Hydrova

Het thema is Energietransitie – Waterstof.  Kiemt is in dit project partner. Andere partners zijn de HAN, 12 MKB’ers, de Gemeente Arnhem en het Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Associatie.

Doelstellingen

  • Aanzienlijk bijdragen aan de energietransitie.
  • Het versnellen van succesvolle innovaties bij het MKB bij de toepassing van waterstof.
  • Het ontwikkelen van nieuwe en bestaande applicatiekennis van brandstofceltechnologie en waterstof voor stationaire en mobiele toepassingen.

Onderzoeksvragen

  • Is het mogelijk om waterstof op grote schaal uit duurzame bronnen te produceren?
  • Zijn brandstofcellen betrouwbaar?
  • Kunnen de kosten van brandstofceltechnologie worden verlaagd?
  • Hoe zit het met de veiligheid?

Achtergrond

Overheden en bedrijven in binnen- en buitenland zien veel kansen in waterstof. Waterstof is namelijk een brandstof dat geen schadelijke uitstoot veroorzaakt. Ook het Nederlandse MKB is bezig met de ontwikkeling van producten op basis van waterstof. Voorbeelden hiervan zijn stadsbussen, energieopslagtanks en power plants. Er zijn echter vele zaken rondom  waterstof die niet of onvoldoende bekend zijn bij het MKB. Middels een uitgebreide MKB-raadpleging zijn deze bedrijfsvragen verzameld.

Het HYDROVA-project gaat een aantal van deze vragen beantwoorden, waarbij we ons specifiek richten op de brandstofcelsystemen. In de brandstofcelsystemen wordt waterstof omgezet in bruikbare energie. We kijken hierbij naar zowel mobiele als stationaire toepassingen, omdat alhoewel de principes voor deze systemen gelijk zijn, de systeemeisen sterk verschillen. Het doel van dit project is om MKB praktijkvoorbeelden tot specifieke toepassingen te ontwikkelen. Hierdoor kunnen de betrokken MKB’ers hun producten doelgerichter en met minder onzekerheden ontwikkelen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Betrokken netwerk
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required