Europese bijdrage voor circulaire ondernemers

30 november 2020

Duurzame vis, biogas voor de bouw en screens van textiel afval. Deze drie innovatieve projecten die met hergebruik bijdragen aan de reductie van CO2, ontvangen een bijdrage van ruim 2,8 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In deze projecten werken 15 bedrijven en kennisinstellingen samen aan de duurzame economie van de toekomst. Samen met Europa, Rijk en de provincies Overijssel en Gelderland investeren zij ruim 6,2 miljoen in Oost-Nederland.

Duurzame viskweek

In het project β€˜Circulair samenwerkingsproject voor duurzame viskweek in Oost Nederland’ worden visresten, van gevangen zeevis, verwerkt tot hoogwaardig visvoer. Hiermee kan in Oost-Nederland langs circulaire en meer duurzame weg forel worden gekweekt. Ook wordt een nieuwe conserveringsmethode en een energieneutraal droogproces ontwikkeld. Dit leidt tot behoud van essentiΓ«le vis-voedingsstoffen, besparing van energie en minimale CO2 footprint voor het te ontwikkelen visvoer. De invoer van visvoer en visproducten vanuit onder andere Zuid-Amerika wordt beperkt. Het consortium bestaat uit Twentevis Viskweeksystemen (Azelo), FishPartners (Spakenburg), Dorset (Aalten) Gld en t Smallert (Emst). Zij ontvangen van de EU en de provincies Overijssel en Gelderland een subsidie van € 1.464.273. De totale kosten bedragen € 3.065.086.

Biogas als brandstof voor de bouw

Jaarlijks verbruiken aggregaten, pompen en andere bouwmachines ruim 500 miljoen liter diesel. In het project β€˜de Duurzame Brandstofketen’ wordt bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Renkum een pilotomgeving gecreΓ«erd om het gebruik van Biogas op (wisselende) bouwlocaties te testen. De belangrijkste praktische uitdaging zit in de beheersing van de gascondities over de hele leveringsketen. Waterschap Vallei en Veluwe zorgt samen met startup Gashouders voor een vulstation voor biogaslevering aan projecten van bouwbedrijf GMB. Buse Gas ontwikkelt de containers voor biogasopslag en Koninklijke van Twist levert de gasmotor voor een hybride aggregaat op lokaal geproduceerd biogas. De HAN onderzoekt daarbij de milieu-impact van de keten. De 250 vergistingsinstallaties in Nederland kunnen met dit project een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bouw. Het consortium bestaat uit Gashouders (Arnhem) Waterschap Vallei & Veluwe (Apeldoorn), GMB (Opheusden), Koninklijke van Twist (Dordrecht), Buse-Group (Arnhem) en HAN University of Applied Sciences (Arnhem). Zij ontvangen een subsidie van de EU en Gelderland van subsidie van € 388.574. De totale kosten bedragen € 864.284.

Rolgordijnen en screens van textielafval

Het project β€˜Suremade’ gaat duurzame rolgordijnen en functionele screens ontwikkelen op basis van gerecycled polyester. Dit materiaal wordt verkregen uit rest- en afvalstromen van de textielbranche. De rest- en afvalstromen uit dit proces worden weer gebruikt voor de ontwikkeling van een vloeibare wandbekleding (textuurpleister). Om gebruikt te mogen worden in woningen, kantoren, en scholen moeten de screens en de wandbekleding aan strenge normen voldoen. In het project wordt daar dan ook uitvoerig aandacht aan besteed. Met dit project, worden minder grondstoffen gebruikt en wordt minder CO2 uitgestoten. Het consortium bestaat uit Coulisse (Enter), Verosol (Eibergen), Gaudium (Winterswijk), Stichting Texperium (Haaksbergen) en Gebroeders van der Geest (Enschede). Zij ontvangen van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel samen een subsidie van € 942.829. De totale kosten bedragen € 2.145.376.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld