Early Morning Talk van 30 juni gemist? Kijk hier terug, ook voor de Q&A

30 juni 2020

Dinsdag zijn we de dag gestart met een inhoudelijke talkshow bij je ontbijt vanaf je eigen keukentafel. Onze directeur Luc Kikkert ging in gesprek met Christianne van der Wal, gedeputeerde van Provincie Gelderland, Wouter van der Burg, kwartiermaker van het Innovatielab, Wim de Goei, managing director van Presikhaaf Schoolmeubelen en Jaap Stelwagen, founder Refugee Company. Zij namen ons mee in het thema: β€œWat doen overheden en bedrijven om de covid-19 crisis op een positieve manier om te buigen naar een duurzame toekomst?”

Kortom, het was een mooi begin van de dag boordevol interessante ingrediΓ«nten.

Heb je de uitzending gemist? Je kunt via deze link terugkijken.

De vragen die niet zijn behandeld tijdens de uitzending hebben we hier nog even voor je op een rijtje gezet.

Vragen aan Wouter van der Burg van CONNECTR

V: Sluit het lab ook aan bij de ontwikkeling van het waterstofhuis  in Apeldoorn?
A:  Kiemt is zowel betrokken bij het CONNECTR  als het waterstofhuis in Apeldoorn. De insteek is dat de verschillende initiatieven eigen niche bedienen. Het gezamenlijk doel is een sterk innovatief netwerk in Oost- Nederland

V:  Zijn studenten nu al betrokken bij CONNECTR?
A:  Bij de lancering van CONNECTR heeft de HAN de leerervaringen uit O-zone aangeboden aan de gedeputeerde Christianne van der Wal. Onder O-zone werkt de HAN nu al in 3 hybride leeromgevingen op IPKW. CONNECTR is de doorontwikkeling van die labs. 

V:  Wat is het verschil met het al bestaande powerlab?
A:   Powerlab was een van de voorlopers van CONNECTR en wordt daar nu onderdeel van.  Leerervaring uit het powerlab worden nu gebruikt in de ontwikkeling van CONNECTR.

Vraag aan gedeputeerde Christianne van der Wal

V: Is er ergens een link naar de tender mbt ketenprojecten die Christianne noemde?
A:  De link is er nog niet. Hou vooral de site en social media kanalen van de provincie Gelderland in de gaten. 

Vraag aan Wim de Goei van Presikhaaf schoolmeubelen

V:   Wordt er ook gekeken naar nieuwe manier van afval verwerken, geen productie van CO2, fijnstof en stank?
A:  Presikhaaf Schoolmeubelen is ISO 9001, 45001 en 14001 gecertificeerd. We gebruiken duurzame (o.a. FSC/PEFC hout) en goed te recyclen grondstoffen (bijvoorbeeld staal en polypropyleen). We hebben trede 3 van de CO2 prestatieladder behaald en streven naar meer en beter. Nieuwe producten worden circulair ontwikkeld en we maken dit meetbaar door middel van het Circulair Design Framework dat in samenwerking met TNO werd ontwikkeld.

We hebben in 2019 geΓ―nvesteerd in onze spuitstraat (poedercoater), waardoor deze minder energie en chemicaliΓ«n in de wasstraat verbruikt. We hebben het luchtbehandelingssysteem in kantoren en de fabriek aangepast hetgeen een positief effect had op de productie van fijnstof. We gebruiken stadswarmte voor de verwarming en gas voor de ovens van onze spuitstraat. De verlichting in onze fabriek en in kantoor is LED.

Wij organiseren de retourstroom gebruikt meubilair voor onze klanten. We schenken dit meubilair aan liefdadigheidsinstellingen, demonteren het en voeren het gescheiden af, of refurbishen, of renewen het wanneer het meubilair hier niet geschikt voor is. We leasen ook meubilair waarmee we de cirkel rond kunnen maken.

Onze verhuizer rijdt met relatief nieuwe vrachtwagens die minimaal emissieklasse Euro 5, of hoger motoren hebben. Wij zijn een ontwikkeling gestart om meubels compact gestapeld, of β€˜flatpacked’ te vervoeren.     

 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld