Interview Albert Dorland

Albert Dorland is oprichter en bedenker van Escom, ook wel bekend als de energie architecten. Met een heldere oplossing wil hij alle partijen die worstelen met de vraag hoe hun bestaande gebouwen van het gas af moeten verder helpen. We stellen hem en EScom graag kort aan je voor:

Wat was de aanleiding, waarom startte je met jeΒ bedrijf?

Ik ben al jaren ondernemer, maar na de geboorte van mijn dochter wilde ik de aarde een beetje beter achter laten en ben ik begonnen met duurzaam ondernemen.

Wat beoogt je bedrijf?

Door de wildgroei aan oplossingen om bestaande bouw van het gsa af te helpen, zijn er weinig bedrijven die het complete overzicht hebben omdat de kennis in de markt gefragmenteerd is. Daarom ontwikkelde EScom een warmtesysteem voor gestapelde bouw en bedrijfsgebouwen. Waar puzzelstukjes ontbreken, ontwikkeld EScom eigen oplossingen zoals een nieuw modulair zonnepaneel met lucht warmtewisselaar als bron voor de warmtepomp en een modulair warmte opslagsysteem. Met EScom kunnen bestaande gebouwen zonder problemen van het gas af en voldoen aan de nieuwe energie eisen. Wij zien de markt door de ogen van een architect, met een helicopterview boven de warmtemarkt. Waar mogelijk gebruiken we bestaande producten en diensten, zijn deze er niet of zijn ze niet rendabel dan ontwikkelen we dit zelf.

Wat is er innovatief aan wat je doet?

Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van ons eigen PV-TE systeem, een systeem waarmee je met PV stoom opwekt en middels een Thermische Exchangepaneel warmte voor een warmtepomp. Dit maken we in een skids waarbij we nu kijken naar een samenwerking met Scalabor om hier sociaal te produceren en niet in bijvoorbeeld China.

Waarmee heeft KiemtΒ  ondersteund?

Kiemt heeft ons geholpen bij het opstellen van een bedrijfs- en financieringsstrategie, het schrijven van een businessplan en wat heeft geresulteerd tot het toetreden van investeerders die naast kapitaal ook kennis in hebben gebracht.

Door doelstellingen te zetten in ons businessplan en investor memorandum was ook voor potentiΓ«le investeerders duidelijk dat wij niet alleen op zoek waren naar financiΓ«le input maar vooral ook naar inhoudelijke input. Dat heeft erin geresulteerd dat een installatiebedrijf en een industrieel ontwerper in ons bedrijf zijn gestapt en wij o.a. zelf PV-TE hebben ontwikkeld.

Het netwerk van Kiemt heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we nu een aantal ontwikkelingen bekijken met de HAN en dat we kijken naar deelname aan CONECTR op IPKW.

Hoe staat je bedrijf er nu voor?

Goed, we hebben een aantal projecten onder handen en onlangs een mooie prijs gewonnen bij de op 1 na grootste woning coΓΆperatie van Nederland, Woonstad Rotterdam. Deze prijs bestaat uit het verduurzamen van 40 portiekflats, waar we volgend jaar gaan starten. Daarnaast zijn we bezig met het leveren van duurzame warmte voor een monument met 40 woningen in Den Haag, zijn we bezig met een nieuwbouwproject in de zorg in Breda en kijken we naar de mogelijkheden voor een project op IPKW. We worden nu ook door o.a. TKI Urban Energie benaderd als een van de koplopers voor duurzame oplossingen en zijn we projectpartners in diverse subsidieaanvragen zoals de MOOI en EFRO op Oost.

Doe je dit alleen of heb je partners/medewerkers in je bedrijf?

Ik doe dit momenteel samen met de 2 investeerders waarbij ik via het installatiebedrijf terug kan vallen op zeer veel kennis. Vanaf 1 oktober begint een bedrijfskundige jurist om ook de exploitatie van warmte beter gestructureerd te krijgen zodat ik me weer kan gaan bezighouden met innoveren.

Wat hoop je te bereikenΒ binnen 5 jaar?

Over 5 jaar willen we jaarlijks minimaal 2500 woningen per jaar van het gas af te hebben gehaald en ons PV-TE paneel in heel Europa beschikbaar te hebben voor de installatiebranche.

Op welke wijze draagt jouw bedrijf bij aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energietransitie, circulaire economie, klimaat en milieu?

Ik durf wel te claimen dat wij de energietransitie mogelijk maken. Door te kijken naar jaarlijkse kosten in plaats van naar investering kunnen we NU verduurzamen, we hoeven niet te wachten. Zie het als de elektrische auto, deze kost veel, maar door subsidies en minder jaarlijkse kosten wordt het interessant om deze te rijden. Dit gaan wij realiseren met onze warmteoplossing.

Met welke Gelderse partners werk je samen?

HAN , Scalabor, IPKW, OOST nl, DKC totaaltechniek en Nathan

Welke economische impact verwacht je van je bedrijf?

We hopen binnen 1 jaar minimaal uit te groeien naar 5 medewerkers en binnen 5 jaar naar 50. Bij onze productiepartners als DKC totaal techniek, Nathan en Scalabor zal dit in dezelfde trend liggen.

Wat hebben we je niet gevraagd en zou je nog graag willen toevoegen?

Wat ons concept ook uniek maakt is dat we alles als SKID uitvoeren, wat zoveel wilt zeggen als voor gemonteerd en gefabriceerd. Door onze producten hier in de regio te maken en te prefabben houden we kennis en arbeidsplaatsen hier in de regio.