Provincie Gelderland en gemeente Arnhem zetten in op waterstof

18 december 2018

De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland hebben bijna 1 miljoen euro uitgetrokken om een boost te geven aan het aantal waterstofauto’s in Gelderland. EenΒ speciale aanbesteding moet ervoor zorgen dat er de komende tijd in de provincie tachtig waterstofauto’s bijkomen. Op dit moment rijden er ongeveer zestig waterstofauto’s rond in heel Nederland.

Volgens Cathelijne Bouwkamp, wethouder Energie & Klimaat van de gemeente Arnhem, is het van groot belang om waterstof te stimuleren. ”Het helpt bij het slechten van de kip-ei-discussie die er op dit moment nog bestaat bij het rijden op waterstof. Immers zonder tankstations geen auto’s, maar zonder auto’s ook geen tankstations. Verder helpt het ook mee om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. De enige uitstoot van deze auto’s is immers water.”

De aanbesteding is erop gericht om een partij uit de markt te selecteren die een aanpak bedenkt waardoor er in de regio Arnhem tachtig extra waterstofauto’s gaan rijden. Daarbij geldt als voorwaarde dat de eigenaar van de auto woont of gevestigd is binnen een straal van 30 kilometer rond Arnhem.

Tankstations in Arnhem
In Arnhem kan sinds begin 2017 waterstof worden getankt bij een tijdelijk waterstoftankstation aan de Westervoortsedijk. Naast auto’s kunnen hier ook waterstofbussen tanken. Onlangs werd bekend dat het bedrijf PitPoint in juni volgend jaar een nieuw waterstoftankstation realiseert in Arnhem dat dit tijdelijke station vervangt.

β€œWij zijn heel blij met deze aanbesteding, want voertuigen die gebruikmaken van het nieuwe tankstation zijn essentieel”, aldus Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint. β€œMet een tankstation alleen creΓ«er je immers geen schone lucht. Gezamenlijk geven we rijden op waterstof een nieuwe impuls.”

Ook Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, ziet kansen voor waterstof. β€œGelderland is een toplocatie als het gaat om hernieuwbare groene energie. We willen op deze manier extra schwung geven aan het energiecluster dat hier in Arnhem zit. Het is prachtig dat Arnhem nu het waterstoftankstation heeft, en dat willen we uitbouwen. Ik hoop dat ook andere gemeenten zich uitgedaagd voelen om hiermee aan de slag te gaan. Want auto’s rijden in een groter gebied dan alleen in Arnhem. Daar ligt ook een rol voor de Provincie Gelderland.”

Bron:Β https://www.tankpro.nl/brandstof/2018/12/17/provincie-gelderland-en-gemeente-arnhem-zetten-in-op-waterstof/


Lees ook:

Pitpoint gaat openbaar waterstofstation bouwen in Arnhem

Waterstoflab als shared facility

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld