Het unieke Waterstof Investerings­modelΒ 

Energietransitie
Financiering
21 december 2021

Jasper Heutinck heeft Bedrijfseconomie aan de HAN gestudeerd en voor zijn afstudeerproject een waterstofinvesteringsselectiemodel opgezet. Een hele mond vol, maar het komt neer op een model in Excel waarmee je je (groene) waterstofinvesteringen economisch kunt laten doorrekenen. Kortom: Wat kost het? Wat levert het op? Is het rendabel? Wat is je terugverdientijd? En waar zou je eventueel andere keuzes kunnen maken om het wΓ©l rendabel te maken?

Bij het lectoraat Duurzame Energie (HAN) werden in verschillende onderzoeksprojecten al vaker waterstofinvesteringen economisch doorgerekend door technisch specialisten, maar hierbij werd dit steeds voor een specifieke toepassing gedaan en werden vaak dezelfde deelinvesteringen opnieuw in een model verwerkt. Dat moet anders kunnen, dacht het lectoraat in samenspraak met Enowatts. En zo ontstond de vraag voor een algemeen toepasbaar investeringsmodel vanuit een economisch perspectief. “Ik wilde al een tijd de overstap maken richting duurzaamheid, maar vond het lastig om als econoom mijn plek hierin te vinden. Met deze vraag zag ik mijn kans!” zegt Jasper Heutinck. Het model werd in eerste instantie gemaakt om voor het RAAK-mkb project Enowatts verschillende scenario’s door te rekenen binnen het onderzoek naar een energieopslag in en toepassingen van waterstof op Industriepark Kleefse Waard.

Het waterstofinvesteringsmodel geeft je een zo realistisch mogelijk beeld van je investering. Maar de realiteit verandert ook continu, daarom wordt het model – inmiddels ondergebracht bij Dutch Boosting Group, partner van Enowatts – geoptimaliseerd en gevalideerd. Jasper Heutinck, inmiddels werkzaam als consultant Duurzaamheid & Energietranisite, stopt veel tijd in het optimaliseren en up-to-date houden van het model: “Het is niet een paar klikjes en je weet wat het kost, daar zijn heel veel variabelen bij betrokken.” Momenteel worden er subsidies, heffingen en vrijstellingen aan het model toegevoegd, zodat je ook deze mee kunt nemen in je investeringsoverwegingen. Maar ook toekomstige belastingregels mogen niet ontbreken, zodat je ook weet hoe wellicht andere belastingregels over 10 jaar je huidige investering kunnen beΓ―nvloeden. “Zo krijg je een meer holistische kijk op je investering” zegt Jasper Heutinck.

Voor nu is het model alleen beschikbaar binnen het Enowatts consortium, maar in de toekomst moet het beschikbaar worden voor iedereen. Zo wordt er een website gelanceerd waar je binnen een paar stappen in grove lijnen je waterstofinvestering kunt doorrekenen. Uiteraard moet je voor een gedetailleerd beeld contact opnemen met Dutch Boosting Group, maar dit is de eerste stap naar het toegankelijk maken voor het grote publiek om de overstap te maken naar waterstof.

Wat dit model zo bijzonder maakt is dat je hiermee vooraf inzicht krijgt in de economische haalbaarheid van je investering en dus niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Als we allemaal willen overstappen op duurzame energie is groene waterstof waarschijnlijk een noodzakelijk onderdeel van het energiesysteem. De fluctuaties van zonne- en windenergie moeten worden opgevangen en niet alles kan op batterijen. Hoe transparanter je bent over de economische kansen van groene waterstof, hoe groter de kans dat een ondernemer de stap ook daadwerkelijk zet en hoe dichterbij ons gezamenlijke doel is om de COβ‚‚-uitstoot tegen 2030 met 50% te verminderen.

Zelf ziet Jasper Heutinck de COβ‚‚-reductie via groene waterstof, naast de (chemische) industrie, vooral in de zware mobiliteit. “Het vraagt geen grote gedragsverandering. Binnen 5 tot 10 minuten tank je een vrachtwagen af en daar kun je vervolgens een behoorlijke afstand mee rijden.”

Meer weten over Enowatts projecten? Lees dan ook eens het artikel over het ombouwen van een voertuig naar waterstof.

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld