Cleantech Energy Crossing

clean-energy-crossing

  • Projectnaam: Cleantech Energy Crossing
  • Penvoerder: Stichting Kiemt
  • Partners: EnergieAgentur.NRW en een consortium van meer dan 30 MKB’ers, kennisinstellingen en onderzoekinstellingen
  • Rol Kiemt: Initiatiefnemer project en projectleider.
  • Budget/subsidie: Meer dan 3 miljoen euro INTERREG-subsidie voor ruim 30 projectpartners.
  • Looptijd: Voorbereidingsfase 2016, projectlooptijd 2017 t/m 2020.

In het kader van de energietransitie wordt door het MKB in het Duits-Nederlandse grensgebied beperkt en sporadisch samengewerkt. En als het gebeurt nauwelijks op structurele en duurzame wijze. Dit is één van de conclusies uit de verkenning (2014) die Kiemt en EnergieAgentur.NRW hebben uitgevoerd naar grensoverschrijdende samenwerkingskansen.

Kiemt en de EnergieAgentur.NRW (het Energieagentschap Noordrijn-Westfalen) zijn een strategische samenwerking gestart om dit patroon te doorbreken. Eén van de gestelde doelen is het starten van een grensoverschrijdend samenwerkingsproject – Cleantech Energy Crossing. De subsidieaanvraag voor dit project Cleantech Energy Crossing is op 21 december 2016 goedgekeurd.

Cleantech Energy Crossing bevordert grensoverschrijdende samenwerking in de ontwikkeling van cleantech innovaties, gericht op de verduurzaming van de bebouwde omgeving (inclusief de lokale energie-infrastructuur). De focus op deze speerpunten is een gevolg van het feit dat de bebouwde omgeving voor 30-40% van het totale energieverbruik in Duitsland en Nederland verantwoordelijk is. De energietransitie in de bebouwde omgeving gaat niet vanzelf: Nieuwe en duurzame technologieën moeten concurreren tegen bestaande (en vaak goedkopere) fossiele alternatieven en stellen nieuwe uitdagingen aan de bestaande energie-infrastructuur. Om de klimaatdoelstellingen van beide landen te behalen, is er behoefte aan de ontwikkeling van  marktgerichte en voor de eindklant in te zetten producten die het energieverbruik verduurzamen en/of verminderen.

Met dit doel voor ogen werken Stichting Kiemt en EnergieAgentur.NRW in een consortium van meer dan 30 MKB’ers, kennisinstellingen en onderzoekinstellingen samen om productinnovaties aan te jagen en de kennistransfer van kennisinstellingen naar MKB te versterken. De bedrijven zijn opgedeeld in drie Nederlands-Duitse consortia. Deze consortia werken vanaf dit jaar aan de ontwikkeling van innovaties op het gebied van batterijtechnologie en warmte- en koudetechnieken.

Met de toekenning van deze subsidie, ontvangen ruim dertig bedrijven meer dan 3 miljoen euro subsidie. Deze subsidie is afkomstig vanuit Europa (INTERREG), daarnaast dragen ook de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant en deelstaat Noordrijn-Westfalen bij. Dit project stimuleert zo het innoverend vermogen van het ‘groene’ MKB in de grensregio en bevordert werkgelegenheid (ontwikkeling en vervolgens productie en afzet).

Het project Cleantech Energy Crossing wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met ruim 3,1 miljoen euro subsidie financieel ondersteund door de Europese Unie, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, provincie Gelderland, provincie Noord-Brabant, provincie Limburg en MWIDE NRW.

Terug naar overzicht

Deel deze pagina: