Waterstofbussen in Gelderse dienstregeling werkt uitstekend

19 mei 2020

Dat blijkt uit de evaluatie over de periode september 2018 tot maart 2020. Met HyMove-brandstofcelsystemen rijden de 2 bussen naar volle tevredenheid voor OV-bedrijf Keolis en ook nog nul-emissie.

De bussen worden door Keolis ingezet op stadslijnen in Apeldoorn en op langere regionale buslijnen naar Zwolle, Harderwijk, Amersfoort, Ede en Barneveld. De bussen hebben een actieradius van 460 kilometer en rijden per dag tussen de 270 en 440 kilometer. De inzet in de dienstregeling is bedoeld om meer praktijkervaring op te doen met het rijden, tanken en onderhouden van waterstofbussen.

De brandstofcelsystemen in de beide bussen zijn afkomstig van het Arnhemse bedrijf HyMove, dat deze systemen ontwikkelt en produceert. In de praktijk hebben de brandstofcelsystemen in de Keolis-bussen bewezen zeer efficiΓ«nt en betrouwbaar te zijn. Het verbruik is 6,1 kg waterstof per 100 km, wat 30% minder is dan bij waterstofbussen met systemen van andere leveranciers. De bussen zijn 96% van de tijd inzetbaar. De gemiddelde kosten per kilometer zijn vergelijkbaar met die van diesel- en aardgasbussen.

Door de inzet in de dienstregeling is Keolis tot de conclusie gekomen, dat de waterstofbussen met HyMove-brandstofcelsystemen probleemloos in het openbaar vervoer kunnen worden gebruikt. Dankzij hun flexibele inzetbaarheid hoeft de dienstregeling niet te worden aangepast en door hun hoge actieradius en korte tanktijden zijn de waterstofbussen een prima alternatief voor diesel- of CNG-bussen, en met als grote verschil dat er geen uitstoot van schadelijke uitlaatgassen is.

Het project met de waterstofbussen is onderdeel van de OV-concessie voor de Veluwe. Bij het project zijn OV-bedrijf Keolis, ZETT, HyMove en de provincie Gelderland betrokken. ZETT is een leasemaatschappij voor waterstofbussen voor het openbaar vervoer. Het bedrijf regelt de beschikbaarheid van de twee waterstofbussen tegen een vaste prijs per kilometer inclusief service, onderhoud en waterstofverbruik. HyMove is de leverancier van de brandstofcelsystemen, terwijl de provincie Gelderland zorgt voor de financiΓ«le en publieke ondersteuning.

 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld