Crematorium CBR Europe wil overstappen op waterstof

20 november 2018

CBR Europe is een Gelders bedrijf dat crematiebenodigdheden levert aan heel Europa. Van ovens tot volgsteentjes. Alle benodigdheden die nodig zijn voor een crematorium. Zij onderscheiden zich door in te zetten op duurzaamheid. Kiemt ging met CBR Europe in gesprek over de ambitieuze doelen zij hebben.

De ovens die CBR Europe gebruikt verbruiken minder gas dan de bestaande leverbare ovens. Er is bewust gekozen voor niet-elektrische ovens. β€žEr is een ontwikkeling gaande waarbij elektrisch opgestarte ovens worden geleverd. Maar een elektrische oven vinden wij milieu-belastender dan een gasgestuurde oven. Voor dit doel vraagt het opwekken van elektriciteit meer van het milieu dan de huidige gasovens.”, aldus Ben Kamps, de Commercieel Manager van CBR Europe.

Waterstof
Bij het aanschaffen van de crematieovens is rekening gehouden met de mogelijkheid om ze om te bouwen naar andere vormen van energie. CBR Europe denkt hierbij vooral aan waterstof. β€žWaterstof is het meest bereikbare product voor ovens. Het is milieuvriendelijker dan gas, daarom streven wij er naar.”. Momenteel zijn er nog geen ovens op waterstof. Toch is Ben Kamps vastberaden. β€žIk denk dat het kan. Alliander denkt dat het kan. En Kiemt denkt dat het kan. Daarom heb ik mij ook aangesloten bij Kiemt. Zodat wij samen kunnen onderzoeken hoe wij het gebruik van waterstof kunnen implementeren”.

Gezien de trend waarbij fossiele brandstoffen steeds duurder worden en er op termijn een stop komt op de gaslevering lijkt het gebruik van waterstof de toekomst. β€žZelf willen wij al binnen enkele jaren overstappen op waterstof. Dat wordt ook rendabeler”. CBR Europe is hierin ambitieus, zij willen internationaal het voortouw in nemen. β€žWaterstof is de toekomst. Als wij hier het voortouw in nemen dan kunnen wij vanuit Gelderland waterstof-ovens naar de hele wereld exporteren”.

Praktische uitvoering
CBR Europe is momenteel in gesprek met Kiemt over de mogelijkheden op het gebied van waterstof. Hierbij wordt ook nadrukkelijk gekeken naar andere sectoren om samen te werken. β€žOnze overtuiging is dat vrachtwagens op waterstof gaan rijden. Het concept van crematoria is dat zij vaak dicht bij een rijksweg liggen. Hierdoor kunnen wij gebruik gaan maken van dezelfde waterstof-tankstations. Door op deze manier gebruik te maken van dezelfde voorzieningen zijn wij veel effectiever”.

Er wordt ook nadrukkelijk naar de overheden gekeken. Volgens CBR Europe is de steun van de overheid essentieel. β€žDe overheid zal flexibel moeten zijn ten aanzien van bijvoorbeeld proeflocaties. Gelukkig is onze ervaring ook dat de houding vaak erg positief is. Daarnaast is financiΓ«le steun in de beginfase ook belangrijk, om projecten op gang te brengen”.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld