Aan de slag met bio kleurstoffen in project TUFUCOL

Circulaire economie
27 juli 2023

Deze week is de goedkeuring binnengekomen van het RAAK-project TUFUCOL, TUrn FUngi potentials into a COLorful future. Het project richt zich op de ontwikkeling van blauwe en oranje kleurstoffen geproduceerd door twee verschillende schimmels en zal schaal- en non-food toepassingstests uitvoeren in industriΓ«le omgevingen. De resultaten zullen helpen om het technologische en economische potentieel van schimmelkleurstoffen als een duurzaam alternatief voor de huidige synthetische bronnen in te schatten.

Schimmelkleurstoffen

De wereldwijde markt voor kleurstoffen zal naar verwachting in 2030 € 86,76 miljard bereiken, waarbij de meerderheid van deze kleurstoffen is afgeleid van niet-hernieuwbare aardolie. Het productieproces van synthetische kleurstoffen en de resten daarvan kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken voor het milieu en de gezondheid. In het licht van deze zorgen is er een groeiende belangstelling voor natuurlijke kleurstoffen als een duurzaam alternatief. Schimmelkleurstoffen zijn een van de veelbelovende kandidaten.

Historisch gezien zijn schimmelkleurstoffen voor verschillende doeleinden gebruikt. De industriΓ«le productiviteit, schaalbaarheid en toepassingsmogelijkheden van schimmelkleurstoffen moeten echter nog volledig worden onderzocht. Veel Nederlandse kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) zijn vooral geΓ―nteresseerd in schimmelkleurstoffen, maar de beperking van ervaring en kennis in deze nieuwe producten creΓ«ert een kloof tussen onderzoek, grondstoffen en markten. Om deze leemte op te vullen, is het essentieel om de productie van schimmelkleurstoffen vanuit zowel technisch als economisch oogpunt te onderzoeken. Dit betekent dat een multidisciplinaire aanpak nodig is, inclusief verbeteringen van de fermentatieopbrengst, opschaling van extractie en toepassingsontdekking. Deze benaderingen vereisen specifieke deskundige kennis en faciliteiten die niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor het mkb.

Door de expertise van twee hogescholen, een academisch instituut, acht kmo’s en twee netwerkorganisaties te combineren, stelt het TUFUCOL-consortium daarom voor om in dit project reeksen studies uit te voeren die bijdragen aan de industrialisatie van schimmelkleurstoffen. De ontwikkeling van een prototype van een business case voor schimmelkleurstoffen kan het klimaatneutrale doel ten goede komen door de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen te verminderen en de milieuvervuiling te verminderen. Dit zal bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.

De rol van Kiemt binnen het project is kennisdeling en geΓ―nteresseerde bedrijven toegang geven tot het project. Wil je meer weten neem dan contact op met Franske van Duuren, vanduuren@kiemt.nl .

Consortium

Research partners: CoeBBE: Avans University of Applied Sciences(tevens penvoerder); HAN BioCentre: Centre of Expertise in Applied Biosciences and Chemistry, HAN University of Applied Sciences; Westerdijk Fungal Biodiversity Institute-Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences

SME partners: BioscienZ, Ft innovations, Mylium, Paperfoam, Ecoras, CCT-OSS, BIOMA lab, DuurzaamGoed

Network Association: Stichting KIEMT, Stichting CompositesNL

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld