Bijzondere samenwerking leidt tot nieuw zonnesysteem

4 april 2019

Kiemt-participant No Nonsense Technical Solutions (NNTS) ontwikkelde voor lokale ondernemer Geert Grimme het eerste werkende prototype van een nieuw zonnesysteem: het Grimme Solar System.

Het Grimme Solar System (GSS)

Geert Grimme constateerde twee nadelen aan traditionele zonnepanelen:

  • Consumenten vinden traditionele zonnesystemen niet mooi.
  • De installatie van de panelen kost relatief veel tijd en geld.

Om dit te ondervangen, ontwierp de ondernemer zonnepanelen in de vorm van een dakpan, het Grimme Solar System (GSS). De vorm maakt de zonnepanelen niet alleen esthetisch verantwoord maar ook zeer effectief. Overal waar een dakpan past, past ook een zonnepaneel. Bovendien zijn er voor de installatie van het GSS minder kabels nodig dan bij de traditionele zonnepanelen.

Voor de realisatie van zijn project besloot Grimme een externe partij in te schakelen. Zo ontwikkelde NNTSΒ  een werkend prototype voor de ondernemer. NNTS is participant van het Kiemt netwerk en een bijzonder engineeringsbureau. Het bedrijf, gevestigd in Enschede, maakt gebruik van multidisciplinaire teams van studenten om duurzame en innovatieve projecten uit te voeren. De startup is breed inzetbaar en vormt de brug tussen het bedrijfsleven, overheden en de academische wereld.

Het proces

Voor het project stelde NNTS een team samen bestaande uit universitaire studenten elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Dit team stelde inΒ  overleg met Solliance, leverancier van zonnepanelen, een uitgebreid programma van eisen op. Daarnaast onderzochten ze de technische haalbaarheid van het prototype.Β  Het team maakte optimaal gebruik van elkaars expertise: de studenten elektrotechniek focusten zich op het opzetten van het elektrisch ontwerp: de accu, schakelaars en de omvormers terwijl de werktuigbouwkundige studenten het mechanisch ontwerp ontwikkelden. De samenwerking mondde uit in een werkend prototype waarmee Grimme verder kon.

Hoe verder?

Nu Geert Grimme het werkende prototype heeft, kan hij deze laten zien op diverse beurzen op het gebied van duurzaamheid. Zo stond hij van 19 tot en met 21 maart op de Solar Solutions Expo in Haarlemmermeer, op uitnodiging van Solliance. Grimme stond hier op een innovatieplatform, waar onder andere het werkende prototype te zien was. Tegelijkertijd wordt het systeem klaargemaakt voor de introductie op de markt. De ontwikkeling van het GSS laat zien hoe belangrijk (lokale) samenwerking in multidisciplinaire teams kan zijn voor de ontwikkeling van nieuwe innovaties en het bereiken van global goals zoals verduurzaming.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld