Winnaars Jan Terlouw Innovatieprijs bekend

Startups
6 oktober 2022

Callic met de aquathermie skid en NoPalm Ingredients met microbiΓ«le olie uit reststromen als vervanging van palmolie zijn de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs 2022. Tijdens het event The Future of Us – Changing our ways op 6 oktober werden de winnaars bekend gemaakt. Jan Terlouw heeft de prijzen persoonlijk uitgereikt.

Jan Terlouw Innovatieprijs

Callic wint met aquathermie skid de Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 een cheque van 10.000 euro. Kiemt reikte tijdens The Future of Us –  Changing our ways deze prijs voor de 12e keer uit. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. Met de prijs geeft Kiemt de winnaar een extra stimulans doordat de innovatie in de spotlights wordt gezet. Daarnaast biedt het Octrooicentrum van RVO de winnaar van de hoofdprijs een IP Smart Scan aan en ontvangt Callic een promotievideo, en een jaar lang Kiemt participantschap. De jury kon zich helemaal vinden in de slogan van winnaar Hans Biemond, medeoprichter van Callic: β€œDe maatschappij voorzien van lokale (warmte)bronnen.”

De aquathermiesystemen van Callic onttrekken warmte uit oppervlaktewater of afvalwater. De potentie van warmte uit oppervlakte- en afvalwater is enorm, maar wordt beperkt door de conventionele bouwmethoden. Naast het directe zonlicht vormt oppervlakte- en afvalwater een vrijwel onbeperkte duurzame bron van warmte. Callic ontwikkelt de techniek om deze bronnen te benutten: Dit wordt β€˜aquathermie’ genoemd. Als machinebouwer zijn zij erop gericht deze installaties volledig geprefabriceerd te maken. Volgens hen dΓ© manier om de energietransitie te versnellen in een tijd van arbeidsschaarste.

Hans zag de genomineerden en vroeg zich af hoe de jury hier ooit uit kon kiezen. β€˜Je kan innovaties eigenlijk niet los van elkaar zien. We hebben het over het fundamentele bestaansrecht van ons allemaal, inclusief mijn twee jonge kinderen. Ik maak mij daar oprecht zorgen over, maar ik put hoop uit technologische innovaties!’

Jan Terlouw Ambitieprijs

Naast de Innovatieprijs reikte de jury onder voorzitterschap van Harry Webers ook de Ambitieprijs uit. De jury koos uit vijf genomineerden voor NoPalm Ingredients met hun microbiΓ«le olie uit reststromen als vervanging van palmolie. De Ambitieprijs is bedoeld als aanmoediging, gericht op startups en klein MKB die werken aan duurzame innovaties, maar nog in de vroege fase van ontwikkeling zitten. De Ambitieprijs omvat 5.000 euro prijzengeld, een jaar netwerkpartner van Kiemt, een promotievideo en 5 dagen adviestijd voor bedrijfsversterking en verbinding met het netwerk door Kiemt. NoPalm Ingredients raakte de jury met het enorme verhaal dat schuilt achter het klein flesje olie.

NoPalm Ingredients heeft een proces ontwikkeld, waarbij oliΓ«n worden geΓ―soleerd uit gisten uit lokale reststromen van de landbouwindustrie. De oliΓ«n bevatten dezelfde stoffen als plantaardige oliΓ«n zoals zonnebloem-, olijf, kokos- en palmolie. Momenteel wordt palmolie geproduceerd op plantages in de tropen met de bijkomende problemen van ontbossing, sociale misstanden en het niet-duurzame transport. Ook is het mogelijk om via de gist-fermentatie de eigenschappen van de oliΓ«n te sturen: vet of vloeibaar, verzadigd of onverzadigd, waardoor op maat gewenste oliΓ«n gemaakt worden. 

Wat de winst van de Jan Terlouw Innovatie- en Ambitieprijs betekenen voor Jeroen Hugenholtz, medeoprichter en CTO van NoPalm Ingredients: β€˜Zichtbaarheid, we kunnen dit product nu breder uitdragen. In de groei van ons bedrijf zijn wij afhankelijk van allerlei partijen die hierin kunnen investeren. Die hebben we nodig, want we willen snel groeien aangezien dit een urgent probleem is. Dus hoe sneller, hoe beter!’

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld