De Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 – inschrijving gesloten!

Matching en samenwerking
Startups
19 mei 2022

De inschrijving voor de Jan Terlouw Innovatieprijs is gesloten! We hebben weer een mooie lijst van innovaties die een duurzame impact maken op de maatschappij.

Het programma-management van Kiemt zal de inschrijvingen screenen op de criteria voor deelname en op basis daarvan een aantal inschrijvingen nomineren. Daarna zal de jury, bestaande uit Harry Webers, Martijn Bongaerts van Alliander, Erik Klaassen van Contour Advanced Systems, Erik van der Veer van Dutch Boosting Group en Maria Fennis van HyET Hydrogen, een winnaar kiezen voor de Jan Terlouw Innovatieprijs en de ambitieprijs.

De bekendmaking van de genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs en genomineerden van de ambitieprijs volgt zo snel mogelijk. We houden jullie op de hoogte.

Op vrijdag 6 oktober, tijdens het hybride congrestival The Future of Us – Changing our Ways worden de 2 winnaars bekend gemaakt. We houden je op de hoogte!

De prijzen

De Jan Terlouw Innovatieprijs bestaat uit twee onderdelen: een hoofdprijs en een ambitieprijs.

De hoofdprijs bestaat uit 10.000 euro prijzengeld, een jaar lang Kiemt participantschap, een IP Smart scan van Octrooicentrum Nederland, onderdeel van het RVO en ruime media-aandacht.

De ambitieprijs bestaat uit 5.000 euro prijzengeld, 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt ter waarde van 5000 euro en een jaar Kiemt netwerkpartnerschap.

De voorwaarden

Voor welke duurzame award de innovatie in aanmerking komt, is afhankelijk van de volgende criteria:

De hoofdprijs van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De innovatie is tussen 2020 en 2022 op de markt geΓ―ntroduceerd.
  • De innovatie is gericht op energietransitie en/of circulaire economie.
  • De onderneming is in de regio Oost-Nederland gevestigd en de ontwikkeling van de innovatie vindt daar ook (deels) plaats.
  • De innovatie is niet eerder genomineerd voor deze prijs.

De ambitieprijs, bedoeld als aanmoediging, dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De onderneming is een startup of MKB met maximaal 10 werknemers.
  • De innovatie is gericht op energietransitie en/of circulaire economie.
  • De onderneming is in de regio Oost-Nederland gevestigd en de ontwikkeling van de innovatie vindt daar ook (deels) plaats.
  • De innovatie zit nog in een vroege fase van ontwikkeling.

De beoordeling voor nominatie

De inschrijvingen worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waaronder innovativiteit, duurzaamheid, de (potentiΓ«le) economische waarde en de kwaliteiten van de onderneming in het innovatietraject. Bij de ambitieprijs wordt tevens gekeken naar het stappenplan tot marktintroductie van de innovatie. Hieruit volgen de nominaties.

De jury

Nadat de genomineerden bekend zijn, is het de beurt aan de deskundige jury, bestaande uit professionals uit de branche. De jury werd de afgelopen jaren voorgezeten door naamgever Jan Terlouw. Jan Terlouw heeft besloten om zich, gezien zijn respectabele leeftijd terug te trekken als juryvoorzitter. In overleg en met enthousiaste goedkeuring van Jan Terlouw persoonlijk, stellen wij met trots de nieuwe juryvoorzitter voor de Jan Terlouw Innovatieprijs voor: Harry Webers. Harry zal de komende 4 jaar de rol van juryvoorzitter op zich nemen.

Harry Webers juryvoorzitter Jan Terlouw Innovatieprijs

Harry Webers stopte in 2013 als algemeen directeur bij Witteveen+Bos wegens het bereiken van de statutaire directieleeftijd. Daarna ging hij verder als senior adviseur, onder andere op het gebied van duurzaamheid en energie. Op 1 juli 2016 heeft hij zijn baan helemaal opgezegd bij Witteveen+Bos. Sindsdien richt hij zich volledig op uiteenlopende nevenfuncties op het gebied van β€˜people, planet, profit’. Zo is hij actief als coach en is hij plaatsvervangend voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage en voorzitter van de SER Overijssel. Hij draagt zijn missie, visie en boodschap uit in lezingen, interviews, columns en artikelen.

De uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 zal plaatsvinden tijdens het congrestifal The Future of Us.

Winnaars van 2021

De afgelopen jaren mochten al vele ondernemingen de Jan Terlouw Innovatieprijs mee naar huis nemen. Vorig jaar won CCS Energie-advies de hoofdprijs met hun Bio-NP Stikstofstripper en Soluxa B.V. was de winnaar van de Ambitieprijs met hun gekleurde zonnegevel.

Winnaar 2021 Jan Terlouw Innovatieprijs

Meer informatie?

Wil je meer weten of heb je nog vragen? Voor meer informatie over de Jan Terlouw Innovatieprijs kun je contact opnemen met Nicole Coenen via coenen@kiemt.nl of 026 4461469

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld