Terugblik Early Morning Talk – 8 februari 2022

Circulaire economie
Energietransitie
Matching en samenwerking
10 februari 2022

‘De urgentie van circulaire zonnepanelen’ dat was het thema van de Early Morning Talk op dinsdag 8 februari 2022 tijdens de week van de Circulaire Economie. Gastheer Luc kikkert nam ons mee in een gesprek met verschillende partners uit het Kiemt netwerk over waarom circulaire zonnepanelen nu zo van belang is en hoe we dit kunnen bereiken.

De boodschap van Luc was duidelijk, zonnepanelen gebruiken een hoop schaarse grondstoffen en zorgen voor veel afval op termijn. Willen we over een aantal jaren niet op een enorme afvalberg zitten moeten we nu nadenken over hoe wij aan deze grondstoffen komen, hoe zonnepanelen geproduceerd worden en ‘last but not least’: hoe introduceren we circulariteit.

Een uitdaging om op te lossen

Martijn Bruil, Projectleider Elektriciteit bij Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen ging van start met het verdiepen van deze vraag. Want zij hebben een flinke zoektocht voor de boeg voor het opzetten van 1000 hectare circulaire zonnepanelen. Hier haakte Esther Zondervan-van den Beuken, programmaleider Circular Plastics bij TNO mooi op in. En benadrukte dat er meer focus moet komen op de recycling tijdens het ontwerpen van zonnepanelen. Max Middelman, Business development manager bij HyET Solar, ging in op het productieproces van de panelen. Aanvullend beleid kan hierbij helpen, meende Esther en Eefke Schramade, Transitiemanager circulaire maakindustrie bij Provincie Zuid-Holland, bevestigde dat. Zij gaf een aantal mooie voorbeelden en hoe zij als provincie een netwerk hebben opgebouwd om bedrijven te helpen.

Tijdens de uitzending gingen de gasten nog veel dieper in op deze onderwerpen en werden er ook vragen uit de chat beantwoord. Wil je de volledige show terugkijken? Dan kan dat hieronder:

Chatvragen

Tijdens de life uitzending proberen we uiteraard zoveel mogelijk vragen uit de chat direct te beantwoorden. Maar helaas kon niet alles aan bod komen. Daarom hebben wij de chatvragen nog later voorgelegd aan de sprekers. Hun antwoord vind je hier.

Ontdek wat we al weten of gebeurd rondom Circulair  & energietransitie, FairSolar netwerk? 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld