Connectr van start na miljoeneninvestering

3 maart 2021

Connectr – Energy innovation is van start. Woensdag besloot Provincie Gelderland ruim 4,6 miljoen euro bij te dragen aan de eerste activiteiten van het initiatief, dat bedoeld is om de energietransitie te versnellen en de Gelderse economie te versterken. β€œConnectr zorgt dat bedrijven Γ©n huishoudens sneller gebruik kunnen maken van duurzame toepassingen.”

Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeΓ«n te testen en deze in de praktijk te brengen. Het initiatief bestaat uit projecten, gedeelde faciliteiten en een fysieke plek – het op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem te vestigen Innovatielab. Belangrijk onderdeel hierin worden de hybride leerwerkomgevingen. Daar wordt door universiteiten, hogescholen en ROC’s samengewerkt aan de innovatievraagstukken van het bedrijfsleven, die aansluiten bij het Klimaatakkoord.

Duurzame toepassingen
β€œConnectr zorgt ervoor dat nieuwe en duurzame toepassingen sneller beschikbaar komen, zowel voor bedrijven als voor huishoudens”, aldus Wouter van der Burg, voorzitter van Stichting Connectr. β€œWat nu in Gelderland wordt bedacht en gemaakt, wordt straks door heel Nederland en zelfs daarbuiten gebruikt. Het initiatief draagt bovendien bij aan een groen herstel van de regio na de coronacrisis.”

De huidige bijdrage van 4,6 miljoen euro zorgt voor een sterke impuls voor bedrijven en kennisinstellingen in het energy cluster. Het maakt belangrijke ontwikkelingen mogelijk, zoals van het ElaadNL Open Charge Lab, een Europees testcentrum voor laadpalen. Daarnaast wordt onder andere geΓ―nvesteerd in onderzoek naar decentrale waterstoftoepassingen en het ondersteunen en opschalen van scale-ups.

Naar de regio verhuizen
Marcel Hielkema, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW Midden, is blij met Connectr. β€œDit gaat niet alleen over de energietransitie, maar ook over banen. De afgelopen tijd heb ik meerdere werkgevers gesproken die dankzij Connectr hun bedrijf naar de regio willen verhuizen, en die hier verbinding willen maken met het onderwijs en andere bedrijven. Bovendien is dit een manier om talent in de regio op te leiden en vast te houden.”

Connectr richt zich specifiek op drie sleuteltechnologieΓ«n: technologieΓ«n waar de regio sterk in is en die wereldwijd van toegevoegde waarde zijn. Dat zijn elektrische energietechniek, elektrochemische energieopslag en duurzame aandrijfsystemen. Van der Burg nodigt dan ook vooral partijen uit die sectoren uit om aan te sluiten. β€œDoor het aanbrengen van focus, worden onze zichtbaarheid en de mogelijkheden voor samenwerking nΓ³g sterker.”

Over Connectr
Door het Gelderse energiecluster te versterken, draagt Connectr bij aan de energietransitie, regionale economie, human capital agenda, en het innovatienetwerk Lifeport van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Connectr is een initiatief van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Industriepark Kleefse Waard (IPKW), Kiemt en Oost NL, versterkt met ElaadNL, TU Delft, Rijn IJssel College, KEMA Labs en vele andere bedrijven en kennisinstellingen. Naast Provincie Gelderland hebben ook Gemeente Arnhem, The Economic Board en VNO-NCW zich achter Connectr geschaard.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld