Kiemt ambassadeur Twence en Koninklijke Grolsch realiseren warmteleiding onder de A35

Energietransitie
7 juli 2022

Het doel van deze megaklus is duurzame warmte slim inzetten om zo grotendeels van het aardgas af te kunnen. Dit project, waarbij twee keer een leiding van 500 meter onder de A35 is doorgetrokken, wordt eind december 2022 opgeleverd. Via de warmteleiding kan straks warmte geleverd worden aan Koninklijke Grolsch. De leiding loopt ondergronds vanaf de Warmtekrachtcentrale Ennatuurlijk over industrieterrein de Marssteden in Enschede. Daarin zit nog wel een obstakel: de A35. En daar moest de leiding dus onderdoor.

Een grote operatie, want er vond twee keer een boring en twee keer een intrekoperatie plaats voor een aanvoer- Γ©n een afvoerleiding. Het doel? Warm water heen, afgekoeld water retour om weer op te kunnen warmen. EΓ©n leiding van vijfhonderd meter is, onder begeleiding van 4 kranen, richting Grolsch getrokken. Op dertig meter diepte. Je kunt je voorstellen dat dit een speciale operatie is. Na meer dan een week boorwerkzaamheden, verdwijnt vijfhonderd meter leiding in ongeveer vier uur tijd voorgoed onder de grond.

Reductie 72% COβ‚‚-emissie

Met de warmteleiding kan Koninklijke Grolsch vanaf eind 2022 haar COβ‚‚-emissie met 72% reduceren: zo’n 5.500 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met het gasverbruik van 1.800 huishoudens. Twee derde van de warmtevraag van Koninklijke Grolsch wordt dan ingevuld met warmte van Twence.

Andrei Haret, managing director Koninklijke Grolsch: β€œHet is onze ambitie om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn met onze brouwerij. De samenwerking met Twence stelt ons in staat om grotendeels over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie. Hiermee zetten wij niet alleen een grote stap richting onze eigen ambities, maar hopen wij ook andere bedrijven te motiveren om voor duurzame oplossingen te kiezen.”

Marc Kapteijn, directeur Twence: β€œTwence wil hiermee het stedelijk gebied verduurzamen. Hoe eerder we met alle mogelijke energiebronnen van het gas af zijn, hoe beter voor de regio. Wij hebben duurzame warmte beschikbaar voor meer dan 100.000 woningen. Nu is de tijd om die in te gaan zetten en het verschil te maken.”

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld