Oost-Nederland Uitgelicht: Join The Loop

event 14 dec 2023 16:00 - 16:45

Circulariteit in B2B verpakkingen in de voedingsmiddelen, farmaceutische en chemische industrie. Daar gaan we het over hebben in deze aflevering van Oost-Nederland Uitgelicht: Join The Loop.

In Oost-Nederland wordt gewerkt aan het oplossen van een wereldwijd probleem. In de huidige praktijk worden professionele verpakkingen, die in direct contact komen met voedingsmiddelen, farmaceutische grondstoffen of chemische bestanddelen, na eenmalig gebruik vernietigd. Vanuit veiligheidsoverwegingen was dit jarenlang een logische wijze van opereren. Met de komst van een verbod op single-used plastics en de eis dat verpakkingen uit minimaal 30% gerecyclede content moeten bestaan, is deze aanpak niet langer houdbaar. Daar komt de scope 3 pijn uit de CSRD rapportageplicht voor ondernemers nog bij, waarin de uitstoot die hun bedrijf tot gevolg heeft, transparant in kaart moet worden gebracht. De enorme effecten van het vernietigen van zoveel verpakkingsmateriaal staan niet fraai in een jaarverslag. En dwingen bedrijven progressie te boeken in het terugdringen van die uitstoot.

Op initiatief van verpakkingstechnoloog Christa Bakker uit Deventer is een proces op gang gebracht, dat deze verpakkingen op een veilige manier terugbrengt in de loop van hoogwaardig hergebruik. Om zodra ze versleten raken alsnog als recyclemateriaal ingezet te worden in nieuwe verpakkingen.
Hoe dit gaat werken, wat de te nemen stappen zijn en hoe bedrijven die in deze branches actief zijn hier tegenaan kijken, bespreken we met experts en enkele bedrijven die vanuit Oost Nederland tot ver over onze landsgrenzen hun chemie producten en verpakkingen verschepen. Luister naar de opzet van het probleem in aflevering 10 van de Kiemt Innovatie Podcast.

Datum: donderdag 14 december
Locatie: Berlin Packaging Netherlands (voorheen Bark Verpakkingen BV) in Eerbeek
Tijd: 16.00 u – 16.45u

Sprekers

Host Franske van Duuren gaat deze middag in gesprek met de volgende experts:

Christa Bakker – Initiatiefnemer Join the Loop
Ton Knipscheer – Eigenaar TK Packaging Consulting
Erick Wuestman – Adviseur Circulaire Economie Kiemt
Elisa Conte – Marketing and Business Development Manager bij Nouryon
Jorn Veldhuis – Director of Design & Development bijΒ Berlin Packaging Netherlands

Meekijken?

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk voor Oost-Nederland Uitgelicht: Join The Loop! Maar de livestream kan direct gevolgd worden via deze link.

 

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld