Early Morning Talk: Netcongestie, maar wat kan wel?

event 19 dec 2023 08:00 - 08:30

Inmiddels is bekend dat netcongestie een serieus probleem vormt voor de inpassing van duurzame energie bronnen, zoals wind en zon, in ons toekomstig energiesysteem. Daarnaast wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om uit te breiden of zich zelfs te vestigen, omdat een netaansluiting te krap of niet beschikbaar is. Ook zien we dat de woningbouwplannen uitgesteld moeten worden door gebrek aan aansluitcapaciteit. Dit vertraagt niet alleen het behalen van de energietransitie doelen, maar ook van onze economische ontwikkelingen en daaraan gekoppelde welvaart.

Toch zijn er ook oplossingen die een uitweg kunnen bieden, totdat de uitbreiding van de energie infrastructuur passend is bij de behoefte. Hierover gaat Jochem Garthoff in gesprek met Jon Feenstra van de Radboud Universiteit en Marius Groen van Alliander, die met verschillende partners werken aan de ontwikkeling van het PowerGrid Boost project dat zich o.a. richt op het vaststellen van de maximale fysieke capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook ondernemer Frank Bult van ECOVOLT schuift aan om toe te lichten wat dan slimme alternatieven zijn voor netcongestie. En Wietse Venema van www.bedrijventerreinaanpak.nl: Hij vertelt ons hoe zij te werk gaan om informatie, zoals data en technisch onderzoek, bij bedrijven op te halen om zo mogelijkheden te vinden om netcongestie op te lossen.

Sprekers

Jon Feenstra – Project CoΓΆrdinator – Research & Impact – Radboud Universiteit
Frank Bult – CEO en Grid Consultant/Procesmanager – Ecovolt
Wietse Venema – mede-eigenaar – bedrijventerreinaanpak.nl
Marius Groen – Consultant Innovatie – Alliander

Aanmelden

Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor deze uitzending. Wil je toch graag meekijken op 19 december om 8:00u? Dat kan op deze pagina.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld