Clear Polymers: β€˜Verbied plastic niet. Maak het recyclebaar.’

29 oktober 2018

Een verbod op wegwerpplastic is dichterbij. Het Europees Parlement heeft ingestemd met maatregelen om per 2021 verschillende vormen van wegwerpplastic, zoals rietjes en bestek, te verbieden. Het Europees Parlement lijkt in verbieden een oplossing te zien. Maar is die oplossing wel effectief? Kiemt ging in gesprek met Clear Polymers. Een bedrijf in Apeldoorn dat plastic recyclet.

β€žWij sorteren plastic om ze recyclebaar te maken. Wij verwerken een aantal gesorteerde stromen in de extruder, een soort thermoplastische verwerking, om er regranulaat van te maken. Van regranulaat kunnen bedrijven weer plastic van maken”, zegt Gerard Weernink. Gerard is directeur bij Clear Polymers. Clear Polymers haalt gebruikt plastic op bij regionale bedrijven of koopt het centraal in. Nadat zij het tot regranulaat hebben verwerkt exporteren zij dit naar andere landen.

Rendabel
Het recyclen van plastic is een stap naar een circulaire economie. Dat is goed voor het milieu. Maar het is ook financieel rendabel. β€žWij halen het gebruikte plastic gratis op. Of kopen het voor weinig geld in grote hoeveelheden in. Door er regranulaat van te maken geven we het weer waarde. Bovendien is regranulaat voor onze klanten een goedkopere grondstof dan olie, dat anders gebruikt zou worden om plastic te maken”, aldus Gerard.

Clear Polymers ziet een grote markt in het recyclen van plastic. Het eerste doel van hen is dan ook uitbreiden. Het grootste obstakel is het vinden van arbeidskrachten geeft Gerard aan. β€žEr is met name in het Oosten van Nederland een groot tekort aan personeel. Wij zijn nu bezig met het opleiden van Syrische statushouders. Zij doen erg hun best en wij verwachten dat wij daar grote stappen mee kunnen zetten”.

Wel of niet verbieden?
Het Europees Parlement heeft ervoor gekozen wegwerpplastic te gaan verbieden. Op dit voorstel kwam ook veel kritiek. Ook Gerard heeft zijn bedenkingen. β€žIk vind nog steeds dat wij in Nederland goede dingen doen met het milieu en afval. Maar we draven wel door met het opgeheven vingertje.”, zegt de ondernemer. Er zou niet zozeer naar consumenten moet worden gekeken. Maar meer naar de producenten. β€žZij moeten zorgen dat er producten gemaakt worden die beter recyclebaar zijn. Als alle plastic recyclebaar is dan krijgt het waarde. En dan zal het ook niet meer op plekken gedumpt worden waar we het niet willen hebben.”.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld