Duurzame bestrating op de Westervoortsedijk in Arnhem

Sinds begin oktober moet je rekening houden met wegwerkzaamheden richting Industriepark Kleefse Waard, en dus ook naar het kantoor van Kiemt. De gemeente Arnhem heeft aannemer NTP in samenwerking met Miscancell opdracht gegeven om de Westervoortsedijk, Zevenaarseweg en Oude Zevenaarseweg flink onder handen te nemen. Dit betekent een busbaan, nieuwe bushaltes en vernieuwde fietspaden. Maar let op: voor de bestrating is gekozen voor grasfalt.

‘Gewoon’ asfalt wordt gemaakt met bitumen, een aardolieproduct. Dat kan en moet duurzamer. En dat brengt ons bij grasfalt. Het bitumen wordt namelijk voor 50 % vervangen door lignine. Lignine wordt gemaakt uit olifantsgras, een houtachtige grassoort afkomstig uit Zuidoost-Azië. Ook in het Europese klimaat groeit het gewas goed. Sterker nog, het gras wordt ook hier tot 4 meter hoog.  Eenmaal geplant, kan er zeker 20 tot 25 jaar jaarlijks geoogst worden. Wat olifantsgras zo bijzonder maakt, is de hoeveelheid CO2 die het opneemt. Het haalt zeker 4 keer meer CO2 uit de lucht dan bomen. Miscancell, ook gevestigd op IPKW, produceert lignine.

Daarnaast zorgt lignine voor 20% CO2-reductie door de lagere productietemperatuur van het asfalt, namelijk 130 °C in plaats van 170 °C. Dat is een besparing van ruim 2 m³ gas per ton asfalt. Grasfalt heeft dezelfde eigenschappen als ‘gewoon’ asfalt en ook dezelfde garantietermijn. De verwachting is zelfs dat deze beter is voor grasfalt door onder andere de UV-bestendigheid.

Weer een stap in de goede richting dus! En als meest duurzame bedrijventerrein van Nederland is dit de ideale entree voor IPKW.

*De werkzaamheden zijn op 4 oktober 2021 gestart en duren tot 15 juli 2022. 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required