From Waste to Taste

5 december 2018

Een volledig circulaire sanitaire voorziening met douche, wastafel en toilet. Alles wat door de afvoerputjes en door het toilet vloeit wordt hergebruikt. Het is het revolutionaire systeem van Peter Scheer, Business Development Manager Urban Water & Sanitation Solutions bij Nijhuis Industries. Peter heeft een bijzonder verhaal.

β€žIn 2015 werden 50.000 mensen in Irak op de berg gedreven door IS. Het Sinjar-gebergte. Daar kon niemand meer bij. 50.000 mensen moesten in erbarmelijke omstandigheden verblijven. Geen eten. Geen drinken. Hoe kan het dat ik het hier zo luxe heb en dat die mensen daar creperen?”, vroeg Peter zich af. Hij vond dat daar een oplossing voor moest komen. β€žIk begon aan systeem te werken dat mensen hygiΓ«ne, water en voedsel biedt. Dat zijn toch, zeker in noodsituaties, de basisbehoeften. Het idee was om een container te ontwerpen die dit alles bood, zodat het met een helikopter naar noodsituaties gebracht kan worden.”

Peter ging aan de slag met het idee. Hij werkte bij de HAS Hogeschool in Den Bosch en ging aan de slag met vijf studenten. Vervolgens heeft hij sponsoren gevonden, subsidies aangevraagd en zijn zij gelijk begonnen met het bouwen van de container. β€žIk ben geen plannenschrijver maar een doener”.

From Waste to Taste
Het systeem is gebouwd en is functioneel. Het heet β€œFrom Waste to Taste”. Er wordt onderscheid gemaakt tussen β€œgrijs water”, β€œgeel water” en β€œzwart water”. Het grijze water is het water dat opgevangen wordt uit de douche en wastafel. Dit wordt gebruikt om het toilet mee door te spoelen, om als loosbaar water en irrigatiewater te dienen en het zou zelfs als drinkbaar water gebruikt kunnen worden. Het gele water is het urine dat opgevangen wordt en hier kan meststof van gemaakt worden. Het overige deel van het gele water kan weer als loosbaar water of drinkwater dienen. Ten slotte wordt al het overige dat door het toilet wordt gespoeld gecategoriseerd als β€œzwart water”. Hier wordt compost, irrigatiewater, en loosbaar water van gemaakt. Zelfs het papier wordt hergebruikt.

Praktijk
From Waste to Taste wordt nu al op verschillende plekken ingezet. Op festivals bijvoorbeeld. β€žBij festivals waar de infrastructuur slecht is, is dit een rendabel systeem. Water afvoeren kost veel geld. Dat is nu niet nodig.”. Bovendien is Peter aan het zoeken naar een systeem waarbij deze festivals de verkregen meststof, die wordt geproduceerd uit het gele water, in grote partijen kan verkopen.

Naast de containers biedt het systeem ook de mogelijkheden om het op grote schaal toe te passen. Door grote sanitaire voorzieningen voor gebouwen of gebieden aan te leggen bijvoorbeeld. Of door bestaande sanitaire voorzieningen om te bouwen. In JordaniΓ« is Nijhuis Industries met een project bezig om de bestaande toiletten om te bouwen zodat alles dat door het toilet vloeit om wordt gezet in irrigatiewater.

Doelen
Over zijn doelen is Peter vastberaden. β€žIk wil in ieder geval voor 2020 in Kenia een project hebben opgezet. Zodat wij daar mensen van schoon water, hygiΓ«ne, compost en meststof kunnen voorzien. We zijn al met NGO’s in gesprek. Later wil ik dit uitbreiden. Meer dan een miljard mensen hebben geen toiletten. Meer dan 560 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water. Met Waste to Taste krijgen zij schoon water, toiletten en kunnen zij bovendien de meststof gebruiken om gewassen te verbouwen.”

Peter kijkt ook dichterbij huis. In zijn eigen regio. β€žVan der Valk bouwt een hotel in Doetinchem. Mijn wens is om voor hen aan de slag te gaan om het sanitaire water te verwerken. Dan hoeven zij geen riolering aan te leggen. Ook in Nederland wordt water namelijk schaars. En waarom zouden we het niet hergebruiken?”


Lees ook:

Presikhaaf Schoolmeubelen roept op tot samenwerking

Clear Polymers: β€˜Verbied plastic niet. Maak het recyclebaar.’

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld