Hoe Octrooicentrum Nederland de jury helpt bij de Jan Terlouw Innovatieprijs

Startups
3 augustus 2023

Het Octrooicentrum Nederland, onderdeel van RVO, speelt een belangrijke rol in de Jan Terlouw Innovatieprijs. Op dit moment worden alle genomineerden gescreend met behulp van de quickscan en de winnaar ontvangt een IP Smartscan, uitgevoerd door Octrooicentrum Nederland

Maar wat zijn het Octrooicentrum Nederland en RVO nu precies en hoe kunnen zij start-ups verder helpen? Daarvoor gaan we in gesprek met Yp Kroon, Octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland.

Wat doen RVO en het Octrooicentrum Nederland?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een grote overheidsorganisatie met meer dan 600 programma’s en regelingen voor met name ondernemingen. Zo vind je bij RVO kredieten voor innovaties maar organiseren ze bijvoorbeeld ook handelsmissies. Het Octrooicentrum Nederland is een onderdeel van RVO met eigen expertise op het gebied van Intellectueel Eigendom. Bij het Octrooicentrum Nederland wordt elke octrooiaanvraag voor Nederland geregistreerd en er wordt een onderzoek naar de stand van de techniek gedaan. Het octrooirecht wordt ook door deze instantie verleend.

Een andere taak van Octrooicentrum Nederland is het bewust maken van ondernemers over Intellectueel Eigendom. Het Octrooicentrum Nederland informeert je gratis, onder geheimhouding en onafhankelijk over de mogelijkheden voor ondernemers. Ze geven ondernemers informatie over bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen, het gebruik van open source, merkenrechten, modelrechten, etc.

β€œHet is onze taak om ondernemers bewuste keuzes te laten maken, met kennis van zaken. En die kennis, die leveren wij graag! Daarbij gaat het bijvoorbeeld niet alleen over de keuze voor die ene innovatie, maar bijvoorbeeld ook over waar je op moet letten bij afspraken rondom Intellectueel Eigendom bij samenwerkingen en het meer lange termijn traject van een bedrijf.”

Wat is jullie rol bij de Jan Terlouw Innovatieprijs?

Het Octrooicentrum Nederland ondersteunt de jury van de Jan Terlouw Innovatieprijs door het uitvoeren van een quickscan. Dat houdt in dat zij op basis van de technische informatie over de genomineerde innovaties zoeken in de octrooidatabanken naar gelijkende innovaties. Zo krijgen de juryleden een idee hoe technisch innovatief de innovaties van de genomineerden zijn ten opzichte van al bestaande innovaties in de wereld. Soms is dat een grote stap, soms een kleine. Deze informatie kan de jury dan weer meenemen in hun oordeel.

β€œWij bestuderen de techniek van de beschreven innovaties en zoeken tussen de al bestaande 140 miljoen octrooipublicaties van over de hele wereld naar technieken die daar op lijken. We moeten altijd wel iets vinden, want innovatie gebeurt tenslotte stap voor stap!”

Wist je trouwens dat iedereen gewoon gratis in die octrooidatabank kan snuffelen bijvoorbeeld via octrooidatabase Espacenet? Octrooicentrum Nederland geeft je hier een handige uitleg.

Hoe kunnen jullie andere ondernemers/start-ups verder helpen?

Je kunt dus gratis in deze octrooidatabank kijken en de informatie die je daar vindt (zowel op het gebied van techniek als ondernemen), kun je weer binnen je eigen onderneming gebruiken. Op basis van de technische kennis kun je jouw innovatie verder ontwikkelen maar je kunt ook zien welke beslissingen concurrenten hebben genomen in het kiezen van landen voor de octrooiaanvraag. Je vraagt octrooien namelijk aan per land. Dan heb je de keuze om of in zoveel mogelijk landen octrooi aan te vragen of juist heel strategisch om tegen zo laag mogelijke kosten, toch het alleenrecht te hebben.

β€œWij kunnen bijvoorbeeld helpen om je weg te vinden in die octrooidatabank, maar ook bij meer strategische overwegingen. We adviseren ook over andere intellectueel eigendomsrechten dan octrooien, zoals bedrijfsgeheimen, modelrecht etc en soms is het misschien wel heel passend bij je business om géén Intellectueel Eigendom rechten aan te vragen, en alles te publiceren. Wij zijn daarin dus een sparringpartner. Bijvoorbeeld om te kijken hoe je middellange termijn businessplan kan worden ondersteund met slimme keuzes en implementaties rondom intellectueel eigendom. Daarbij zijn er natuurlijk ook altijd veel dingen om rekening mee te houden als je gaat samenwerken. Al die informatie brengen we natuurlijk via de website, maar ook door middel van webinars, workshops, en één-op-één gesprekken.”

Je kunt bij het Octrooicentrum Nederland ook gratis en onder geheimhouding praten met Yp Kroon of een van zijn collega’s.

Voor meer informatie over octrooien of het maken van een afspraak kun je terecht op de website van Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO).

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld