Solar Energy Booster geeft extra energie Γ©n warmte

17 juli 2018

Wethouder Van Leeuwen opent uniek zonneveld

 

DIDAM – Rik Loeters woont met zijn gezin in het geboortehuis van zijn vader aan de Luijnhorststraat. Nostalgie genoeg, toch gaat hij met de tijd mee. En hoe. Het nieuwe zonneveld met 125 panelen in het nabijgelegen weiland is een innovatief en uniek hoogstandje. Op 29 juni krijgt de opening daarom een feestelijk en educatief tintje.

Wie aan komt rijden ziet op het eerste gezicht een gewoon zonneveld. Maar schijn bedriegt. Een dunne aluminiumplaat, die uit het gezichtsveld achter het paneel is geklikt, maakt het verschil. Hierdoor wekt de familie Loeters elektriciteit Γ©n warmte op voor het woonhuis met drie appartementen en het kantoor van zijn bedrijf Trigona Dairy Trade. Door de warmte van de panelen af te vangen werken de panelen beter Γ©n is er in huis geen gasaansluiting meer nodig. Jan Putman uit Lengel is de bedenker van deze Solar Energy Booster. Hij won er in 2017 zelfs de Jan Terlouw Innovatieprijs mee. Het totale project maakt onderdeel uit van het Nederlands-Duitse project Cleantech Energy Crossing. Jan Putman legt uit hoe het systeem werkt. “Door de booster circuleert koelvloeistof die de warmte aan het paneel onttrekt. Het zonnepaneel koelt zo beter af, waardoor er tien procent meer stroom wordt opgewekt. Daarnaast voert het thermische deel van de plaat de warmte af naar twee putten die gevuld zijn met water. De putten functioneren als opslag en voeden de warmtepomp met warmte. Daardoor vraagt de warmtepomp weer minder stroom. Op jaarbasis gemiddeld dertig procent.” De warmtepomp is speciaal ontwikkeld door een Duitse partner. Speciaal door Putman geschreven software zorgt ervoor dat alle systemen naadloos op elkaar aansluiten. Putman: “Dit grensoverschrijdende project is echt uniek. Deze warmtepomp is uitstekend geschikt voor het verwarmen van minder goed geΓ―soleerde gebouwen. Door het toepassen van deze techniek liggen er dus veel kansen in de bestaande bouw. Montferland heeft echt de primeur met de Solar Energy Booster!”

Flinke uitdaging

Wethouder Oscar van Leeuwen is onder de indruk. “Het is een prachtig systeem om elektriciteitsproductie via zonnepanelen te combineren met warmteopwekking. Wij hebben als gemeente een flinke uitdaging op duurzaamheidsgebied. Kolencentrales worden gesloten en de gaskraan in Groningen gaat dicht, dus zal overal in Nederland zal duurzame energie opgewekt moeten worden. Als gemeente hebben we de ambitieuze doelstelling geformuleerd om in 2030 energieneutaal te zijn. Om die ambitie te halen moet je starten met bestaande technieken, dus de windmolens en zonnepanelen van vandaag, maar ook slimme, innovatieve dingen doen. Zoals hier gebeurt. Ik vind het extra prachtig, omdat Montferlandse ondernemers elkaar hebben weten te vinden. Wij als gemeente proberen zoveel mogelijk te faciliteren en samen met inwoners en bedrijven te zorgen voor een juiste ruimtelijke inpassing.” Dat had tot nu toe nogal wat voeten in de aarde. Voor veel mensen in het buitengebied was het niet mogelijk om op eigen grond een zonneveld te realiseren, omdat het bestemmingsplan buitengebied dat niet toestond. Dat gold ook voor de familie Loeters. Oscar van Leeuwen: “Om duurzame energieopwekking te stimuleren wil de gemeente daarom nu wel deze mogelijkheid in het bestemmingsplan bieden onder bepaalde voorwaarden. Dit facetplan wordt naar verwachting in september door de raad vastgesteld. De kosten voor een aanvraag bedragen dan nog maar € 245,- in plaats van € 4.500.” Aangezien de familie Loeters zelf nog geen gebruik kon maken van de aanpassing van het bestemmingsplan is de gemeente hem hierin financieel tegemoet gekomen.

Ondernemerszin

Dat Rik Loeters niet op de wijziging wachtte tekent de ondernemerszin van de Didammer. “Ik sta altijd open voor innovatieve zaken, privΓ© Γ©n zakelijk met mijn zuivelhandelsbedrijf. Maar er moet uiteindelijk wel op verdiend worden, ik ben geen geitenwollen sokken guur. Het systeem gaat 25 jaar mee. Met tien jaar hebben we alle investeringen eruit.” Alleen zonnepanelen op het dak was geen optie voor Rik Loeters. “Slechts één dak ligt gunstig, maar daar staat net een rij hoge bomen voor aan de weg. Daarnaast vind ik zonnepanelen op het dak ook nog eens foeilelijk, dus ik wilde het echt aan het zicht onttrekken. Het veld wordt straks met een groene haag er omheen een mooi geheel. Dat was ook een eis van de gemeente.” Heel Luijnhorststraat 16 a, b, c en d loopt straks op zonne-energie; in het kantoor komt een hybride systeem: deels zonne-energie, deels gas. Een schoolvoorbeeld van duurzaam denken en ondernemen. Oscar van Leeuwen: “De opgave voor 2030 laat zien dat er nog veel moet gebeuren, maar daarbij moeten we niet vergeten ook stil te staan bij de stappen en successen die al gemaakt worden zoals hier.” Daarom opent Oscar van Leeuwen het zonneveld op 29 juni officieel samen met scholieren van basisschool De Boomgaard uit Braamt. Ook installateurs, bouwbedrijven, woningcorporaties en regio-bestuurders en andere stakeholders krijgen een uitnodiging. ’s Avonds is er voor omwonenden de mogelijkheid om een rondleiding te volgen. Aanmelden is een vereiste. Dat kan via www.montferland.info/zonneveld. Zo kunnen verschillende doelgroepen een kijkje nemen bij het innovatieve project. Want, zo besluit Loeters: “Succes kun je vermenigvuldigen door te delen.”

Bron: https://www.contact.nl/reader/25870/164839/solar-energy-booster-geeft-extra-energie-eacute-n-warmte

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld