Two4C helpt ondernemers naar de circulaire economie

Circulaire economie
27 juli 2023

Op 28 juni vond het kick-off event plaats van project Two4C. Een project voor Nederlandse maakbedrijven uit de grensregio om samen met Duitse bedrijven stappen te zetten richten de circulaire economie. In de dagelijkse bedrijfsvoering staan ondernemers steeds vaker voor de uitdaging om grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop te houden en operationele processen holistisch om te zetten van lineair naar circulair.

Kiemt heeft samen met Oost NL, Hogeschool Saxion en Duitse partners Handwerkskammer MΓΌnster en het district Grafschaft Bentheim een concept ontwikkeld dat ondernemers in de Nederlands-Duitse grensregio op een heel praktische manier helpt zich in de toekomst beter circulair te positioneren.

Quick Scan

De Two4C-projectpartners gaan tijdens de projectlooptijd 500 bedrijven in het grensgebied benaderen met een Quick Scan. Met deze scan kunnen bedrijven uit de sectoren hout, elektro, kunststofverwerking, metaal en machinebouw en de bouwsector nagaan waar zij op dat moment staan met betrekking tot de circulaire economie en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Matchmaking en samenwerking

Bedrijven die stappen willen zetten worden gefaciliteerd via de internationaal beproefde CIRCO- methode waarin Duitse en Nederlands bedrijven samen plannen maken om meerwaarde uit hun producten en grondstoffen te halen. Zijn er bedrijven die nog geen partner in het andere land hebben, dan worden die geholpen via slimme matchmaking.

Om bedrijven te ondersteunen bij de implementatie van de circulaire plannen zijn in totaal 40 vouchers ter waarde van minimaal € 7500 beschikbaar binnen Two4C. Om hiervoor in aanmerking te komen is de eerste stap het invullen van de scan, dat kan via deze link.

Recycle Repair

Meer dan 60 partner- en financieringsinstellingen uit de hele Euregio en het Rijn/Waal grensgebied kwamen naar de kick off om meer te leren over het Two4C-project en de grensoverschrijdende uitwisseling te versterken. Gastheer Alpha presenteerde hun eigen kunststof Euro-pallets van gerecycled materiaal. Wat deze pallets extra bijzonder maakt is dat bedrijven ze zelf kunnen repareren, mochten ze ooit kapot gaan. De pallets worden geproduceerd in Gelderland, het resultaat van een mooie Nederlands-Duitse samenwerking.

Franske van Duuren

Meer weten?

Wil je meer informatie of deelnemen? Neem contact op met Franske van Duuren via vanduuren@kiemt.nl

De Interreg-financiering is afkomstig uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Two4C
Foto: Kamer van Ambachten MΓΌnster met partners van Two4C

Op de foto van links naar rechts: Angelina StΓΆck, Kamer van Ambachten MΓΌnster – Paulien Olde Bijvank, Saxion Hogeschool – Christoph Hinske, Saxion Hogeschool – Thomas Melchert, Kamer van Ambachten MΓΌnster – Martijn Kerssen, Oost NL – Anna Dittrich, district Grafschaft Bentheim – Dr Thorsten Heilker, district Bentheim – Ralf Hilmes, district Grafschaft Bentheim – Johann-Heinrich Ensink, Alpha Paletten & Boxen – Jonas Ensink, Alpha Paletten & Boxen

Foto: Kamer van Ambachten MΓΌnster

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld