Greenport Gelderland

greenport-gelderland-logo

  • Projectnaam: Kansen voor duurzaamheid voor ondernemers binnen Greenport Gelderland
  • Penvoerder: Greenport Gelderland
  • Partners: Stichting Kiemt
  • Rol Kiemt: Het in kaart brengen, maar vooral het ontwikkelen van kansen voor projecten op het gebied van energie- en milieutechnologie met en voor de ondernemers in de tuinbouwsectoren van Greenport Gelderland samen met technologiebedrijven uit en het Kiemt-netwerk en daar buiten.
  • Budget/subsidie: 16.537,50 euro, waarvan de helft is bijgedragen door Kiemt en de helft door Greenport Gelderland.
  • Looptijd: september t/m december 2015

Greenport Gelderland richt zich op het versterken van de economische positie van de vijf belangrijke tuinbouwsectoren in Gelderland. Dit zijn de teelt van champignons (regio Maasdriel), het kweken van laanbomen (regio Opheusden), de fruitteelt (regio Buren/Geldermalsen) en het kweken van bloemen, planten en groenten (Bommelerwaard en Arnhem-Nijmegen). Op initiatief van de tuinbouwondernemers en de provincie Gelderland zijn publiek-private samenwerkingen, de zogeheten ‘pacten’ opgericht voor deze sectoren. Door meer samenwerking, onderling en binnen de tuinbouwketen, willen deze pacten hun economische positie verder versterken.

Energie is van groot belang voor de tuinbouw: circa 15 tot 33 procent van de kostprijs van een product bestaat uit energiekosten. Er zijn in de tuinbouwsectoren diverse kansen voor energiebesparing en verduurzaming, met name in de glastuinbouw en de fruitteelt. Het verzilveren van die kansen kan beter, bijvoorbeeld door meer inzicht in concrete mogelijkheden en de opbrengsten van energiebesparing en verduurzaming.

 

Terug naar overzicht

Deel deze pagina: