Even voorstellen: de jury van de Jan Terlouw Innovatieprijs

Circulaire economie
Energietransitie
Startups
20 juli 2023

De Jan Terlouw Innovatieprijs kan natuurlijk niet zonder jury. De jury heeft de belangrijke taak om tijdens The Future of Us de uiteindelijke winnaars te kiezen uit alle genomineerden. Zij doen dit allemaal vanuit hun eigen invalshoek. Graag stellen we de jury aan je voor.

Juryvoorzitter Harry Webers

Net zoals vorig jaar staat de jury weer onder leiding van juryvoorzitter Harry Webers.

Harry Webers wilde op zijn 7e de vervuilde beek in mijn woonplaats schoonmaken en op zijn 14e werd hij geraakt door het rapport β€˜De grenzen aan de groei’ van de Club van Rome. Na zijn opleiding MilieuhygiΓ«ne (Waterzuivering) aan de Landbouwhogeschool Wageningen (WageningenUR) heeft hij in de periode 1983 – 2016 gewerkt als afvalwatertechnoloog, adviseur, vestigingshoofd en algemeen directeur bij Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs in Deventer. Onder het motto β€˜learn, earn, return’ zet Harry Webers zich sindsdien volledig in voor de 3 P’s. Hij coacht mensen pro deo (β€˜People’), is plv. voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage en de Ecologische Autoriteit (β€˜Planet’) en voorzitter van de SER Overijssel (β€˜Profit’).

Jan Terlouw kent hij nog uit de periode dat hij voorzitter was van de Stichting kiEMT en jaarlijks samen met hem de Jan Terlouw Innovatieprijs mocht uitreiken. In de periode 2014 – 2018 was Jan Terlouw enkele keren inleider op het congres β€˜Cleantech Tommorow’ van de gelijknamige stichting, waarvan Harry Webers mede-oprichter was. Ook was hij mede-initiatiefnemer van de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw lezing.

β€œTijdens mijn voorzitterschap van kiEMT maar ook tijdens meerdere jurylidmaatschappen heb ik prachtige bedrijven uit Oost-Nederland en hun innovaties op het gebied van duurzaamheid, cleantech en duurzame energie voorbij zien komen en leren kennen. Zowel genomineerden als winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs ondervonden de positieve effecten van de prijs alle exposure van dien. Ook dit jaar reken ik weer op bijzondere genomineerden, die met hun innovatie kunnen bijdragen aan een betere en schonere wereld en een duurzame toekomst voor onze kinderen.β€œ

Harry Webers juryvoorzitter JTIP

Jerome van Beek

Jerome van Beek is Manager Marketing & Sales bij MTSA Technopower in Arnhem. MTSA is al bijna 30 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen van klant-specifieke installaties en apparaten. Samen met collega’s is Jerome in allerlei verschillende fasen betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve technologieΓ«n.

Door de activiteiten van MTSA ziet Jerome meerdere innovaties en innovatie-trajecten van dichtbij. Hierdoor heeft hij een beeld van verschillende routes van ontwikkelingen, met ook de aspecten die er bij komen kijken.

Jerome ziet Jan Terlouw als een uitgesproken man die meerdere decennia maatschappelijk betrokken is vanuit diverse invalshoeken, als wetenschapper, politicus en schrijver. Met scherpe analyses brengt hij vaak complexe thema’s terug tot de kern van de zaak. Dat spreekt hem aan en is een kwaliteit die we altijd kunnen gebruiken om belangrijke zaken te verbeteren, te veranderen of verder te ontwikkelen.  

β€œGraag zie ik bij de genomineerden de relevantie van de innovatie. Het zal onderscheidend en baanbrekend moeten zijn ten opzichte van andere (vergelijkbare) innovaties. Verder wil ik zien dat alle aspecten die van toepassing zijn voor de ontwikkeling van de innovatie belicht zijn, op technisch, economisch en/of sociaal gebied. Het is ook belangrijk dat er een team of een keten van partners aanwezig is of gecreΓ«erd wordt om de ontwikkeling verder te brengen.”

Luuk Wiehink

Luuk Wiehink, commercieel directeur en medeoprichter van EARN-E. Tijdens zijn studie Product Design aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, heeft hij zich gespecialiseerd in Social Design. Luuk is altijd gepassioneerd geweest voor het opzetten van projecten vanuit maatschappelijke thema’s en het vinden van innovatieve oplossingen die een positieve impact hebben op onze samenleving.

Na zijn studie begon Luuk als zelfstandig ondernemer. Samen met mede-ondernemer Roel Oortgiesen heeft hij eind 2018 Earn-E BV opgericht. Earn-E heeft een aanbod van verschillende producten waarmee zowel het kleinbedrijf als huishoudens hun energieverbruik, kosten en CO2-uitstoot kunnen verminderen door middel van real-time data via de slimme meter. Het doel is om iedereen de mogelijkheid te geven om op een laagdrempelige en praktische manier betrokken te zijn bij de energietransitie en energiebesparing. Een van de toepassingen die zij ontwikkelen is de AI-energiecoach, die voortdurend advies geeft en bijvoorbeeld aanraadt om een nieuwe koelkast te kopen. Inzicht is een belangrijke eerste stap, maar vervolgens moeten er wel acties aan worden verbonden. Hoe laagdrempeliger we dat kunnen maken, hoe sneller mensen actie ondernemen.

De Jan Terlouw Innovatieprijs heeft volgens Luuk een grote impact op startende ondernemers die streven naar meer bekendheid in hun regio. Jan Terlouw zijn naam en betrokkenheid bij de Innovatieprijs brengen aandacht en erkenning met zich mee, waardoor de genomineerde ondernemers de kans krijgen om hun verhaal te delen en hun innovatieve oplossingen te presenteren aan een breder publiek. En dat weet Luuk beter dan wie dan ook want met Earn-E was hij maar liefst twee keer genomineerd.

β€œIn 2018 zijn waren we genomineerd voor de ambitieprijs en in 2020 voor de hoofdprijs. Hoewel we de prijzen niet hebben gewonnen, heeft het geleid tot waardevolle spin-off en opdrachten die deze nominaties met zich meebrachten. Wat een enorme impact heeft gehad op de groei en het succes op de lange termijn. Naast de praktische voordelen, is de nominatie voor de JTIP ook een erkenning van het harde werk dat ondernemers verrichten. Het vergroot de bekendheid, opent deuren naar nieuwe mogelijkheden, versterkt het netwerk. ”

Hij kijkt er naar uit om nu zelf in de jury plaats te nemen.

β€œCreativiteit is een cruciaal aspect van elke succesvolle innovatie, ik kijk uit naar genomineerden die opvallen door hun inventieve benaderingen. Of het nu gaat om technologische doorbraken, nieuwe businessmodellen of slimme toepassingen van bestaande concepten, genomineerden die blijk geven van een creatieve geest die grenzen durft te verleggen spreken mij aan. Een andere eigenschap die ik hoop te zien, is ketenvernieuwing. Dit betekent dat de genomineerden niet alleen gericht zijn op het optimaliseren van hun eigen proces of product, maar ook oog hebben voor het grotere geheel.”

Caroline Kamerbeek

Caroline Kamerbeek is Directeur marketing, communicatie en public affairs voor Energy Systems bij DNV. Met meer dan 4000 energie-experts helpen zij klanten wereldwijd met de transformatie naar een schonere energievoorziening. Met hun onafhankelijke, diepe en brede expertise op het gebied van wind- en zonne-energie, electriciteitsnetwerken, opslag, waterstof, olie en gas kan DNV een belangrijke bijdrage leveren aan de energiesector.

Persoonlijk maakt Caroline zich grote zorgen over het klimaatprobleem. Ze wil daarom niet stilzitten maar actie ondernemen. Er is al heel veel technologie beschikbaar om een slag te slaan. Maar meer innovatie op technologisch, systemisch en sociaal gebied is nodig om sneller te gaan. Duidelijke en krachtige communicatie is daarbij ongelofelijk belangrijk, om iedereen in de maatschappij aan boord te krijgen. Jan Terlouw heeft altijd het voortouw genomen in de energietransitie door betrokken te zijn bij innovaties maar vooral ook door het onderwerp op allerlei manieren bij het grote publiek op de agenda te zetten op een manier die iedereen begrijpt.

β€œIk vind het een eer om deel te nemen aan de jury van de Jan Terlouw Innovatieprijs. Ieder jaar weer zijn er fantastische nieuwe innovaties die de transitie naar een duurzame toekomst nΓ©t iets sneller laten gaan. Dit jaar hoop ik vooral innovaties te zien die sector-overstijgend zijn, met aandacht voor de energietransitie Γ©n de natuur. Ik kijk er naar uit.”

Lisette Bosch

Lisette Bosch is directeur van Circulus. Circulus zamelt afval in en onderhoudt de buitenruimte in negen gemeenten, in de driehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen. Dat doen ze met 700 collega’s, met aandacht voor alle aspecten van circulariteit, op het terrein van People, Planet, Profit.

Met Jan Terlouw groeide zij op: zijn boeken verschenen in haar jeugd. Nu bewondert Lisette vooral zijn volhardendheid en gedrevenheid voor het goede: hij staat voor haar waarden, rond natuurbehoud.

β€œIk hoop bij de Innovatieprijs juist ook dat terug te zien: die gedrevenheid. De deelnemers zijn ongetwijfeld nog iets jonger, en kunnen – met die gedrevenheid – hun ideeΓ«n ver brengen. Mooi dat de Jan Terlouw Innovatieprijs daar een extra duwtje aan kan geven. Verder ben ik natuurlijk benieuwd of er innovaties zullen zijn die samen hangen met mijn vakgebied.β€œ

The Future of Us

De Jan Terlouw Innovatieprijs wordt uitgereikt tijdens The Future of Us op 28 september 2023. Wil je hierbij zijn? Klik dan hier om je aan te melden.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld