Terugblik & Vervolg Partners Only Event

Donderdag 7 juli was het zover, het eerste Partners Only Event van Kiemt. Een besloten bijeenkomst, exclusief voor onze gewaardeerde partners. Fijn om elkaar eindelijk weer live te kunnen zien en spreken want dit was ook de eerste live bijeenkomst sinds lange tijd! Hieronder vind je een samenvatting van dit event.

Na een warm welkom door Franske van Duuren, directeur van Kiemt komen de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2021 aan het woord. De stikstofstripper van CCS Energie-advies is nu ontzettend actueel. RenΓ© Cornelissen vertelt hoe de Jan Terlouw Innovatieprijs hem helpt in de discussie richting Den Haag. Inmiddels zijn er vijf geΓ―nstalleerd en zijn ze bezig om een mobiele versie te ontwikkelen. Om deze technologie voor de boer toegankelijk te maken is er echter financiering nodig. Daarnaast is CCS nu vooral op zoek naar nieuwe medewerkers. Human capital is voor hen, net als voor veel bedrijven in het werkveld een belangrijk item. Ook voor Soluxa, winnaar van de Jan Terlouw Ambitieprijs 2021 voor de gekleurde zonnegevel, heeft het winnen van de prijs deuren geopend. Lourens van Dijk vertelt dat het winnen van de ambitieprijs veel publiciteit heeft opgeleverd. Dit helpt hen onder andere bij het aanvragen van subsidies. Daarnaast heeft Soluxa nog een duidelijke oproep aan het netwerk: β€œWe zoeken meer plekken om deze innovatie te testen. Dit kan op gevels, en ook voor tweezijdige panelen voor bijvoorbeeld op parkeerplaatsen. Voor de langere termijn zoeken we kennis en ervaring op het gebied van het ontwikkelen van een eigen productielijn.”

Herijking visie Kiemt

Caroline Kamerbeek, bestuursvoorzitter van Kiemt neemt het woord en vertelt meer over de herijking van de visie van Kiemt en het afgeronde positioneringsonderzoek. De volledige presentatie is hier terug te vinden. Caroline presenteert drie denkrichtingen met toelichting waarom het bestuur op de tweede lijn zit. Het bestuur vindt het belangrijk om duidelijke thema’s te kiezen, die goed aansluiten bij de vragen van de ondernemers en de programmering van de gemeente en provincie.

Stellingen en discussie

We willen graag weten hoe onze partners hier in staan en wat hun visie is op de rol van Kiemt. Aan de hand van een tweetal stellingen vragen we het publiek om hier op te reageren met eens of oneens.

Om de transities te laten slagen moet Kiemt samen met het netwerk inhoudelijke doelen stellen.
75% van de aanwezigen is het eens met deze stelling. We moeten gaan doen in plaats van alleen praten. Deelnemers die het oneens zijn met deze stelling geven aan dat Kiemt er niet is om de transitie te laten slagen, maar om deze te faciliteren. Kiemt is niet eindverantwoordelijk, maar kan de organisaties die dat wel zijn helpen.

Kiemt zou zich op 1 thema moeten richten binnen de transities voor maximaal effect.
20% van de stemmers is het hier mee eens. Zo geeft een van de partners aan dat Kiemt uit een kleine club mensen bestaat die heel gedreven is om op deze thema’s (CE en ET) impact te maken. Beide thema’s en dan ook nog voor twee provincies (gezien vanuit Oost-Nederland perspectief), dat is wel heel veel. Misschien is het dan beter om te specialiseren op 1 thema en daar synergie in te zoeken. Aanwezigen die het niet met deze stelling eens waren vinden juist beide thema’s relevant.

Ronde tafeldiscussie

Na deze stellingen gaan we uiteen in twee groepen om verder in te gaan over de rol van Kiemt in de energietransities Circulaire Economie en Energietransitie. Daarna worden de resultaten uit deze sessies kort besproken.

Het is duidelijk dat iedereen het netwerk van Kiemt belangrijk vindt en de brede netwerkfunctie ook wil behouden. Naast de brede netwerkfunctie vindt men focus ook belangrijk. Focus op thema’s of focus op transitieopgaven. Men waarschuwt echter wel dat bij teveel focus je wellicht ook een deel van je netwerk verliest en daarmee draagkracht. Tevens komt ook duidelijk naar voren dat er behoefte is aan een brug tussen overheid en ondernemers, onder andere op het gebied van wet- en regelgeving.

Doorpakken: hoe nu verder?

Vanuit Kiemt vonden we het erg inspirerend om met jullie over onze toekomst te sparren, we zijn daarom ook dankbaar voor alle input die we ontvangen hebben. Natuurlijk gaan wij hier een vervolg aangeven. Heb je interesse om met ons door te praten over de herijking van de visie van Kiemt en onze positionering? Stuur dan voor 29 juli een mailtje naar coenen@kiemt.nl. We houden je uiteraard op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image00020-1024x768.jpeg