CO2-reductie, weet jij hoe dat slimmer kan?

27 november 2018

Zonnepanelen, krachtige windmolens, woonwijken zonder gas en hergebruik van grondstoffen; op verschillende manieren werken we al aan het terugdringen van CO2. Maar het is nog niet genoeg. Om ook in de toekomst voldoende duurzame energie, schone lucht en voldoende grondstoffen te hebben, zijn meer nieuwe producten en diensten nodig.

Het EFRO-subsidieprogramma OP Oost zoekt daarom ondernemers die al een innovatief plan hebben maar een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de verdere ontwikkeling en marktintroductie van hun product. Het kan bijvoorbeeld gaan om nieuwe toepassingen voor: schone energie of de opslag daarvan, het terugdringen of hergebruik van grondstoffen en mineralen.

Een voorbeeld

Het Arnhemse bedrijf Coolback Company ontwikkelde samen met KIWA Technology een innovatieve achterwand die zonnepanelen automatisch koelt zonder dat daar stroom of water voor nodig is. Directeur Simon Meijer: β€œmet hulp van EFRO-subsidie hebben we ons idee zo kunnen uitwerken dat we potentiele klanten betrouwbare informatie kunnen geven over de opbrengst en duurzaamheid van zonnepanelen met onze Coolback. We hebben niet voor niets al twee launching customers. Zonder de EFRO-subsidie was ons dit niet gelukt”

FinanciΓ«le ondersteuning

De OP Oost subsidieregeling voor grote R&D-samenwerkingsprojecten biedt ondernemers financiΓ«le ondersteuning. Per aanvraag kan een subsidie toegekend worden tussen 350.000 euro en 2.000.000 euro. Er zijn wel verschillende spelregels om hiervoor in aanmerking te komen. Zo moeten er tenminste twee bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf deelnemen. Vanzelfsprekend is het businessmodel een belangrijk onderdeel maar zullen er bij innovaties ook onzekere factoren zijn. De EFRO OP Oost deskundigencommissie beoordeelt de aanvraag en brengt daarna advies uit aan de Gedeputeerde Staten.

Aanvragen

Wilt u meer weten over deze subsidiemogelijkheid of wilt u een aanvraag doen? Kijk voor meer informatie op de OP Oost website.


Lees ook:

From Waste to Taste

BLUE-tec: Energiezuinig water zuiveren met nieuwe technologie

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld