EMT-RADAR

Thema: Circulaire economie en Energietransitie
Rol Kiemt: Projectinitiatie, projectleiding, coördinatie scouting en screening, inrichten en begeleiden beoordelingscommissie en coaching start-ups.
Partners: Kiemt, HAN, Saxion Hogescholen, Rabobank Arnhem en Omstreken
Projectomvang: €2.100.000 waarvan €1.000.000 subsidie RVO/Agenschap NL vanuit SKE-regeling en €1.000.000 private financiering
Looptijd: 2009 – 2012 (nog lopend ivm monitoring)

Kiemt heeft de EMT Radar opgezet om startende ondernemers te helpen met een lening. Het project is gestart in 2009 en werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Rabobank en de hogescholen HAN en Saxion als partner.

EMT Radar richtte zich op de beginfase van een cleantech bedrijf, namelijk de ontwikkeling van een idee tot een businessplan. EMT Radar hielp mensen met  door in een vroeg stadium hun bedrijfsidee te toetsen op technische en commerciële haalbaarheid. Hier waren participanten van Kiemt, scouts en beoordelaars uit het bedrijfsleven, nauw bij betrokken. Ideeën met potentie konden een pre-seedlening krijgen van €25.000 om zo hun idee te vertalen naar een businessplan. Het doel van EMT Radar was om meer mensen met een idee de kans te geven een cleantech bedrijf te starten. Hiermee kon voorkomen worden dat er niks zou gebeuren met waardevolle ideeën vanwege het gebrek aan geld

Resultaten:

  • Tussen 2009 en 2012 zijn in totaal 40 leningen verstrekt aan pre-starters die dankzij deze lening op professionele wijze hun technische en commerciële haalbaarheid aantoonden in een businessplan.
  • Een groot gedeelte van deze leningen heeft geleid tot een BV. Velen hebben zich door andere programma’s van Kiemt of als participant ontwikkeld tot een succesvol bedrijf. Dit type projecten behoren tot de ‘valorisatie’. Zuh voegen op de lange termijn grote waarde toe aan het ecosysteem en het aantal banen op het vakgebied cleantech.
  • Bijna 50% van het uitgeleende geld is in 2016 weer vrij gekomen om in nieuwe pre-starters te investeren, zodat de zaaifunctie nogmaals een versnellende werking kan hebben.

Het project liep af op 31 december 2012 en zal voor een periode van 7 jaar worden gemonitord. 7 jaar is ook de tijd die voor de aflossing van de leningen gepland staat.

Betrokken netwerk
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Kiemt-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van Circulaire Economie en Energietransitie in Oost-Nederland

* indicates required