#DeWeekvandeCE: Een iPhone 4 is cool

16 januari 2019

Het is de Week van de Circulaire Economie. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor de Circulaire Economie. En dat is hard nodig. Vorige week kwam het Planbureau voor de Leefomgeving met het nieuwsbericht dat circulaire initiatieven moeilijk doorbreken. EΓ©n van de genoemde redenen: hardnekkige normen en gewoonten.

Studenten kunnen met fantastische ideeΓ«n komen. Start-ups kunnen ambitieus en creatief zijn. En de overheid kan een circulaire economie maximaal stimuleren. Toch is het overgaan naar een circulaire wereld vooral een transitie van waarden. Als onze normen en gewoonten niet veranderen, dan zullen wij nΓ³Γ³it overgaan naar een circulaire economie. De grootste verandering die nodig is, is anders kijken naar de manier waarop we consumeren. En door anders te kijken naar de manier waarop wij met spullen omgaan.

Wist jij bijvoorbeeld dat wij in Nederland meer dan drie keer zoveel grondstoffen per jaar gebruiken als dat de aarde opbouwt? Eigenlijk is dat heel gek. De meeste mensen geven immers ook niet drie keer zoveel uit als dat zij verdienen. We doen het niet met ons salaris, maar wel met onze grondstoffen. Dat komt door overconsumptie. Het eten van veel vlees. Maar ook het telkens opnieuw kopen van een smartphone.

Wij kopen meer dan goed is voor de aarde. Dat komt omdat onze waarden niet gebaseerd zijn op het aantal beschikbare grondstoffen per aardbewoner per jaar, maar op hoe veel we consumeren. Dat moet veranderen. We moeten op een compleet andere manier naar onze waarden gaan kijken. Door onze aarde meer te waarderen. Door te begrijpen wat β€œtrue value” is. Bij true value speelt het economische aspect nog steeds een grote rol. Maar daar komt het sociale aspect en het milieu aspect naast. En door de werkelijke waarde van producten inzichtelijk te maken, zullen mensen bewuster omgaan met hun spullen.

Hoe doe je dat, bewuster omgaan met spullen? Dat kan heel simpel zijn. Gebruik je spullen langer. En als ze kapot zijn, repareer ze dan. Smartphones zijn het voorbeeld bij uitstek. Ik ben benieuwd wat voor een smartphone jij hebt. Is het een iPhone? Zo ja, dan lijkt de kans mij klein dat het de iPhone 4 is. Wellicht heb jij sinds de iPhone 4 zelfs al vijf nieuwe telefoons gekocht. Terwijl je in feite met de iPhone 4, puur functioneel gezien, net zoveel kan als de iPhone Xr. Bellen, WhatsAppen, Twitteren, Facebooken en het gebruiken van alle andere apps uit de App Store.

Ik hoor je al denken: Ja maar de nieuwste iPhone heeft een betere camera. Ja maar de nieuwste iPhone is sneller. Ja maar de nieuwste iPhone is cooler. Met alleen β€œja maar” gaan we er niet komen. Hoezo is de iPhone 4 niet cool? Door niet ieder jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen laat je zien dat je bewust bezig bent. Dat is pas cool. Dus bij deze: Een iPhone 4 is cool.


Lees meer:

Opinie: CV-ketel stuk. En nu?

Opinie: Katowice-doelen of Katowice-effect?

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld