CIRCO Workshop Circulaire Fietsindustrie

event 22 nov 2019 t/m 18 dec 2019 09:00 - 17:30

Kiemt en RCT Gelderland organiseren in november samen met CIRCO een Track voor de Fietsindustrie. Drie eendaagse workshops, verspreid over twee maanden. Dit is jouw kans om de mogelijkheden van circulair ondernemen te verkennen.

De fietsbranche verandert in hoog tempo. Internet heeft het spel in de detailhandel veranderd, retailers krijgen een andere rol, er komen omnichannel-concepten op de markt. De E-bike-markt groeit nog steeds snel. Er wordt veel geΓ«xperimenteerd met leen- en deelfietssystemen. Alles wordt steeds meer smart en dat levert data op over onderhoud, gedrag, voorkeuren en veiligheid van gebruikers. Al deze ontwikkelingen zijn een rijke voedingsbodem voor innovatie en Nederland heeft als fietsland goede kaarten om voorop te lopen in de ontwikkelingen. Om nieuwe kansen te ontdekken, is het belangrijk te onderzoeken hoe je je bedrijfsvoering hierop kunt aanpassen. Het vraagt om nieuwe ontwerpen Γ©n nieuwe businessmodellen.

Nieuwe vragen
In een circulaire economie gaan producten langer mee, omdat ze slim worden ontworpen, hergebruikt en gerecycled. Circulair ondernemen biedt volop kansen. Bovendien is het hard nodig. Als we doorgaan met produceren en gebruiken op de manier zoals we dat altijd deden, worden grondstoffen uiteindelijk schaars. Het is daarom tijd om circulair te gaan werken. Maar hoe doe je dat als al je onderdelen uit het verre oosten komen? Hoe kun je flexibel zijn als je moet werken met lange lever- en/of ontwikkeltijden? Hoe kun je naar een servicemodel toewerken als je hele business is gebouwd op verkoopaantallen? Het antwoord op deze en meer vragen krijg je tijdens de CIRCO Circular Business Design Track.

Circulaire antwoorden
Tijdens de driedaagse CIRCO Circular Business Design Track – die bestaat uit drie eendaagse workshops – maak je kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, je verkent kansen daarvan voor je eigen business en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Deze Track wordt speciaal georganiseerd voor bedrijven in de fietsindustrie die hun producten en diensten circulair willen maken en van elkaar willen leren. Je neemt deel met partijen uit de hele keten zoals fietsproducenten, toeleveranciers van materialen, onderdelen en accessoires, retailers en groothandels. Maar denk ook aan partijen die zich bezighouden met parkeeroplossingen en het verwerken van data in bijvoorbeeld fiets-apps. De workshop wordt aangeboden tegen een gereduceerd tarief, mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Wat kun je verwachten tijdens de Circular Business Design Track ?
De Circulair Business Design Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

1. Workshop 1: Initiate
Duik dieper in het gedachtegoed van de circulaire economie. Samen met andere bedrijven en ontwerpers wordt waardevernietiging in de huidige keten in beeld gebracht en per organisatie worden de circulaire kansen geΓ―dentificeerd en geselecteerd.

2. Workshop 2: Ideate
De meest kansrijke circulaire propositie uit de eerste workshop wordt in detail uitgewerkt met behulp van circulaire designmethoden en businessmodellen uit β€˜Products that Last’ en β€˜Products that Flow’. Dit resulteert in een circulaire klantpropositie met een businessmodel, product(re)design en aanvullende diensten.

3. Workshop 3: Implement
Ieder bedrijf stelt een implementatie-roadmap op om zijn circulaire propositie naar de markt te brengen. Wanneer gebeurt wat, maar ook met wie om de benodigde veranderingen te realiseren? Al het materiaal van de Track wordt gedocumenteerd in een Circulair Business Canvas, waarna wordt afgesloten met een compacte pitch.

Praktische informatie
Voor wie?

  • Producenten van fietsen, E-bikes, specials voor smart urban mobilty, cargo, the last mile, mobiliteitsoplossingen voor familie en minder validen.
  • Toeleveranciers van materialen, onderdelen en van accessoires (computers, tassen, helmen)
  • Retailers en Groothandels
  • Partijen in parkeeroplossingen, zoals fietsenrekken, fietsstallingen, software
  • Bedrijven die zich bezig houden met accutechnologie, aandrijf- en besturingstechniek
  • Spelers in lichtgewicht constructies gerelateerd aan fietsen
  • Spelers in het verwerken van informatie en het bouwen van Apps gerelateerd aan fietsen.
  • Bedrijven die bezig zijn om circulaire business te ontwikkelen en op weg geholpen willen worden met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers.

Aantal deelnemers per serie: minimaal 8 en maximaal 10 bedrijven. Per bedrijf doen twee personen mee, waarvan één op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales en de ander bij design/productontwikkeling/innovatie/productie.

Op 5 november wordt geΓ―nventariseerd welke bedrijven zich officieel hebben aangemeld en wordt besloten of de track door kan gaan.

Data

Vrijdag 22 november β€˜19 van 9.00 – 17.00u
Vrijdag 29 november β€˜19 van 9.00 – 17.00u
Woensdag 18 december β€˜19 van 9.00 – 17.30 u (incl. afsluitende borrel)

Om 9.00 uur is de inloop met koffie en thee en om 9.15 uur start de workshop. De dag duurt tot 17.00 uur. Op de laatste dag is er een afsluitende borrel. Voor de lunch wordt gezorgd.

Locatie
Pakhuis Noorderhaven
Noorderhavenstraat 49
7202 DDΒ  Zutphen

Het Pakhuis Noorderhaven ligt vlakbij het station en is goed met het OV te bereiken. Mocht je toch met de auto komen, er is nabij een parkeergarage (max. dagtarief is €8,00).

Kosten
In totaal kost het €500,- exclusief btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- exclusief btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Trainers
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainers Mars Holwerda (StudioMOM) en Diederik Merkens.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met AndrΓ© Oldenkamp van KiemtΒ  (06 57 57 93 23).

Aanmelden
Klik hier om je aan te melden.

* Er hebben zich al 10 bedrijven aangemeld. Mocht je geΓ―nteresseerd zijn kun je je wel aanmelden. Dat zetten we je op de reservelijst.

 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld