Everfuel gaat voor 100% groene waterstof

Energietransitie
21 februari 2022

Wie is Everfuel? Wat is hun missie? Wat is de toegevoegde waarde van Kiemt voor Everfuel? Een gesprek hierover met Wouter van der Laak (Business Development manager Benelux) van Everfuel.

Wouter steekt direct van wal. β€œAls Everfuel geloven wij er heilig in dat waterstof als energiedrager de toekomst heeft. Op dit moment komt een zeer groot deel van alle waterstof uit aardgas, β€˜grijs’ dus, wij vinden echter dat de waterstof volledig groen kan en moet zijn.” 

Wie is Everfuel?

Everfuel maakt groene waterstof voor emissievrije mobiliteit commercieel beschikbaar in heel Europa en biedt concurrerende all-inclusive waterstofvoorziening en brandstofoplossingen. Everfuel bezit en exploiteert een groene waterstofinfrastructuur en werkt samen met voertuig-OEM’s om de volledige waterstofwaardeketen te verbinden en naadloos waterstofbrandstof te leveren aan zakelijke klanten op basis van langetermijn contracten.

β€œGroene waterstof is een 100% schone brandstof gemaakt van hernieuwbare energie en de sleutel tot de elektrificatie van de transportsector in Europa en een duurzame toekomst. Everfuel is een jong ambitieus bedrijf, met het hoofdkantoor in Herning, Denemarken, en met activiteiten in Noorwegen, Denemarken, Zweden, Nederland, Duitsland en BelgiΓ«, en een plan om in heel Europa te groeien. Everfuel is genoteerd op Euronext Growth in Oslo.” vertelt Wouter.

Hij vervolgt: β€œWe hebben als missie om het tanken van waterstof eenvoudig te maken, tegen prijzen die kunnen concurreren met de huidige fossiele brandstoffen”

Big data en de waardeketen

Everfuel heeft een innovatieve, efficiΓ«nte en schaalbare waardeketen ontwikkeld waarin waterstofproductie, -distributie en -tankstations slim geΓ―ntegreerd en gekoppeld zijn. Dit wordt ondersteund door een eigen ontwikkelde App en het β€˜Everfuel Helios big data system’. Met dit systeem wordt de data, afkomstig van elektrolysers, distributiestations, waterstoftrailers en tankstations verzameld. Big data wordt gebruikt om slimme data te genereren om vervolgens de operationele processen te perfectioneren. Dit draagt bij aan de mogelijkheid om prijzen aan te bieden die concurrerend zijn met fossiele brandstoffen.

Het eerste waterstof tankstation voor bussen

Everfuel is betrokken in diverse projecten. In Nederland start Everfuel binnenkort met de levering van waterstof aan 20 bussen van Connexxion in Heinenoord als onderdeel van een contract met de Provincie Zuid-Holland.

Groene waterstoffabriek in Fredericia

In Fredericia (Denemarken) is Everfuel op dit moment een groene waterstof fabriek aan het bouwen op basis van een eigen ontwerp (EPC) ter grootte van 20 MegaWatt (MW). De groene waterstof uit deze electrolyser zal voor een deel geleverd worden aan een raffinaderij naast de fabriek en tevens via de hoge capaciteit distributie trailers van Everfuel aan diverse tankstations in de regio. De restwarmte zal aan 500-600 woningen worden geleverd. Dit zogenaamde Power-to-X (PtX) project heet HySynergy en zal in de tweede helft van 2022 operationeel zijn. De volgende stap in voorbereiding is 300 MW (fase II) in 2025 en het einddoel op deze locatie is 1 GigaWatt in 2030. Voor de 300 MW is inmiddels de aansluiting op het elektriciteitsnet gereserveerd. Verder is Everfuel gestart met de exploitatie van 7 tankstations, zijn 5 nieuwe locaties vastgelegd en meerdere in ontwikkeling.

In Kopenhagen heeft Everfuel een tankstation waar op dit moment dagelijks 100 taxi’s van waterstof worden voorzien en dit jaar groeit naar 200 taxi’s. Het station is ook geschikt voor het gebruik door heavy duty trucks zoals trekkers, vuilniswagens etc.

Waarom lid geworden van het Kiemt-netwerk?

Voor Wouter is het grote netwerk en de verbindende kwaliteiten van Kiemt de reden om aan te sluiten bij het Kiemt-netwerk. Of zoals hij zelf zegt: β€œDoor de inhoudelijke kennis van Kiemt, zijn ze niet alleen in staat om te verbinden met partijen, maar vooral ook met de juiste partijen”

Met welke partijen komt Everfuel graag in contact?

β€œWe zoeken altijd naar regionale partners in de hele keten die we aan het opzetten zijn. Bedrijven die werken aan technologieΓ«n die de keten slimmer en efficiΓ«nter maken. Zodat we gezamenlijk kunnen opschalen in de ontwikkeling van diverse waterstofoplossingen” aldus Wouter. β€œEn tegelijkertijd komen we natuurlijk graag in contact met bedrijven die groene waterstof willen inzetten als brandstof voor hun voertuigen”

Wouter sluit af met een mooie metafoor:” Eigenlijk, zegt hij, kun je het netwerk van Kiemt zien als tandwielen die in elkaar vallen. En om deze tandwielen soepel te laten lopen, is olie nodig. Kiemt is voor mij de zo belangrijke olie. Wij kijken dan ook uit naar een fijne samenwerking, waar mooie verbindingen tot stand worden gebracht ”

Partner worden van Kiemt?

Wij willen de grootste uitdaging van deze tijd aanpakken: het versnellen van de klimaat- en energietransitie en de realisatie van circulaire economie. Hiermee zorgen wij voor een duurzame woon- en leefomgeving voor ons. Neem bij interesse om partner te worden van Kiemt contact met ons op. Dit kan via info@kiemt.nl of door te bellen naar 026-4461469. Uiteraard kun je ook een bericht achterlaten via het contactformulier.

ps. Wil je als partner van Kiemt ook een keer in beeld komen? Neem dan contact met ons op voor het inplannen van een interview.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld