Regio Arnhem β Nijmegen Beste Circulaire Regio van Nederland
De regio Arnhem β Nijmegen is uitgeroepen tot de beste circulaire regio van Nederland. Tijdens het BT Event op 8 november in Rijswijk, maakten juryvoorzitter Cees-Jan Pen en Petran van Heel van ABN AMRO de winnaars van de titels Beste Circulaire Regio en Beste Circulaire Werklocatie bekend.
De winnende regio en werklocatie werden voor vijftig procent bepaald door publieksstemmen. De vakjury bepaalde de overige vijftig procent, met als criteria onderwerpen als circulariteit in visie, interactie met de omgeving, shared facilities, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. De regio Arnhem β Nijmegen scoorde hoog. Bedrijventerrein IPKW was genomineerd voor Beste Circulaire Werklocatie en eindigde in de top drie. Het Werkspoorkwartier neemt de titel mee naar huis.
Circulaire kracht
In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zoβn duidelijke manier als in de regio Arnhem β Nijmegen. Er wordt hard gewerkt aan het opschalen van circulaire activiteiten in de regio. De Investeringsagenda Stedelijk Netwerk Arnhem Nijmegen die in 2017 werd opgericht door de provincie Gelderland, samen met gemeenten Arnhem en Nijmegen zorgt voor cofinanciering van duurzame projecten.
De regio is er in geslaagd circulaire ontwikkelingen en projecten steeds beter met elkaar te verbinden door samenwerking te stimuleren. Vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten vormen samen het βmotorblokβ van de circulaire economie. Deze activiteiten lijken hun vruchten af te werpen. Zo mag Nijmegen in 2018 de prestigieuze titel European Green Capital dragen. Ook won het circulaire fietspad van Zevenaar, gemaakt van olifantsgras, eerder dit jaar de KoopWijsPrijs 2018 van de Rijksoverheid. De gemeente Zevenaar werd daarbij geroemd om haar samenwerking met externe partners.
Goede samenwerking
Carla Koers, wethouder bij de gemeente Zevenaar en lid van het wethoudersoverleg Duurzaamheid van de Regio Arnhem Nijmegen mocht de prijs in ontvangst nemen: βOnze regio is enorm blij met de Award. We waren al trots op de nominatie van deze prestigieuze prijs, maar winnen is helemaal top. Hiermee zien we onze inspanningen beloond. Dit is ook alleen gelukt door de goede samenwerking met de inwoners, de provincie, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.β
Deze drive is goed te zien op IPKW in Arnhem waar bedrijven samenkomen en werken aan innovatieve en duurzame toepassingen. Kevin Rijke, directeur van het IPKW, over hun top 3 positie: βWe zitten hier voor de eeuwigheid en mede daarom richten we alles zo duurzaam mogelijk in. Of het nou gaat om het terrein, de gebouwen of grondstoffen. Maar het geldt bijvoorbeeld ook voor energie en zelfs kennis: alle output is potentieel input voor iets nieuws. We werken elke dag om het park mooier, groener en duurzamer te maken en zijn dan ook erg trots op deze mooie prijs.β
Over de Circular Economy Awards
De Circular Economy Awards worden in 2018 voor de tweede maal uitgereikt door Vakblad BT, het vakblad over regionale innovatiekracht en vestigingsklimaat, ABN AMRO en Stadszaken.nl. In 2017 won Circulair Friesland de titel voor beste regio en mocht Plug-In-City uit Eindhoven de titel voor beste werklocatie mee naar huis nemen. Regio Arnhem Nijmegen was in 2017 ook al één van de genomineerde regioβs. Het afgelopen jaar heeft de regio hard gewerkt aan de genoemde verbeterpunten in het juryrapport. Ook is er contact gezocht met winnaar Circulair Friesland om te leren van hun successen.
In 2018 waren er in totaal 23 Nederlandse regioβs en 25 werklocaties genomineerd. In oktober werd bekend dat zowel IPKW Γ‘ls Regio Arnhem Nijmegen de top drie hadden gehaald. IPKW moest het opnemen tegen bedrijventerrein C-mill in Heerlen en het Utrechtse Werkspoorkwartier. Gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Ooststellingwerf waren concurrenten van de regio Arnhem β Nijmegen.