Biobased Lakken: Innovatie in Duurzaam Projectmeubilair
Een samenwerking met Eromesmarko en Anker Stuy Coatings.
Om producten te maken die lang meegaan is het noodzakelijk om materialen te beschermen tegen invloeden van buiten. Zo ook het hout in de producten van Eromesmarko: ontwerper en inrichter van onderwijs- en werkomgevingen. Gevestigd in Wijchen, nabij Nijmegen. Eromesmarko is een van de marktleiders op hun gebied en produceert en revitaliseert hun producten, Als dochteronderneming van de Fair Furniture Group zit duurzaamheid in hun DNA. Circulariteit is al jaren een speerpunt in de productontwikkeling. Toch blijft er altijd iets te verbeteren en te verduurzamen.
Vanuit Kiemt kwamen we in gesprek over verdere verduurzaming, wat leidde tot een samenwerking met Anker Stuy Coatings, een fabrikant van houtveredelingsproducten. Deze lakken en coatings vinden gretig aftrek in de houtindustrie. Zij ontwikkelen hun lakken in samenspraak met kennisinstellingen en een eigen laboratorium. Een van hun R&D speerpunten is het ombuigen van bestaande samenstellingen in lakken en coatings naar biobased georiΓ«nteerde grondstoffen.
Provincie Gelderland steunt biobased chemie
De provincie Gelderland ziet in de biobased chemie een van de hoofd oriΓ«ntaties voor de maakindustrie in Gelderland. Daarom heeft de provincie in 2023 een financiΓ«le ondersteuning beschikbaar gesteld voor bedrijven die stappen willen zetten op het gebied van biobased lijmen, lakken en coatings. Kiemt werd gevraagd om mogelijke ondernemingen te scouten en screenen, zodat deze financiering op een impactvolle kon worden ingezet.
Kandidaten in beeld
Tijdens onze zoektocht kwamen we in contact met Eromesmarko als een potentiΓ«le kandidaat. In dat proces werd de focus verschoven van staalbescherming naar houtbescherming. De hoeveelheden metaalcoating die de fabrieken van de Fair Furniture Group verwerken is imposant. Hoewel de hoeveelheden metaalcoating die door de fabrieken van de Fair Furniture Group worden verwerkt indrukwekkend zijn, ligt de industrie erachter voornamelijk in handen van multinationals, buiten de invloedssfeer van de provincie. Rondom hout ligt dat anders. Daarin zijn het nog wel deels MKB bedrijven die daarin hun eigen R&D afdelingen bestieren. En waarin ketens worden gevormd van in Nederland producerende partijen, die elkaar kunnen versterken in onderzoek, ontwikkeling en innovatie.
Subsidie toegekend en aan de slag!
Eind 2023 is de bijzondere eenmalige subsidie toegekend voor deze keten. Dit was een administratieve uitdaging, aangezien de ontvangers eerst door een officiΓ«le goedkeuringsprocedure voor staatssteun moesten. Maar gelukkig voor de betrokkenen kwam er een goedkeuring, als beloning voor het voorwerk.
Dit voorjaar zijn beide partijen gestart met het exact verkennen van het programma van eisen waar de nieuwe biobased lak aan moet voldoen. Zo moet zij veilig in gebruik zijn, voor de verwerkers in de fabriek en voor de gebruikers van het meubilair. Ook de kleurechtheid, verwerkingstijd en droogtijd zijn belangrijke factoren, evenals de functionaliteit van het eindresultaat. De laklaag moet zorgen dat het meubilair esthetisch hoogwaardig blijft en lang meegaat, zelfs in een omgeving waar niet altijd even zachtzinnig met stoelen, tafels, kasten en andere leermiddelen wordt omgegaan.
Daarom zal Anker Stuy specifieke producten ontwikkelen. Die vervolgens door Eromesmarko worden toegepast in een testomgeving. Komen de producten door die test gaan ze de echte wereld in als vervolg testproces.
Wanneer het de partijen lukt een product te realiseren dat aan de zware criteria van schoolmeubilair voldoet, is er een grote stap voorwaarts gemaakt. Niet alleen kan Eromesmarko hiermee hun bestaande lakken vervangen, maar ook andere afnemers van Anker Stuy plukken hier de vruchten van. Want ook kozijnenmakers en andere houtverwerkende industrieΓ«n kunnen vervolgens gebruik maken van die nieuwe biobased lak.
Kiemt als ketenbouwer
Deze ontwikkeling is naar voren gekomen uit de screening die Kiemt heeft mogen verzorgen. De potentie om tot een opschaalbare oplossing te komen, voortkomend uit de beperkte ondersteuning in dit proces, is groot. Onze inbreng vanuit Kiemt is voor dit proces nu beΓ«indigd. Wij hebben een rol gespeeld in het agenderen van deze biobased lakken, lijmen en coatings route. We hebben rond meerdere ketens een bijdrage geleverd in de totstandkoming van de samenwerkingen. En de partijen bijgestaan in de duiding van hun scope en omschrijving van de bedoeling vanuit de samenwerking. Om vervolgens ook als een soort intermediair richting de provincie te zorgen voor een correctie subsidieaanvraag.
Dit proces past perfect binnen de basis van Kiemt: Vinden, Verbinden, Versnellen en Vertellen. Circulaire Economie en biobased ontwikkelingen vormen daarin een speerpunt binnen Kiemt.
We vertrouwen erop dat het deze partijen gaat lukken om tot een ijzersterk product te komen, en daarmee de potentie van biobased in de Gelderse maakindustrie te onderstrepen. Overigens is Anker Stuy een Fries bedrijf, maar de provincie Gelderland en wij als Kiemt, begrijpen dat ketensamenwerking en innovatie zich niet houden aan de provinciegrenzen. En deze showcase is hier een levend voorbeeld van.
Ben jij geΓ―nteresseerd in samenwerking en wil je weten over wat wij als Kiemt voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en laten we samen werken aan een duurzamere toekomst.