Voor groene waterstof ligt er een megaplan klaar

Energietransitie
13 januari 2022

Het nieuwe kabinet wil miljarden uitgeven aan de opbouw van een Nederlandse waterstofindustrie. Waterstof wordt waarschijnlijk de grootste ontvanger uit het klimaatfonds van 35 miljard euro.

In Nederland is nog nauwelijks aandacht geweest voor de miljardensubsidies voor waterstof van het kabinet-Rutte IV. Het coalitieakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie in december presenteerden, noemt waterstof alleen in wat bijzinnen.

Toch zal de nieuwe waterstofindustrie waarschijnlijk de grootste ontvanger worden uit het β€˜klimaat- en transitiefonds’ van 35 miljard euro dat de nieuwe coalitie instelde, blijkt uit een inventarisatie van NRC. De investeringen in wat de coalitie β€˜hoogwaardige hernieuwbare energiedragers’ noemt, zullen tot 2030 nog weinig CO2-reductie opleveren. Het doel is de Nederlandse industrie een goede uitgangspositie te geven voor de groene economie van de komende jaren dertig.

Met de miljarden die het nieuwe kabinet nu vrijmaakt voor groene waterstof, positioneert Nederland zich nadrukkelijker als speler van betekenis in Europa. De financiΓ«le steun is vergelijkbaar met die in Duitsland, Frankrijk, ItaliΓ« en het Verenigd Koninkrijk – al zet het VK ook nadrukkelijk in op de goedkopere β€˜blauwe waterstof’ uit gasfabrieken met CO2-opslag.

Lees het volledige bericht op de website van het NRC: Zonder er veel aandacht op te willen vestigen ligt er een megaplan klaar voor groene waterstof.

Kiemt en het waterstofcluster

Het waterstofcluster in Gelderland/Overijssel, waar Kiemt de rol van organisator heeft, bestaande uit meer dan 30 MKB’s, kennisinstellingen, start- en scale ups, heeft als doel om innovaties voor de doorontwikkeling van Gelderland/Oost-Nederland als waterstoftechnologie regio aan te jagen en daarmee de regionale economie te versterken.

Lees hier meer over het waterstofcluster Gelderland/Overijssel.

(Bron foto: CornΓ© Sparidaens)

Op de hoogte blijven van circulaire economie en energietransitie

Je aanmelding kan niet worden bewaard, probeer het nogmaals.
Bedankt voor je aanmeldig
* verplicht veld