GPX

  • website: gpx.nl
  • adres: Spijkerstraat 116
  • 6828 DN Arnhem

GPXΒ koppelt de herkomst van duurzame energie direct aan het energieverbruik. Het biedt zo een platform waar men zelf de eigen energieconsumptie kan vergroenen. Groene elektriciteit en gas worden o.a. in Nederland geproduceerd. β€œDoor een certificaat of een Garantie van Oorsprong van duurzame bronnen te kopen, vergroent men het eigen energieverbruik op wettelijk erkende wijze. De producent krijgt hiermee kapitaal voor een duurzame vervanging van zijn energiebron”,Β verklaart Hugo SchΓΆnbeck, één van de directeuren bij GPX.

Het bedrijfΒ isΒ sinds 1999 actief in de energiesector.Β De oorspronkelijke afkorting GPX staat voor Green Power eXchanger. β€œHet systeem staat voor het tonen, administreren en borgen van β€˜wie levert welke energie aan wie’”,Β vervolgtΒ SchΓΆnbeck.Β Dit werkt door middel van een digitale verbinding van bron tot consumptie. Het aspect β€˜power’ in de naam doet een appΓ¨l aan het β€˜real-time’ aspect. Het systeem zorgt dat digitale certificaten (bewijzen van oorsprong) van energie geconsumeerd worden door een kWh (sub)meter. De afnemer kan hiermee onderscheid maken tussen verschillende bronnen. GPX werkt met meetdata van bron en afnemer, herkomst-informatie wordt sluitend geleverd.

Levering van groene stroom gebeurt altijd op administratieve wijze. GPX Energiebank is de eerste retailer van pure herkomst-informatie (zonder stroom of gas). De bank levert geen energie, maar puur en alleen de feitelijke herkomst-informatie van de stroom. De herkomst wordt vastgelegd in certificaten. Deze certificaten zijn digitaal en zodoende feitelijk leverbaar aan de afnemers. Certificaten waarborgen waar de afgenomen energie is opgewekt. GPX levert een bankafschrift waarop de consumptie van de herkomst op staat vermeld. De retail-levering van herkomst-informatie via de website vanΒ gpx.euΒ is een nieuwe dienstverlening.Β β€œZo creΓ«ren wij helderheid in de markt”, aldus SchΓΆnbeck, β€œdat is de missie van ons bedrijf”.

GPX zit niet stil. Het bedrijf wil haar businessmodel ook doorontwikkelen richting energieopslag. Daarom is het bedrijf één van de partners binnen het project Cleantech Energy Crossing, waar Kiemt penvoerder van is. Dit subsidieproject wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland. Eén van de werkpakketten van dit project richt zich op de ontwikkeling, demonstratie en analyse van twee innovatieve batterijtechnologieën in een micro-grid setting. Binnen dit werkpakket werken zes bedrijven en drie kennisinstellingen samen aan de (door)- ontwikkeling van innovatieve stationaire batterijtechnologie om de opslagmogelijkheden binnen lokale micro-grids te verhogen. GPX draagt bij aan de validatie van de onderzoeksresultaten en de ontwikkeling van vernieuwende businessmodellen met opslagtechnologie.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld