Two4C

27 juli 2023

Kiemt support initiatieven en projecten die bijdragen aan een duurzame, circulaire wereld. Zoals ook Two4C: een Interreg VI-project dat zich richt op grensoverstijgende innovaties op weg naar een groener Europa. Het thema circulaire economie heeft een hoge prioriteit op de politieke agenda van Europa. Met de Europese Green Deal streven alle lidstaten naar het tot stand brengen van een CO2-neutrale, milieuvriendelijke, niet-vervuilende en volledig circulaire economie.

Ook in Interreg VI hebben zich projectpartners gemeld die hier een bijdrage aan willen leveren, omdat deze uitdaging aan beide kanten van de grens een grote rol speelt in het bedrijfsleven. De Handwerkskammer MΓΌnster, Landkreis Grafschaft Bentheim, Oost NL, Stichting Kiemt, Saxion en verschillende Nederlandse en Duitse MKB-bedrijven gaan samenwerken om het omschakelingsproces naar een circulaire economie aan te moedigen in het Nederlands-Duitse grensgebied en het bedrijfsleven hierbij te ondersteunen.

Omschakeling naar circulair

Met verschillende projectmaatregelen wordt de ontwikkeling naar nieuwe circulaire processen en bedrijfsmodellen in het MKB gestimuleerd. De projectpartners verwachten om in totaal 500 bedrijven in het grensgebied te bereiken tijdens de projectlooptijd met een Quick Scan en hen daarmee het belang te laten inzien van de omschakeling naar een circulaire economie. Met deze Quick Scan kunnen bedrijven uit de sectoren hout, elektro, kunststofverwerking, metaal en machinebouw en de bouw- en afbouwssector nagaan waar zij op dat moment staan met betrekking tot de circulaire economie en waar verbeteringen mogelijk zijn. Invullen van de scan kanΒ via deze link.

Matchmaking en samenwerking

Bedrijven die stappen willen zetten worden gefaciliteerd via de internationaal beproefde CIRCO- methode waarin Duitse en Nederlands bedrijven samen plannen maken om meerwaarde uit hun producten en grondstoffen te halen. Zijn er bedrijven die nog geen partner in het andere land hebben, dan worden die geholpen via slimme matchmaking.

Om bedrijven te ondersteunen bij de implementatie van de circulaire plannen zijn in totaal 40 vouchers ter waarde van minimaal € 75.000 beschikbaar binnen Two4C. Om hiervoor in aanmerking te komen is de eerste stap het invullen van de scan, dat kan via deze link.

Tutorials

Ook worden tutorials over verschillende actuele thema’s ter beschikking gesteld voor het MKB . Via deze tutorials kunnen bedrijven aanvullende waardevolle inzichten verwerven, die hen in staat stellen om meer circulair te worden. Mogelijke thema’s voor deze tutorials zijn onder andere financiering, wetten en voorschriften, circulaire business modellen, circulaire innovaties en grensoverschrijdende samenwerking.

Interesse?

GeΓ―nteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met Jeroen van den Bosch om aan het project deel te nemen.

Middelen

De Interreg-fondsen komen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Duitse en Nederlandse ministeries en provincies zijn betrokken bij de cofinanciering, waaronder het Ministerie Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen op aan Nederlandse kant en aan Duitse zijde het Ministerie van Federale en Europese Zaken van Nedersaksen en het Ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van Noordrijn-Westfalen.

Looptijd:Β  2023-2027

Leadpartner:Β  HWK –Β Handwerkskammer MΓΌnster

Meer informatie: Jeroen van den Bosch,Β  vandenbosch@kiemt.nl

De logos van de betrokken partners bij Two4C

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld