Sturing warmtepompen 400 woningen Leiden

9 oktober 2018

Scholt Energy heeft samen met Enervalis en Linthorst Techniek slimme sturing gerealiseerd waarmee de centrale warmtepompen in combinatie met een grote warmtebuffer voor 400 woningen in Leiden worden aangestuurd. Met deze slimme software worden marktprijzen, de warmtevraag en de buffercapaciteit op elkaar afgestemd.

Op die manier wordt zo goedkoop en efficiΓ«nt mogelijk elektriciteit ingekocht en verbruikt. De eerste resultaten tonen aan dat er door deze slimme sturing meer dan 10% wordt bespaard op de stroomprijs.

Duurzame energie Deze slimme sturing draagt bij aan het optimaal inzetten van duurzame energiebronnen. Op momenten dat er veel hernieuwbare energie geproduceerd wordt, en de prijs relatief laag is, wordt door de slimme sturing extra warmte geproduceerd en opgeslagen in de warmtebuffer. Op momenten dat de productie van wind- en zonne-energie laag is wordt juist minder stroom verbruikt en de warmte uit de buffer gebruikt.

Van het gas af Linthorst Techniek heeft in 2017 twee flats, 400 wooneenheden bestaande uit een zorgcomplex en woningen aan het Jacques Urlusplantsoen in Leiden van het gas afgehaald. De warmtevraag wordt voorzien door warmtepompen in combinatie met een warmte- en koude-opslagbron en een warmtebuffer. Daardoor wordt 475.000 m3 gas bespaard per jaar. Dit betekent een besparing van 845 ton CO2-uistoot, oftewel 42.000 bomen. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt de gasgestookte CV nog ingezet.

Meer ambities

Scholt Energy Services BV en Scholt Energy Control GmbH zijn tevens projectpartner in het INTERREG project Cleantech Energy Crossing, waarvan Kiemt leadpartner is. In dit project worden o.a. vier demonstratieprojecten gerealiseerd met innovatieve batterijtechnologie. Scholt Energy is daar verantwoordelijk voor het intelligent aansturen van deze batterijsystemen.

Bron: https://nl.scholt.com/sturing-warmtepompen-400-woningen-leiden/#nieuwsberichten

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld