Netwerk

GPX

  • website: gpx.eu
  • adres: Spijkerstraat 116
  • 6828 DN Arnhem

GPX koppelt de herkomst van duurzame energie direct aan het energieverbruik. Het biedt zo een platform waar men zelf de eigen energieconsumptie kan vergroenen. Groene elektriciteit en gas worden o.a. in Nederland geproduceerd. “Door een certificaat of een Garantie van Oorsprong van duurzame bronnen te kopen, vergroent men het eigen energieverbruik op wettelijk erkende wijze. De producent krijgt hiermee kapitaal voor een duurzame vervanging van zijn energiebron”, verklaart Hugo Schönbeck, één van de directeuren bij GPX.

Het bedrijf is sinds 1999 actief in de energiesector. De oorspronkelijke afkorting GPX staat voor Green Power eXchanger. “Het systeem staat voor het tonen, administreren en borgen van ‘wie levert welke energie aan wie’”, vervolgt Schönbeck. Dit werkt door middel van een digitale verbinding van bron tot consumptie. Het aspect ‘power’ in de naam doet een appèl aan het ‘real-time’ aspect. Het systeem zorgt dat digitale certificaten (bewijzen van oorsprong) van energie geconsumeerd worden door een kWh (sub)meter. De afnemer kan hiermee onderscheid maken tussen verschillende bronnen. GPX werkt met meetdata van bron en afnemer, herkomst-informatie wordt sluitend geleverd.

Levering van groene stroom gebeurt altijd op administratieve wijze. GPX Energiebank is de eerste retailer van pure herkomst-informatie (zonder stroom of gas). De bank levert geen energie, maar puur en alleen de feitelijke herkomst-informatie van de stroom. De herkomst wordt vastgelegd in certificaten. Deze certificaten zijn digitaal en zodoende feitelijk leverbaar aan de afnemers. Certificaten waarborgen waar de afgenomen energie is opgewekt. GPX levert een bankafschrift waarop de consumptie van de herkomst op staat vermeld. De retail-levering van herkomst-informatie via de website van gpx.eu is een nieuwe dienstverlening. “Zo creëren wij helderheid in de markt”, aldus Schönbeck, “dat is de missie van ons bedrijf”.

GPX zit niet stil. Het bedrijf wil haar businessmodel ook doorontwikkelen richting energieopslag. Daarom is het bedrijf één van de partners binnen het project Cleantech Energy Crossing, waar Kiemt penvoerder van is. Dit subsidieproject wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland. Eén van de werkpakketten van dit project richt zich op de ontwikkeling, demonstratie en analyse van twee innovatieve batterijtechnologieën in een micro-grid setting. Binnen dit werkpakket werken zes bedrijven en drie kennisinstellingen samen aan de (door)- ontwikkeling van innovatieve stationaire batterijtechnologie om de opslagmogelijkheden binnen lokale micro-grids te verhogen. GPX draagt bij aan de validatie van de onderzoeksresultaten en de ontwikkeling van vernieuwende businessmodellen met opslagtechnologie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required