70 extra waterstofauto’s dankzij subsidie gemeente Arnhem en provincie Gelderland

30 juli 2020

Sinds december 2019 zijn er in en rondom Arnhem maar liefst 70 waterstofauto’s gaan rijden. Dit is mede te danken aan H2-Drive, een initiatief van gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Via H2-Drive konden mensen H2-Stimuleringspakketten aanvragen, waarmee het leasen of kopen van een waterstofauto laagdrempeliger werd gemaakt. Op 24 juli stopte H2-Drive volgens planning, met dus 70 extra waterstofauto’s als resultaat.

Β 2 van de 70 H2-Stimuleringspakketten gingen naar Van Dorp Zevenaar. Adjunct-directeur Martin Maatkamp vertelt waarom het bedrijf voor waterstof koos: β€œVan Dorp heeft het hoogste niveau op de CO2-prestatieladder: niveau 5. Hierbij past ook het verduurzamen van ons wagenpark.” Ook voor andere bestuurders was duurzaamheid een reden om voor waterstof te kiezen, naast de lage bijtelling (8%), het snelle tanken (3 tot 5 minuten) en de grote actieradius (500 tot 665 kilometer).

50% korting op waterstof tanken

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland zijn initiatiefnemers van H2-Drive. Beide organisaties stimuleren al langer en op allerlei manieren een duurzame leefomgeving en duurzame energie. Met meer waterstofauto’s, die geen CO2 en fijnstof uitstoten, hopen ze de luchtkwaliteit in de regio verder te verbeteren. Om zo veel mogelijk mensen te stimuleren voor een waterstofauto te kiezen, stelden de gemeente en provincie hiervoor subsidie beschikbaar. Ze nodigden marktpartijen uit een voorstel te doen hoe ze zo veel mogelijk waterstofauto’s in Arnhem en omgeving wilden laten rijden. Een consortium van vijf organisaties had hiervoor het beste plan uitgewerkt in een subsidieaanvraag en die subsidie is verleend. Dit consortium bestaat uit Gloedcommunicatie, H4 Lease, Herwers, Stichting Kiemt en KplusV. Samen bedachten zij H2-Drive: een project dat waterstofrijders een H2-Stimuleringspakket biedt met onder andere 50% korting op waterstof tanken.

Op naar duurzame energie

Op 24 juli stopte het project H2-Drive, volgens planning, en daarmee ook de mogelijkheid om een H2-Stimuleringspakket aan te vragen. Het oorspronkelijke doel van H2-Drive was 90 nieuwe waterstofauto’s in en rondom Arnhem. Dit aantal is helaas niet behaald. Door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto’s drastisch en dus ook van waterstofauto’s. Toch zijn gemeente Arnhem en provincie Gelderland tevreden met het resultaat van 70 nieuwe waterstofauto’s voor de regio Arnhem. Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie en milieu van provincie Gelderland, blikt tevreden terug, maar plaatst ook een belangrijke kanttekening: β€œDoor dit project hebben we weer een stapje vooruit gedaan naar de overschakeling op duurzame energie. Waterstof biedt potentie, zeker voor het zwaardere vervoer en de industrie, maar hier moet nog wel veel voor gebeuren.”
Bij de start van H2-Drive sprak wethouder Duurzaamheid Cathelijne Bouwkamp van gemeente Arnhem haar enthousiasme voor het project uit: β€œBij waterstofmobiliteit is er sprake van een kip-eiverhaal. Er zijn weinig waterstofauto’s in Nederland omdat er weinig tankstations zijn, en er zijn weinig tankstations omdat er weinig auto’s zijn. In de regio Arnhem is er zeer veel waterstofkennis aanwezig en daarom is dit project in deze regio heel logisch. Vooral ook omdat er op Industriepark Kleefse Waard een openbaar waterstoftankstation is.”

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld