Sprong met waterstof gepland voor startup XINTCglobal

16 juli 2020

XINTCglobal wordt door Kiemt ondersteund in het programma Innovatiemotor. Dit programma biedt ondersteuning o.a. in business development, het zoeken naar financiering en het verbinden van partijen binnen en buiten het netwerk van Kiemt. XINTCglobal staat op het punt om de volgende stap te maken.

Starter XINTCglobal is actief in het ontwikkelen, produceren en vermarkten van modulaire alkaline elektrolysers (AEL). Dit doen ze om waterstofgas te produceren voor toepassing in de gebouwde omgeving, transport en industrie. Deze elektrolyser positioneert XINTCglobal in het middensegment (500kW – 20+MW) van de snel groeiende mondiale B2B markt van waterstoftechnologie. De onderliggende technologie van de elektrolyser is geoctrooieerd. Door een slim ontwerp zijn de gasmodules in lijn te assembleren en blijven de productiekosten laag, mede geholpen door de afwezigheid van edele metalen.

Juist, maar hoe werkt het dan? Wilko van Kampen, CEO van XINTCglobal legt uit: β€œ De omzetting van water in H2 en O2 in de AEL gebeurt met een zeer gunstige energieconversie en met een variabele uitvoerdruk tot 30bar. Het innovatieve concept is opgebouwd uit koppelbare gas- en vloeistofdichte gasmodules. Alle systeemcomponenten zijn gestandaardiseerd en modulair. De hoge intrinsieke veiligheid maakt de elektrolyser geschikt voor toepassing in de gebouwde omgeving.”

De voorloper van het model is opgericht door Peter van Dongen. In zijn vooruitziende blik heeft hij in 2012 de basis gelegd voor de ontwikkeling van efficiΓ«nte alkaline elektrolyser met lange levensduur. XINTCglobal heeft de ambitie om zich binnen 10 jaar van een startup naar scale-up te ontwikkelen en vervolgens tot een toonaangevende multinationale speler. De dagelijkse leiding is in handen van Wilko van Kampen (CEO) en Ron van Dongen (Director R&D).

Demomodel
β€œZodra de weersomstandigheden het toelaten zal de installatie waterstof produceren en bijmengen aan het bestaande aardgasgestookte cv-systeem”, vertelt Wilko. XINTCglobal heeft een demo-installatie gebouwd en geplaatst in één van de gemeentelijke gebouwen op het voormalige Zwitsal-terrein in Apeldoorn en daar is enorm veel belangstelling voor: β€œEr zijn veel misvattingen over waterstof en sommigen hebben ronduit aarzeling om waterstoftechnologie toe te laten in de gebouwde omgeving. Anderzijds is er ook veel interesse in waterstof als groene energiedrager. Sinds de demo-installatie operationeel is, komen de aanvragen voor een kennismaking binnen. Wij zijn daar bijzonder content mee, omdat we graag uitleg geven aan alle mogelijke stakeholders, zoals huizenbezitters, investeerders en omgevingsdiensten over de technische en commerciΓ«le reikwijdte van waterstof”, legt Wilko uit.

Innovatiemotor
XINTCglobal wil haar technische activiteiten op korte termijn opschalen om binnen 24 tot 28 maanden tot een marktrijp product te komen. Naast het aantrekken van enkele gekwalificeerde technici, uitbreiding van de testfaciliteit en het versnellen van prototyping, zullen ze parallel daaraan werken aan het ontwerp en inrichting van een seriematig productieproces. Voor de realisering van deze ambitie maakt XINTC gebruik van Innovatiemotor bij het zoeken naar geΓ―nteresseerde investeerders.

Neem een kijkje op de website van XINTCglobal en mocht je interesse hebben, neem contact op met Wilko van Kampen (wka@XINTCglobal.com)

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld