Opnieuw koninklijk bezoek op IPKW

Energietransitie
24 november 2022

Woensdag 16 november was er opnieuw een koninklijk bezoek op Industriepark Kleefse Waard. Dit keer liet de koning zich informeren over wat hier allemaal gebeurt op het gebied van waterstof. De Provincie Gelderland heeft zich tot doel gesteld dat de waterstoftechnologie uit deze regio in 2030 zich ontwikkeld heeft tot een exportproduct, en dat waterstof een volwaardige plek binnen de (Gelderse) energiemix heeft. In juni bezocht de koning al de testplaats voor laadpalen.

Het waterstofcluster in de regio

In 2018 heeft Kiemt het waterstofcluster in de regio geΓ―nitieerd en verzorgt de programmering van relevante onderwerpen voor meer dan 30 MKB’s, kennisinstellingen, start- en scale ups. Doordat het waterstofcluster de afgelopen vijf jaar continu voor kennisuitwisseling, samenwerking en projectinitiatieven zorgt, geeft het de provinciale doelstelling voor waterstoftechnologie een stevige impuls.

De koninklijke rondgang

Tijdens de rondgang langs verschillende bedrijven toonde de koning zich zeer geΓ―nteresseerd in de toepassingen van waterstof en de verschillende technische uitvindingen in de grotere waterstofketen. Hij bezocht diverse partijen die inmiddels nationaal en internationaal succes boeken, waaronder Nedstack Fuel Cell Technology, HyET Hydrogen B.V., HyMove B.V., HyGear en Elestor B.V. Het koninklijk bezoek was gericht op de kansen en uitdagingen voor de waterstofmaakindustrie. Mede aanleiding is het succes van Nedstack, die recentelijk als eerste Nederlandse bedrijf een IPCEI-subsidie ontving, waarbij de overheid 21,7 miljoen euro bijdraagt aan de realisatie van een Fuel Cell Giga Factory op IPKW.

Rondetafelgesprek

Samen met de bezochte partijen schoof de koning ter afsluiting aan voor een rondetafelgesprek. Het gesprek ging diep in op de rol van het MKB in de energietransitie, het belang van een Nederlandse maakindustrie en de kansen en uitdagingen in het proces van industrialisatie. Onderdeel van het gesprek was de urgentie van een sterke human capital agenda, om voldoende talent te werven voor de waterstofeconomie. Een volledig verslag van de koninklijke rondgang is te lezen op de website van IPKW:
Koninklijke rondgang langs waterstofinnovaties – IPKW

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld