Duurzame varkenshouderij met de Stal van de Toekomst
Veehouders weten als geen ander dat stilstaan geen optie meer is. Daarnaast zijn het vaak familiebedrijven die rekening moeten houden met de volgende generatie(s) binnen het bedrijf. Zij moeten meegaan met de tijd, het bedrijf ontwikkelen en anticiperen op wat er staat te gebeuren. Dat brengt vele vragen met zich mee.
Want hoe kunnen we binnen de varkenshouderij maatregelen implementeren op bedrijfsniveau waarbij het dier centraal staat, wat zorgt voor een substantiΓ«le reductie van uitstoot van ammoniak, nitraat en fosfaat? Hoe kunnen we een vermindering van de methaanuitstoot realiseren? Welke mogelijkheden zijn hiervoor en hoe maken we daarin de goede keuzes? Om antwoord te vinden op deze vragen ontstond het traject gebaseerd op het innovatieve concept van ‘Stal van de Toekomst‘.
Een kennisomgeving voor eigen situatie
Voorbeelden uit de praktijk spreken uiteindelijk het meest tot de verbeelding. Kiemt creΓ«erde daarom samen met projectpartners De Hoeve Innovatie, KDV, Encon Clean Energy en de WUR een kennisomgeving waarin varkenshouders met elkaar een concept op maat ontwikkelde voor hun eigen situatie. De kennis en ervaring van de βStal van de Toekomstβ is daarbij een aanjager en inspiratiebron. De resultaten van de βstal van de toekomstβ zijn bemoedigend, geen ziektes bij de varkens, betere voederconversie en vleesproductie, 85% stikstofreductie, en een energieneutrale bedrijfsvoering. In een open innovatieomgeving zijn deze voorbeelden en de kennis in een aantal kennissessie bij elkaar gebracht. Daarna heeft op basis van een integrale benadering van de keten een aantal varkenshouders met begeleiding van deskundigen zijn eigen routekaart voor een duurzame toekomst opgesteld.
De interesse heeft zich rondom de diverse doelgroepen gevormd, denk aan varkenshouders, erfbetreders, dierenartsen, journalisten en financierders.
Meer weten of terugkijken?
Wil je de online sessies en virtuele excursie naar de Stal van de Toekomst willen terugkijken dan kan dat hieronder:
Wil je graag inhoudelijk meer weten? Kijk dan de zes verdiepingssessies terug op onze website:
- Verdiepingssessie 1 ‘Het dier centraal’
- Verdiepingssessie 2 ‘Voer’
- Verdiepingssessie 3 ‘De stal’
- Verdiepingssessie 4 ‘Mest’
- Verdiepingssessie 5 ‘Monitoring en het gebruik van data’
- Verdiepingssessie 6 ‘Integrale ketenaanpak’
Stel je vragen!
Wil je meer weten over dit traject? Stel dan gerust je vraag en neem dan contact met ons op. Dat kan middels info@kiemt.nl of via ons contact formulier.