Workshops Kiemt Najaarscongres 2018

Workshop 1: Circulaire economie – 6 waardenmodel; wat moet ik ermee?

Circulaire economie is inmiddels voor ieder van ons een bekend begrip geworden. Echter, verstaan we er allen hetzelfde onder en is circulaire economie voor elke ondernemer wel relevant? Aangezien elke organisatie waarde wil creëren voor de omgeving is de vraag of de waarden worden gecreëerd die voor een ieder positief zijn. Niet alleen voor klanten en aandeelhouders, maar ook voor andere belanghebbenden zoals omwonenden, flora en fauna. Kortom, in deze workshop vragen we je keuzes te maken uit organisatievraagstukken om meervoudige waarde-denken concreet te ervaren.

Door: Rob Westerdijk van OK! BV / CIRCLES

Workshop 2: Naar CO2 neutrale gebouwen

Nederland heeft een groot arsenaal aan bestaande woningen en gebouwen die door hun energieverbruik een grote CO2-footprint hebben. Renovatie van bestaande woningen en gebouwen, maar ook andere slimme (digitale) oplossingen kunnen leiden tot besparing van energiegebruik. Tezamen met deze technologische uitdagingen speelt ook de problematiek rondom de human capital agenda. Bedrijven hebben grote moeite om voldoende en bekwame professionals aan zich te binden. In deze workshop laat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hoe het, in co-creatie met bedrijven, bijdraagt aan de transitie naar CO2-neutrale gebouwen. Daarnaast kun je  eigen vragen en gedachtes rondom dit thema in een actieve sessie delen.

Door: Christien Lokman van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Workshop 3: De natuur kan het zelf: duurzame CO2-afvang in infrastructurele projecten met het aardmineraal olivijn

Terwijl de internationale broeikasgas-concentratie een gevaarlijk omslagpunt bereikt blijft een zeer krachtige oplossing voor CO2-afvang ongebruikt: het natuurlijke aardmineraal olivijn. Olivijn is één van de meest voorkomende silicaten op aarde en reguleert al miljoenen jaren de CO2 in de atmosfeer. Bij aanwezigheid van water wordt CO2 door het mineraal omgezet in carbonaat (kalk). Gemalen olivijn is een uitstekende vervanging voor zand, bijvoorbeeld in infrastructurele werken en groenvoorzieningen. Bij kleinschalige toepassingen in civiele bouwprojecten van de gemeente Rotterdam werd in totaal ruim 853.000 ton CO2 afgevangen. Opschaling naar nationaal niveau levert een afvang op die vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van het Nederlandse vrachtverkeer. Slimme combinaties met olivijn in uitvoeringsprojecten bieden economisch rendabele business-cases. Geïnteresseerd in deze combinaties? Wij vertellen jou hier graag alles over tijdens deze lezing!

Door: Jos Vink van Deltares

Workshop 4: De verbindende warmtetransitie – Bart in ’t Groen (DNV GL)

Tijdens deze workshop bespreekt DNV GL de trends en uitdagingen in de warmtetransitie. Hierbij komen diverse zaken aan bod, zoals nieuwe warmtebronnen, flexibiliteit van de warmtevoorziening, maar ook de ontwikkeling van warmteconcepten, systeem integratie en synergiën welke bereikt kunnen worden door het maken van slimme keuzes. Tijdens de workshop wordt middels een aantal uitdagende stellingen het publiek uitgedaagd op het gebied van barrières en oplossingen in de huidige transitie naar een gasloze en CO2-loze energievoorziening.

Door: Bart in ’t Groen van DNV GL

Workshop 5: Rondleiding door Novio Tech Campus

Door: Directeur Rikus Wolbers

 

Meld je hier aan voor de workshops en het congres

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required