Berko Kompressoren, groot geworden door klein te blijven

Energietransitie
11 januari 2022

Berko Kompressoren is een duurzaam familiebedrijf, met vestigingen in Wijchen, Drachten en Gorinchem. Opgericht in 1959 door Paul Kokke. Sinds januari 2002 staat zoon Tom 100% aan het roer van dit oer-Gelderse bedrijf. Berko is vanaf de start partner van Kiemt. Tijd om eens in gesprek te gaan met oprichter Paul.

We starten het gesprek in een mooi ingerichte ruimte boven. “Want ja, er is geen plek beneden meer voor deze oude man” zegt Paul glimlachend. Voor mij zit een pragmatisch ondernemer. Een man met een groot ondernemershart, inmiddels 83 jaar oud en nog steeds actief betrokken bij ‘De Berko”, zoals hij het bedrijf graag noemt.

Berko de persluchtspecialist

Berko levert persluchtinstallaties voor elke branche. Van bouw-, metaal-, kunststof-, en foodindustrie tot meubelfabrieken, ziekenhuizen, chipindustrie en laboratoria aan toe. Berko verstrekt niet alleen perslucht van 5 tot 320 bar in alle kwaliteitsklassen, maar ook ademlucht volgens de richtlijnen van de Farmacopee. Het is hun missie om met de klanten een samenwerking te creΓ«ren waarbij sprake is van een echte win-win situatie. Berko richt zich enkel op de Nederlandse afzetmarkt.

Waarom is Berko, Berko?

Voor Paul staat het als een paal boven water dat de mensen die bij Berko werken, Berko maken! Zij zijn het gezicht naar buiten toe. De medewerkers (ze worden bewust geen werknemers genoemd) hebben het dan ook goed bij Berko. De meeste medewerkers werken al vele jaren bij Berko. ‘Nou, dat zegt denk ik wel wat”, zegt Paul.

Behalve de medewerkers heeft Berko nog een sterke troef in handen. Namelijk de merknaam. Als sinds de start van Berko heeft Paul de visie gehad dat een eigen merknaam essentieel is om te overleven. En heeft hij hiervoor, zoals hij zelf zegt, menig oorlog voor moeten voeren om de merknaam in stand te houden. En dat met verve Γ©n resultaat. Want herkenbaar is Berko. Wie aan Berko denkt, denkt aan het logo, de kenmerkende rode kleur van de compressoren en het metalen typeplaatje met de naam Berko erop. En daar is Paul maar wat trots op.

Naast onder andere leverancier Atlas-Copco werkt Berko samen met verschillende compressorleveranciers en persluchtconditioneringsfirma’s. EΓ©n punt is hierbij van groot belang: Berko bepaalt het bestek van de te leveren producten en welke componenten de leveranciers mogen gebruiken. Zo mogen bijvoorbeeld de motoren in de compressor alleen van Siemens of WEG zijn en komen de controllers van de compressoren bij CMC uit BelgiΓ« vandaan. Er wordt bij Berko werkelijk niets aan het toeval overgelaten. En dat, precies dat, is volgens Paul één van de belangrijkste redenen dat Berko, na inmiddels meer dan 60 jaar, nog steeds bestaat.

Wat is de toekomst van Berko?

Over de toekomst hoeft Paul niet lang na te denken. “Wij moeten het simpelweg beter en anders blijven doen dan de grote jongens in de markt”. In het segment waar ze nu zitten hebben ze zo’n 7% van de markt. De markt wordt niet groter. Er zijn collega-ondernemers verdwenen. Die hebben het niet gered.

“Blijf je focussen op het onderscheiden in de markt. We hebben onze eigen β€œPrivat-Label” compressoren en conditioneringsunits. Als wij van onze leverancier veranderen, dan houden wij ons eigen merk. En ga opzoek naar niches in de markt, die tevens hoge eisen stellen. Zoals de Gas Unie en bijvoorbeeld Ziekenhuizen en de Food Industrie, aldus Paul. ‘Want’, vervolgt Paul, “als je je focust op de commoditymarkt, dan is de focus puur op de prijs en niet op de kwaliteit. En onze focus zit juist op de kwaliteit”

Alles is netjes bij Berko

Tijdens de rondleiding door het pand en over het terrein, valt op dat alles netjes is. Van het magazijn tot werkplaats, van het buitenterrein tot aan de kantine. Het ziet er allemaal spik en span uit. Voor Paul is dit een vereiste om te blijven bestaan. “Focus op kwaliteit uit zich ook in hoe onze locaties er uit zien. Klanten vertellen we dat we netjes zijn, nou dan moet je dat ook laten zien in en rondom ons eigen pand”.

Wat doet Berko aan duurzaamheid?

Paul begint met: “Perslucht is energetisch gezien een hele slechte voor het milieu.” Als je het elektrisch kunt doen, moet je het niet pneumatisch doen, volgens Paul. Uiteraard zijn er veel gebieden waar je het niet elektrisch of hydraulisch kunt doen. En in die gebieden is Berko sterk. Daar zit hun specialisme.

Omdat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij Berko, is Berko steeds opzoek naar die producten die het milieu zo min mogelijk belasten. Zo brengt Berko al sinds 1983 duurzame medische persluchtinstallatie op de markt. Natuurlijk is de installatie duurder, maar uiteindelijk goedkoper in de total cost of ownership.

Ze waren in 1986 de eerste compressorfabrikant die op de TechniShow stond met een frequentie geregelde compressor. Dat is een energiezuinige compressor. “De besturing hebben we zelf gebouwd. Dat ding was op dat moment veel te duur natuurlijk, maar we wilden laten zien dat een compressor ook duurzame perslucht kan produceren”, aldus Paul. Na de beurs is de compressor aan het ROVC geschonken. Dit opleidingsinstituut heeft er zeer vele monteurs in opleiding aan leren werken.

Zelf ‘doet’ Berko ook veel aan duurzaamheid op de eigen locaties. Zo zijn er overal ledlampen geplaatst, die aanspringen middels een bewegingssensor en liggen er 270 zonnepanelen op het dak en een warmtepomp verwarmt de kantoren. Ook is er een heuse milieustraat, waar compressoren volledig gestript worden en waar het kan materialen hergebruikt worden, waar olie wordt afgevangen en plastic cans middels een schreddermachine wordt gescheiden. Het blijft bij Berko niet bij mooie woorden, ze zetten het daadwerkelijk om in actie. Of zoals Paul het zegt: “Je moet in alles laten zien dat je leeft naar wat je zegt en belooft.”

Meten is weten

Paul is groot voorstander van de uitdrukking ‘meten is weten”. In Nederland is Berko daarom de enige met een professionele proefstand, testcentrum en meetkamer. Ze kunnen hierdoor elk product energetisch en op kwaliteit testen. Dus hoeveel energie je moet steken in een kubieke meter perslucht van een bepaalde kwaliteit. Paul zou Paul niet zijn, als hij  anderen hierover niet wil inspireren. Zo heeft hij onlangs in het blad FMT Gezondheidszorg drie bladzijdes gewijd aan het duurzaam opwekken van medische- en technische perslucht. Waarin hij precies aangeeft waar je op moet letten om te komen tot een duurzaam ontwerp, onderhoud en vervanging van persluchtinstallaties.

Instroom nieuwe technische talenten

Berko draagt, door hun eigen academie, ook bij aan de instroom van nieuwe technische talenten. Zijn eigen moeder (onderwijzeres) zei altijd dat je kennis moet overdragen op anderen. Dus heeft Berko al sinds 1966 een eigen opleidingsinstituut. “Daar zijn we ook bekend in geworden” zegt Paul met enige trots. Van de afgelopen lichting hebben al twee jongens zich bij Tom gemeld voor het volgen van de BBL-opleiding bij Berko. Op dit moment lopen er 4 BBL-ers mechatronica rond bij Berko. Twee in Wijchen en twee in Drachten.

Kiemt voor Berko

De toegevoegde waarde van Kiemt was voor Paul dat hij op de hoogte bleef van bepaalde ontwikkelingen. En hij vindt het heel belangrijk dat het bedrijfsleven hier de  handen uit de mouwen steekt voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Dat bereik je alleen maar door innovatief te zijn. En daar komt Kiemt om de hoek kijken. Want Kiemt faciliteert jonge ondernemers die een bedrijf willen starten en ook bestaande bedrijven die een bepaald idee verder willen ontwikkelen.

Bij Kiemt hebben ze verstand van hoe het (provinciale en lidmaatschaps) geld goed te besteden. Dat er ook echt iets uitkomt. Dat er levensvatbare projecten bij bestaande bedrijven en jonge bedrijven ontstaan. Kiemt heeft een geweldig netwerk. Dit netwerk gebruiken ze om te beoordelen of het verantwoord is om een initiatief van een bestaand bedrijf en een startende ondernemer financieel verder te helpen. Ze brengen deze bedrijven in contact met andere bedrijven die hier al over nagedacht hebben en hier zelf ook netwerken in hebben.

Paul’s meest dankbare project

Na zijn pensionering heeft Paul niet stil gezeten. Hij heeft onder andere meegewerkt aan de revitalisering van Industrieterrein Wijchen-Oost. Was hij jurylid bij de Jan Terlouw Innovatieprijs in 2019.  En was hij bouwpastoor bij de ontwikkeling van een hospice in Wijchen. Volgens eigen zeggen “het mooiste en meest dankbare project wat ik heb mogen begeleiden na mijn pensionering”. Over de bouw van dit hospice en zijn rol hierin is een boek geschreven, met als titel: Een dorpsbewoner laat je niet alleen sterven”

Zijn moeder was een belangrijke inspiratiebron. Een advies van zijn moeder heeft hij daarom ter harte genomen. Namelijk; doe werk waar je blij van wordt, daar word je oud bij. Nou, dat dit een goed advies is, is wel te zien aan deze energieke en levenslustige 83-jarige ondernemer!

Partner worden van Kiemt?

Wij willen de grootste uitdaging van deze tijd aanpakken: het versnellen van de klimaat- en energietransitie en de realisatie van circulaire economie. Hiermee zorgen wij voor een duurzame woon- en leefomgeving voor ons. Neem bij interesse om partner te worden van Kiemt contact met ons op. Dit kan via info@kiemt.nl of door te bellen naar 026-4461469. Uiteraard kun je ook een bericht achterlaten via het contactformulier.

ps. Wil je als partner van Kiemt ook een keer in beeld komen? Neem dan contact met ons op voor het inplannen van een interview.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld