PitPoint gaat openbaar waterstofstation bouwen in Arnhem

13 november 2018

Er komt een tankstation voor waterstof aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem gaat PitPoint in Arnhem het tankstation bouwen en exploiteren. De locatie gaat in juni 2019 open.

Naast de waterstoftankstations voor bussen in Antwerpen en Delfzijl wordt dit voor PitPoint de derde locatie waar waterstof getankt kan worden. Het nieuw te bouwen station komt op de plaats waar PitPoint op dit moment een CNG-tankstation heeft. Bij het station op de Westervoortsedijk kunnen zowel personenvoertuigen (700 bar) als bussen en huisvuilwagens (350 bar) tanken.

De waterstof wordt op locatie geproduceerd met behulp van technologie geleverd door het Arnhemse bedrijf HyGear. Oskar Voorsmit, Business Development Manager Waterstof bij PitPoint: β€œWij geloven sterk in waterstof als schone brandstof en zijn dan ook heel blij dat we hier in de regio Arnhem nu ook in een tankstation kunnen investeren zodat er meer waterstofvoertuigen op de weg kunnen en zullen komen.”

H2Nodes
Ook de Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp (van Klimaat & Energie) en Jan van Dellen (van Economie) zijn enthousiast over het nieuw te bouwen waterstoftankstation. Bouwkamp: β€œArnhem heeft forse ambities als het gaat om duurzaamheid. Met de kennis en kunde die we in Arnhem op het gebied van waterstof hebben opgebouwd, is dit station dan ook een logische stap en het laat zien dat we werk maken van de energietransitie.” Van Dellen ziet ook economische kansen: β€œMet het station laat Arnhem haar innovatieve kracht zien. Ik ben ervan overtuigd dat dit de aantrekkelijkheid van Arnhem voor innovatieve bedrijven vergroot.”

Het waterstofstation wordt gerealiseerd onder de vlag van het H2Nodes-project, dat voor 50 procent gefinancierd wordt door de Connecting European Facility (CEF). Daarnaast ontvangt het project steun vanuit de DKTI-regeling, waarmee de Nederlandse overheid projecten in duurzaam vervoer steunt. De Nederlandse overheid heeft de doelstelling dat er twintig waterstoftankstations in Nederland operationeel zijn in 2020. De realisatie van het station in Arnhem is een belangrijke stap in het creΓ«ren van een dekkend netwerk van publiek toegankelijke waterstoftankstations in Nederland.

Bussen op waterstof
De waterstofbussen van de provincie Gelderland gaan in ieder geval gebruikmaken van het nieuwe waterstoftankstation. Voorsmit: β€œWij zijn hier heel blij mee, want voertuigen die gebruikmaken van dit station zijn essentieel. Met een tankstation alleen creΓ«er je immers geen schone lucht. Gezamenlijk doorbreken we de patstelling: geen voertuigen zonder tankstations en geen tankstations zonder voertuigen.”

Bron: https://www.tankpro.nl/brandstof/2018/11/13/pitpoint-gaat-openbaar-waterstofstation-bouwen-in-arnhem/

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld