Presikhaaf Schoolmeubelen roept op tot samenwerking
Presikhaaf Schoolmeubelen levert schoolmeubelen aan meer dan 3000 scholen in Nederland. Zij onderscheiden zich doordat het personeel voor 80% bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking. Bovendien zijn de meubels die zij ontwerpen grotendeels herbruikbaar en recyclebaar. Daar wil Presikhaaf Schoolmeubelen nog wel een extra stap in zetten.
Foto eigendom van Presikhaaf Schoolmeubelen
βIk vind dat de producten die wij ontwerpen hergebruikt of gerecycled moeten worden. Daar houden wij ook rekening mee bij het ontwerp. Onze schoolmeubelen hebben een stalen-frame, dat is recyclebaar. We maken ook gebruik van houten bladen, die goed hergebruikt kunnen worden.β, aldus Wim de Goei, de Managing Director van Presikhaaf Schoolmeubelen. Wel maakt het Arnhemse bedrijf nog gebruik van een laminaat laag bovenop de houten bladen. Deze laminaatlaag is moeilijk te recyclen. βHet is erg moeilijk om deze laminaat laag van onze bladen te scheiden. Wij zoeken nog naar een oplossing en staan open voor suggesties. Duurzaamheid is voor Presikhaaf Schoolmeubelen en ons moederbedrijf (Koninklijke Ahrend red.) erg belangrijkβ.
Momenteel doet Presikhaaf Schoolmeubelen erg veel met de producten die zij na verloop van tijd weer terug krijgen. Het deel dat niet hergebruikt kan worden sturen zij, gesorteerd, naar een recyclebedrijf. Het deel dat wel hergebruikt kan worden wordt gebruikt om bijvoorbeeld rompen voor schoolbanken te produceren. Presikhaaf Schoolmeubelen doneert ook veel meubelen aan liefdadigheidsinstellingen die het sturen naar scholen in ontwikkelingslanden. βWij schenken erg veel, omdat wij niets weg willen gooien en tegelijkertijd niet zΓ³ veel produceren dat wij alle herbruikbare onderdelen zelf kunnen gebruiken. Wij willen nog steeds blijven schenken. Maar zoeken ook partners die onze herbruikbare onderdelen kunnen benuttenβ.
Meubelen vernieuwd
Presikhaaf Schoolmeubelen is constant bezig met het vernieuwen van schoolmeubelen. Nu is het zo dat door landelijke regelgeving scholen meubelen moeten kopen die zij binnen 20 jaar afschrijven. Hierdoor hebben docenten en kinderen vaak niet meubelen die aansluiten op de nieuwste trends. Wim de Goei heeft hier een oplossing voor bedacht. βDoordat wij onze producten hergebruiken kunnen wij de bestaande inrichting van schoolmeubelen voor een scherp tarief vernieuwen. Wij experimenteren nu met lease-modellen, waarbij wij elke paar jaar de meest vernieuwde schoolmeubelen leveren. Daarmee houden wij rekening met ontwikkelingen op allerlei gebieden, zoals ergonomieβ.
Doelen
Wim de Goei is erg duidelijk in zijn toekomstdoelen voor het bedrijf. βIk wil dit bedrijf Γ³Γ³k in de toekomst op een sociaal-maatschappelijke grondslag laten functioneren. De participatiewet maakt dit moeilijk. Ik hoop dat de politiek hier iets aan doetβ. Momenteel is het bedrijf de enige schoolmeubel producent en inrichter van scholen die prestatieladder Socialer Ondernemen trede 3 gecertificeerd is. Dit betekent dat de afnemers door zaken te doen met Presikhaaf Schoolmeubelen hun Social Return doelstellingen kunnen realiseren. Hij sluit af met een oproep tot samenwerking op het gebied van duurzaamheid. βIk geloof dat duurzaamheid en circulariteit alleen tot stand kan komen door samenwerking. En daar hebben wij de deur hier wagenwijd voor openstaan.β
Ga voor meer informatie over Presikhaaf Schoolmeubelen naar de website.