderdelen opduiken die afwijken van wat op tekening staat.

Luister direct

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld