Vanguard Initiative

Het Vanguard Initiative is een internationaal samenwerkingsverband van meer dan 30 regio’s in de Europese Unie.  Het is gericht op ‘groei en werkgelegenheidscreatie door een renaissance van de maakindustrie’. Het netwerk is in januari 2014 ontstaan en heeft zich snel ontwikkeld tot een relevante gesprekspartner voor de EU Commissie.
In de regio’s zijn pilotprojecten gestart op het gebied van biobased economy, 3D printing, duurzaam produceren, nanotechnologie en energieneutraal produceren. Kiemt draagt inhoudelijk bij aan de pilotprojecten gericht op de biobased economy.

Beoogde resultaten:

  • Aansluiting bij Europese koplopers op het gebied van 3D-printing. Oost Nederland kan ontwikkelingen eerder signaleren, beter netwerken en een sterkere lobby voeren.
  • Meer Europese innovatieprojecten voor de Oost-Nederlandse topsectoren (HTSM, AgroFood, Health en EMT). Kennisclusters krijgen beter toegang tot Europese projectpartners en financiering voor met name Horizon 2020-projecten.
  • Best practises uit andere regio’s over de wijze waarop je kennis, kapitaal en contacten uit Europa haalt. Oost Nederland als verbindende schakel voor met name het BOOST-netwerk.

Thema: Circulaire economie – Biobased Economy
Rol Kiemt: Partner
Partners: Er zijn 30 regio’s lid, waaronder Provincie Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Brabant, Nordrhein Westfalen, Baden – Württemberg en Vlaanderen.

Betrokken netwerk
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required