CIRCO-aanpak erkend door Europese Commissie

Circulaire economie
16 november 2023

De Europese Commissie heeft de CIRCO-aanpak erkend als een effectieve methode voor bedrijven die circulaire stappen willen zetten. Dit werd bekend tijdens de uitreiking van de European Enterprise Promotion Awards (EEPA) 2023, waar CIRCO tot de top drie duurzame transitieprogramma’s behoorde. Het programma, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stelt bedrijven en ontwerpers in staat om producten, diensten en businessmodellen circulair te (her)ontwerpen. Met 2.000 bedrijven en 800 professionals in de creatieve sector die het programma hebben gevolgd, is de nominatie een erkenning voor de groei van CIRCO sinds 2015.

CIRCO biedt bedrijven laagdrempelige toegang tot de circulaire economie door de nadruk te leggen op het circulaire ontwerpproces. De training omvat drie workshops van een halve dag, waarin deelnemers direct toepasbare circulaire ontwerpkennis opdoen en in gesprek gaan met andere deelnemers uit hun productieketen. Het programma adresseert de urgentie van maatschappelijke thema’s als grondstoffenschaarste en de klimaatcrisis.

De erkenning door de Europese Commissie is mede te danken aan de groeiende partnerschappen in verschillende Europese landen. Nederland positioneert zich als een circulair gidsland, waarbij de creatieve sector een leidende rol speelt in het aanjagen van maatschappelijke transities. De CIRCO-methode wordt inmiddels in meer dan 20 landen toegepast, met opname in het landelijke Actie Programma Circulaire Economie in Portugal en een grootschalige training van maakbedrijven in het Duitse Nordrhein Westfalen.

Dat de CIRCO-aanpak erkend wordt door de Europese Commissie, toont aan dat het verminderen van de ecologische voetafdruk en het vergroten van de concurrentiekracht hand in hand gaan. Pieter van Os, Program Manager CIRCO International, benadrukt het belang van deze erkenning voor het bevorderen van circulair ondernemen in Europa. De volledige details zijn beschikbaar in het artikel op de website van CIRCO: Nederland in Europa leidend in circulair ondernemen.

Ben jij benieuwd wat CIRCO voor jou en jouw onderneming kan betekenen? Kijk dan op deze pagina en neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld